“Enseyi karartmanın kimseye bir faydası yok”
 
 
Ekim ayı Kredi Garanti Fonu’nun Balıkesir Şubesi Müdürü Kubilay Özbay konuk oldu.  Özbay KGF’deki son düzenlemelerle getirilen yenilikler hakkında bilgi verdi. Ekonomin durumunu değerlendiren Meclis Başkanı Osman Okyay, “Makro göstergeler, kur atağından önceki seviyesine döndü. Elbette bu spekülatif atak vatandaşın alım gücünden şirketlerimizin mali yapısına, kamu maliyesinden yabancı yatırımlara kadar önemli bir hasar ve maliyet bıraktı. Yaşadığımız spekülatif atak, kırılganlıklarımızı görmemiz ve gerekli önlemleri almamız için de bir fırsat yarattı. Bugün artık yaralarımızı hızla sarıp ileriye doğru bakma zamanı.  Elbette hala çok yüksek seyreden faizlerin, üst üste gelen zamların ve giderek sertleşen rekabetin birçoğumuzu kara kara düşündürdüğünü biliyorum. Ama enseyi karartmanın kimseye bir faydası olmadığını da biliyorum” dedi.
 
Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, “Bir kez daha çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Ülkemiz için bir beka sorunu haline gelen güney sınırlarımızdaki sorunlara neşter vurmak üzere teyakkuz halindeyiz. Suriye’nin kuzeyinde artık an meselesi haline gelen Barış Pınarları harekatı için devletimize, kahraman ordumuza başarılar diliyorum. Allah muhafaza etsin. Suriye’nin kuzeyinin terör odaklarından temizlenip yıllardır misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimiz için yurt haline getirilmesi idealinin, bölge için en insani çözüm olduğuna hiç şüphe yok. Bu nedenle bütün medeni ülkelerden bu ulvi amaca saygı ve destek bekliyoruz. İnşallah bu süreç, tek bir Mehmetçiğin burnu bile kanamadan başarıyla sona erdirilir” dedi.
 
Türkiye’nin yılın ilk üççeyreğini geride bıraktığını ifade eden Okyay, “Görünen o ki bir yıllık aradan sonra hemen hemen bütün önemli makro göstergeler, kur atağından önceki seviyesine döndü. Elbette bu spekülatif atak vatandaşın alım gücünden şirketlerimizin mali yapısına, kamu maliyesinden yabancı yatırımlara kadar önemli bir hasar ve maliyet bıraktı. Ama ben Alman filozof Nietzsche’nin dediği gibi “Bizi öldürmeyen şeyin güçlendirdiğine” inananlardanım. Yaşadığımız spekülatif atak, kırılganlıklarımızı görmemiz ve gerekli önlemleri almamız için de bir fırsat yarattı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “değişim başlıyor” sloganıyla geçen hafta açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nın bu anlayışla hazırlandığını gördük. Teknoloji odaklı üretim ekonomisini merkez alan,
cari açığı azaltmaya konsantre olmuş, dolarizasyonu minimize etmeyi hedefleyen ve yüzde 5 büyümenin altını öngörmeyen bir programla yürümenin ülkemiz için isabetli olduğunu düşünüyorum.
Bugün artık yaralarımızı hızla sarıp ileriye doğru bakma zamanı. Elbette hala çok yüksek seyreden faizlerin, üst üste gelen zamların ve giderek sertleşen rekabetin birçoğumuzu kara kara düşündürdüğünü biliyorum. Ama rahmetli Süleyman Demirel’in dediği gibi enseyi karartmanın kimseye bir faydası olmadığını da biliyorum” diye konuştu.
 
“YARINIMIZI BUGÜNDEN ANLAMLI KILMAK İÇİN NEYİ, NASIL DAHA İYİ YAPABİLECEĞİMİZE KONSANTRE OLMAMIZ ŞART”
 
Okyay konuşmasının devamında, “18 Mart Çanakkale Köprüsü hızla sona yaklaşırken Çanakkale’nin akıllı büyüme için bu rüzgarı nasıl arkasına alacağını bugünden ve hızlıca ortaya koyup uygulamaya geçmesinde yarar görüyorum” dedi.
 
“İŞ DÜNYASI BÜROKRASİDEN BIKMIŞ”
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu adına Ekim ayı olağan Meclis konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Ersoy da,  “Ateş çemberinin içinde olsak da hayat devam ediyor, ekmek kavgası sürüyor. İş dünyası olarak biz de mücadelemizi sürdürüyoruz. Yatırım ve üretim hedeflerimiz için çalışıyoruz. Devlet onca teşvik çıkarıyor, destekler açıklıyor, hibe veriyor. Ama iş dünyası ilgilenmiyor. Niye ilgilenmiyor? Çünkü bürokrasiden, işi yokuşa süren bürokrattan bıkmış. İş dünyasının başarısı kamu personelinin, bürokratın zihniyeti ile doğrudan alakalıdır” dedi.
 
Konuşmaların ardından Kredi Garanti Fonu Balıkesir Şube Müdürü Kubilay Özbay tarafından Kredi Garanti Fonu’nun başvuru süreçleri ve fonun firmalara sağladığı faydalar hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2019 Eylül ayı mizanı ile ilgili raporunun okunması ve onaylanmasının ardından, azami fiyat tarife talebi görüşüldü.