Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Türkiye’de Yerleşim Merkezlerinin Kademelenmesi  (Yer-Mek): Ülke Yerleşme Merkezleri Sistemi” çalışması yürütülürken, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) bu çalışmanın Balıkesir ve Çanakkale ayağındaki çalışmalarını sürdürüyor.
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından; kalkınmanın tüm ülkeye dengeli dağılımının sağlanmasına yönelik politikaların geliştirilmesi, ulusal - bölgesel düzeyde plan ve stratejilerin hazırlanması, sektörel ve bölgesel yatırım kararlarının alınması, yerleşim birimlerinin hizmet alma etkinliğinin artırılması, köy ve beldelerin yakın çevresi ile bütünleşme ve sürdürülebilirliğinin tespit edilmesi gibi konuların analiz edilmesi için “Türkiye’de Yerleşim Merkezlerinin Kademelenmesi (Yer-Mek): Ülke Yerleşme Merkezleri Sistemi” çalışması yürütüyor.
 
Çalışma kapsamında tüm ülke çapında köy-mahalle muhtarlarına, belde belediye başkanlarına ve ilçe terminallerine yönelik anket uygulaması gerçekleştiriliyor. Saha çalışmaları, Kalkınma Ajansları gözetiminde ve anket uygulaması konusunda deneyimli bir firma eliyle internet tabanlı olarak uygulanıyor. Bölgede 23 Eylül’de başlayan çalışma kapsamında Balıkesir’de Altıeylül, Karesi, Savaştepe, Marmara, Susurluk ve Gönen, Manyas, Erdek ilçelerine, Çanakkale’nin ise merkez ilçe, Ayvacık, Eceabat, Gökçeada, Ezine ve Bayramiç, Gelibolu ilçelerinde köy-mahalle-belde ve ilçe terminallerine yönelik anket uygulaması hali hazırda gerçekleşmiş durumda. GMKA tarafından belirlenen takvim çerçevesinde ise çalışmalar diğer ilçelerde devam ediyor.