“Üniversite ile temas içindeyiz”
“Çanakkale’de en büyük eksik kalifiye personel”

Hükümet 2020-2022 dönemine ilişkin YEP kapsamında, cari işlemler dengesinin sağlanması amacıyla turizm alanında bir dizi politika belirledi. Buna göre, turizmde sezon süresini uzatacak ve kişi başı harcama tutarını artıracak 2023 Türkiye Turizm Stratejisi hayata geçirilecek.

Sürdürülebilir turizm anlayışı içinde sektörün hedeflerini ve hizmet kalitesini artırıcı faaliyetleri sıralayan TÜRSAB Çanakkale Körfez Yöresel Temsil Kurulu Başkanı Ahmet Çelik turizmde sezon süresini uzatmanın önemine vurgu yaptı. Çanakkale bazında yapılacak yatırımlar ve alınacak tedbirler ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Çelik, en büyük eksiğin kalifiye personel olduğunu belirterek, “Turizm sektöründe nitelikli personel ve insan gücü en büyük sorunumuz. Kalifiye eleman konusu en önemli eksikliklerimizden bir tanesi. Turizm Meslek Lisesi ile ve üniversitenin turizm bölümleri ile sürekli temas içerisindeyiz, tüm acentalarımız her sezonda ciddi sayıda öğrenci stajyer olarak değerlendirmekte, özellikle büyük organizasyonlarda gönüllü olarak çalıştırmakta ve tecrübe sahibi olmalarında yardımcı olmaktadır. Mezun olduklarında ise bu tecrübe vesilesiyle bölge acentalarımızda iş bulacaklarına inanıyoruz. Rehberlik anlamında ise bölge biliyorsunuz en sıkıntılı destinasyon, 15 Mart ile 15 Haziran aralığında rehber bulmanın imkanı yok, üniversitelerin rehberlik bölümlerini bitiren çocuklarımızın Türk gruplara rehberlik yapabilmelerinin önünü açılmasını bekliyoruz ve bu konuda çalışıyoruz” dedi.

“TURİZMDE SEZON SÜRESİNİ UZATMAK EN BÜYÜK HAYALİMİZ”
Özellikle deniz sezonu az olan ilimizde sezon süresini uzatma konusunun büyük önem taşıdığının altını çizen Ahmet Çelik, “Turizmde sezon süresini uzatmak en büyük hayalimiz bölgede daha fazla zaman alan daha fazla aya yayılmış turizm icra edebilmek bizim en büyük hedefimiz, bunun için turizmin ürünlerini çeşitlendirmek gerekiyor, özellikle sonbahar ve kış aylarında gerçekleşen mezunlar buluşmalarını, bayi toplantılarını, kongre ve seminerleri sahip olduğumuz tesisler ve alt yapıyla gerçekleştirmek istiyoruz. Böylece sonbahar ve kış dönemini verimli geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.
 “DESTİNASYON TURİZMİNE ÖRNEK TEŞKİL EDECEK ŞEKİLDE YENİDEN YAPILANMA VE PLANLAMA HEDEFİMİZ VAR”
 “Çanakkale'de kültür turizmi ve sağlık turizmi alanlarında yeni planlamalar söz konusu olabilir mi?” sorusuna da cevap veren Başkan Çelik, “Sizin de bildiğiniz gibi 2018 Troya Yılı Çanakkale turizmini yeniden planlamak anlamında önemli bir görev üstlendi, destinasyon turizmine örnek teşkil edecek şekilde yeniden yapılanma ve planlama hedefimiz var, kültür turizminde konaklamayı arttıracak şekilde tek bir destinasyon olmayı arzu ediyoruz, adalarımızla Gelibolu Yarımadası ile Truva ve Assos bölgeleriyle bölgemizi paket tur halinde iç ve dış pazarda yeni ürünler vasıtasıyla satmayı hedefliyoruz. Sağlık turizmi ise açılım sağlamayı düşündüğümüz çok önemli bir alan termal otellerimizin varlığı bu konuda elimizi güçlendiriyor bu konuda yapacağımız çalışmalar bölgeyi daha fazla harekete geçirecektir” ifadelerini kullandı.
“EN BÜYÜK EKSİK KALİFİYE PERSONEL”
Turizm sektöründe kalifiye personelin ve insan gücünün en büyük sorun olduğunu kaydeden Çelik, “ Kalifiye eleman konusu en önemli eksikliklerimizden bir tanesi, turizm meslek lisesi ile ve üniversitenin turizm bölümleri ile sürekli temas içerisindeyiz, tüm acentalarımız her sezonda ciddi sayıda öğrenci stajyer olarak değerlendirmekte, özellikle büyük organizasyonlarda gönüllü olarak çalıştırmakta ve tecrübe sahibi olmalarında yardımcı olmaktadır. Mezun olduklarında ise bu tecrübe vesilesiyle bölge acentalarımızda iş bulacaklarına inanıyoruz. Rehberlik anlamında ise bölge biliyorsunuz en sıkıntılı destinasyon, 15 Mart ile 15 Haziran aralığında rehber bulmanın imkanı yok bizim de istediğimiz Türkçe rehberlik konusu gündemimizde üniversitelerin rehberlik bölümlerini bitiren çocuklarımızın Türk gruplara rehberlik yapabilmelerinin önünü açılmasını bekliyoruz ve bu konuda çalışıyoruz” dedi.

Mine Tarım