Yarışma öncesi düzenlenen Basın Toplantısında etaplat ve organizasyon hakkında bilgiler verildi. Çanakkale Valiliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü himayesinde düzenlenecek olan Baja Troia Turkey 2019’un basın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.  Büyük Truva Otelinde yapılan kahvaltılı organizasyona Çanakkale Vali Yardımcısı Hasan Ongu, Çanakkale İl Müdürü Aziz Sinan Alp ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu / TOSFED Çanakkale İl Temsilcisi Mustafa Kansu, İstanbul Off-Road Kulübü-İSOFF'dan Baja Troıa Turkey Yarış Koordinatörleri Selahattin Toper ve Hakan Betir de katıldı ve organizasyon ile ilgili bilgiler basın mensupları ile paylaşıldı.
Ralli ve raid kategorilerinde koşulan 4 günlük yarışta, Türkiye'nin önde gelen otomobil yarışçıları ve aralarında tanınmış yarış takımı Rallıart'ın da yer aldığı 10 araç ile yabancı ekipler de start alıyor. Dev yarış, Çanakkale'nin tarihi ve doğal hazinelerinin Türkiye dışından katılan yarışçı ve seyirciler tarafından keşfedilmesi açısından da sayısız faydalar sağlıyor. Basın toplantısında, heyecan verici organizasyon ile ilgili görüşlerini paylaşan Çanakkale Vali Yardımcısı Hasan Ongu, "2017'de başladığında İstanbul Off-Road kulübünün desteğiyle, Mustafa Kansu'nun çabalarıyla ve uluslararası çapta başlamış bu ralli Çanakkale’nin önemli değerlerinden biri haline gelmiştir. Ben de yeni yeni vakıf oluyorum. İlimizin saymakla bitiremeyeceği çok değerli kıymetleri var. Henüz üçüncüsü yapılıyor olmasına rağmen ’BAJA TROİA’ rallisi de Çanakkale için önemli sembollerden biri olmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda da inşallah genişleyerek büyüyen bu ekibin katkılarıyla Çanakkale’yi temsil etmeye ve Çanakkale’nin önemli değerlerinden biri olmaya devam edecektir bu rallimiz. 17-20 Ekim tarihlerinde epey bir motor sesi duyacağız” ifadelerini kullandı.
 KATILIMCI SAYISI ARTTI
Önceki yıllarda yaşanan yarışlarla ilgili bilgi veren Ayşin Uysal ise yarışların ardından katılımcılardan olumlu yanıtlar aldıklarını belirterek “Daha önceki senelerde yabancı yarışçıların katıldığı  yarış Türkiye’de yapıldı. Fakat uluslararası dediğimiz yarış ilk defa Baja Troya Turkey ile  start aldı. 2 Sene önce Çanakkale’de yaptığımız bu yarışma için özellikle Troya’yı seçtik.  Özellikle tarihsel ve coğrafi açıdan burada yapmayı tercih ettik.  Etaba katılan yabancı katılımcılar hem Çanakkale’yi hem de etapları çok sevdiler.  Hem de bu coğrafyada, bu insanlar arasında yarışmaktan mutluluk duydular. Geçtiğimiz yıllarda yabancı katılımcıların sayısı giderek arttı. İlk yıl 6 araçla başladık. Bu yıl katılımcılarımız arttı ve 10 araçla başlıyoruz.  Yarışmaya katılan bazı yarışçılardan çok güzel yorumlar geldi” dedi.
GÜVENLİK ÜST SEVİYEDE OLACAK
İstanbul Off-Road Kulübü-İSOFF'dan Baja Troıa Turkey Yarış Koordinatörleri Selahattin Toper ise yaptığı açıklamasında Rallinin güvenliğinin üst seviyede tutulduğunu söyledi.  Toper, “ Ekiplerimiz günlerdir burada yoğun çalışmalar ile yol noktalarını hazırladı.  Etaplarımızda coğrafyayı çok önemsiyoruz. Zaten özellikle yabancı yarışçılarımızın en hayran oldukları nokta da coğrafyanın güzelliği.  Oluşan kazalarda anında müdahale etmemiz lazım. Bu konuda Valiliğimizin önemli destekleri oldu bize önceki yıllarda.  Yaşanan kazalarda anında müdahale ettik ve üzücü bir olay ile karşılaşamadık.  Bu yıl da yaklaşık 140 kişi etaplarda güvenlik için görev yapacak.  Valilikten aldığımız destek, AFAD, UMKE ve Orman ekiplerimiz ile aldığımız destekle bu kazaları en aza indirdik” dedi.
İSPANYA VE FİLİSTİN YARIŞLARA KATILACAK
2017 Baja Troia Turkey'de, 62 yarışmacı ekip ve toplam 96 yarışmacı start aldı. Yarışmacılardan 20'si yabancı, 42'si Türk ekipler oldu. Yabancı ekipler içinde özellikle sadece prestijli yarışlara takım yollayan İtalyan Ralliart takımı, 6 araç ile start alarak dikkat çekti. 2018 yılında sayısı 100'e ulaştı. 2019'da Ralliart Takımının kayıt sayısı 10 araca ulaştı. Geçtiğiğmiz yıl Baja Troia Turkey'e Türkiye dışından İtalya, İsrail, Romanya, Yunanistan, İngiltere, Bulgaristan, Kıbrıs ve Endonezya'dan yarışçı ekipler katıldı. Bu sene İspanya ve Filistin de yarışa kayıt için bilgi başvurusu yapıldı.

Altuğ Acer