ÇANAKKALELİLER ZAMMI DEĞERLENDİRDİ
 “Zam olsun, ama ulaşım da kaliteli olsun”
Çanakkale Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı’nda S.S. 18 No’lu Şehir İçi ve Minibüs ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin talebi üzerine toplu taşıma ücretlerine zam yapıldı. Buna göre 2,75 TL olan şehir içi ulaşım 3,25 TL’ye yükseltilirken 1,80 TL olan şehir içi öğrenci ulaşımı ise 2,10 TL oldu.  Oy çokluğu ile gelen zamlara bazı vatandaşlar tepkisiz kalırken, bazıları da daha rahat ulaşım ve konforlu otobüsler beklediklerini dile getirdi.
Ücretsiz binişlerden 65 yaş üstü vatandaşların ekonomik seviyelerine bakılması gerektiği ve bu binişlerin sınırlı tutulması gerektiği yönünde görüş bildiren vatandaşlar, artan maliyetler nedeniyle yansıtılan zammın normal olduğunu, öte yandan alınan hizmetin kalitesinin artması gerektiğini belirttiler.
Çanakkale’de kent içi ulaşıma dün gerçekleştirilen Ekim Ayı Belediye Meclis Toplantısı’nda zam yapıldı. S.S. 18 No’lu Şehir İçi ve Minibüs ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin talebi üzerine gerçekleştirilen zamlar oy birliği ile kabul edildi. Buna göre 2,75 TL olan şehir içi ulaşım 3,25 TL’ye yükseltilirken 1,80 TL olan öğrenci ulaşımı ise 2,10 TL olarak zamlandırıldı. Öte yandan Güzelyalı – Dardanos -Çınarlı ulaşımı 3,90 TL’den 4,50 TL’ye, 2,40 TL olan Güzelyalı- Dardanos- Çınarlı öğrenci yolcu ücreti ise 2,80 TL ‘ye yükseltildi. Bununla birlikte kampüs için yolcu ücreti de 0,50 TL’den 0,65 TL olarak güncellendi.
“BAŞKA İLLERDE OLMAYAN AVANTAJLAR BİZDE VAR”
Başkan Gökhan, “ Tam binişlerde 40 liralık yükleme yapana, öğrencilerde 20 liralık yükleme yapana yüzde 10 fazla biniş yüklüyoruz. Aktarmalarda, yirmi dakika içinde yeniden biniş yapılırsa ücretsiz, yirmi dakikadan sonra 10 dakika içerisinde yarı yarıya gibi bir avantaj da var.  Edirne’de öğrenci 2.15 kuruş gibi bir rakam var. Kırklareli’mde 2, 50 Kuruş gibi bir fiyat. Biz son bir yıldır zam yapmadık” dedi.
“KEŞKE ÖĞRENCİLERİ ÜCRETSİZ TAŞISAK”
Milliyetçi Hareket Partisi Belediye Meclis Üyesi Evren Yalçın, “Çanakkale ekonomisi öğrenci üzerinden dönüyor.  Mevcut ekonomik şartlarda öğrenciler çok zorlanıyor. Ailelerin gönderebildikleri para belli, öğrenciye destek olmamız gerekir. Öğrenci zam oranlarını biraz daha aşağı çekilmesi gerekir. Keşke imkân olsa da ücretsiz olarak taşınsa. Öğrencilere pozitif ayrımcılık yapılsa daha uygun olur” dedi.
