İmzaya açılan metin, Kirazlı Balaban Tepesi’ndeki “Su ve Vicdan Nöbeti” alanında açıklandı. Mustafa Köz, Mecit Ünal ve Hayrettin Geçkin’in ortaklaşa okudukları açıklamada, aralarında Ataol Behramoğlu, Müjdat Gezen, Cevat Çapan, Zeynep Oral, Süreyya Berfe, İsa Çelik, Cahit Berkay, Ercan Kesal ve Ahmet Ümit’in bulunduğu 205 şair, yazar, müzisyen, ressam, fotoğraf sanatçısı ve oyuncunun imzası yer alıyor.
“Kazdağları’nda Kirazlı’daki altın madeni projesi için kesilen 200 bin ağaç, toprağımızın, havamızın ve suyumuzun ne denli büyük bir tehlike altında olduğunu gösteriyor” denilen açıklamada, “Salt Kirazlı’da değil, neredeyse Türkiye’nin her yanında kendisini açıkça gösteren bir doğa kıyımı” olduğu vurgulandı. “Hiç acımıyorlar. Dağlar, ormanlar altın için öldürülüyor. Irmaklarımız çürüyor, akarsularımız kokuşturuldu. Durmadan zehir soluyoruz. İçecek suyumuzu, soluk alacak havamızı tüketiyorlar. Ormanlar, doğal ve yaban hayat yok oluyor” denen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Dağlarımızı, ormanlarımızı, sularımızı, havamızı savunmak Türkiye’yi savunmaktır, insanımızı ve evrensel emeği savunmaktır. Bir ülkeyi savunmak bütün dünyayı, insanlığı ve tüm doğayı savunmaktır. Geçmişimizi, bugünümüzü ve geleceğimizi savunuyoruz.”
Hiçbir kamu yararı bulunmayan, emperyalist maden şirketleri ve onların yerli ortaklarının kârlarına kâr katan “altın madeni projeleri” başta olmak üzere doğayı, toplumsal hayatımızı ve yarınlarımızı yıkıma uğratan tüm tasarılara derhal son verilmesi istenen açıklamada tüm sanatçılar12 Ekim’de Çanakkale’de, 26 Ekim’de Ankara’da düzenlenecek mitinglere katılmaya ve destek vermeye çağırıldı.