“TOPLU TAŞIMA KONUSUNDA ÇÖZÜMÜN ZAM OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
İyi Parti Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt, “ Kooperatif zam talep etmekte haklıdır. Biz iyi Parti olarak Çanakkale’de toplu taşıma konusunda çözümün zam olmadığını düşünüyoruz.  Artan maliyetler ile zamlar zorunlu hale gelmiştir ama bu çözüm değil, günü kurtarmaktır. Çanakkale toplu taşıma sisteminden, araç sahipleri de, öğrenciler de, şoförler de ve halk da mutlu değil.  Biz kendi çapımızda anket yaptığımızda ilk üç sırada çıkan sorunlardan.  Tüm taraflara iş düşüyor. En büyük iş belediyeye düşüyor. Kooperatifin zam talebini uygun buluyoruz ama bu zamlar vatandaşa vurulmuş bir darbe daha demektir.  Sadece eleştiren değil, yapıcı bir parti olmak istiyoruz.  Çeşitli gruplara verilen ücretsiz binme hakları huzursuzluk getiriyor. Son on yıldır artan sosyal yardımlar halkın huzurunu kaçırıyor. Sosyal yardıma olanların sayısını azaltmak gerekiyor.  Avantaj şeklinde sıraladığınız indirimler yarardan fazla zarar getiriyor.  Öğrencide, 20 liralık yüklemeye yüzde 10 veriliyor ama bu işin başında iki biniş hakkı verirken, şimdi bir biniş hakkı veriyor.  Belediye personelinin ücretsiz biniş haklarında, birinci dereceden yakınlarına da aynı imkânın verilmesinin de sınırlandırılması gerekiyor, ya da tekrar düzenlenmesi gerekiyor.  Hatların verimsiz olduğu, durak araların kısa olduğu gibi durumların da düzeltilmesi gerekiyor. Bu noktada vatandaşın da biraz daha yürümeye yatkın olması gerekiyor” dedi.
“KALİTELİ BİR ULAŞIM İSTİYORSAK BAZI FEDAKÂRLIKLARI YAPMAK ZORUNDAYIZ”
Cumhuriyet Halk Partili Belediye Meclis Üyesi Erdal Gezen, “Kaliteli bir ulaşım istiyorsak bazı fedakârlıkları yapmak zorundayız.  Gider artışları belli, zam artışları belli. Burada zam oranlarımız denge unsuru oluşturmak adına gerçekçidir. Halk bizi eleştirebilir, şoför arkadaşlar da zammı beğenmeyecektir ama biz dengede olmalıyız” dedi.  
“BU ZAMLAR, MALİYETİN ARTMASINDAN DOLAYIDIR”
Başkan Gökhan, “ Belediye personeline tek bir kart verilir, ister kendisi kullanır, ister ailesi kullanır.  Sefer saatleri, güzergâhlar, konusunda kooperatifle birlikte karar veriyoruz. Bu zamlar, maliyetin artmasından dolayıdır. Kooperatif bu şartlarda para kazanmıyor.  Halkın daha sağlıklı ulaşımı için alınması gereken tedbirler arasındadır.  Kooperatif aynı zamanda araç sayısını büyütecek. Kepez Belediyesi’ne de hibe otobüs verilecek.  Aktarma noktası da yapmayı biliyoruz. Esenler Kepez arasında aktarma noktası verimlilik yaratacaktır” dedi.
 Bazı vatandaşlar ise şu ifadeler ile görüş bildirdi:
“BU ŞARTLARDA NE YAPACAKLARDI Kİ BAŞKA?”
 İlkay Canay, “Her şeye zam geldi ama aslında paramızın satın alma değeri düşüyor. Bu noktada belediyeye yüklenmek haksızlık olur.  Yakıtı gideri derken sistemi ayakta tutmak lazım, bunun için de sistemin kar ediyor olması lazım.  Minimum bir zam yapılmış ama bu bile vatandaş için kötü. Ama bu  şartlarda ne yapacaklardı ki başka” dedi.
“GELİR DURUMU İYİ OLAN EMEKLİLERİN BU HAKTAN YARARLANMASI DOĞRU DEĞİL”
 Emrah Güneri, “ Bu ekonomik şartlarda bir şeyler yapılması gerekiyordu.  Toplu taşımada ben 65 yaş üstü vatandaşlar için yeni bir uygulama gelmesini bekliyorum.  Gelir durumu iyi olan emeklilerin bu haktan yararlanması doğru değil” dedi.
“ZAM OLSUN, AMA ULAŞIM DA KALİTELİ OLSUN”
Nermin Altay, “Bu zamlar lokomotif etkisi gösterir.  Esnaf da bir takım şeylere zam yapabilir. Öğrenciler için başka şeyler yapılabilirdi. İstanbul’da bakın, zam yapılmadı.  Orada kaldırıyor burada neden kaldırmıyor. E otobüslere bakıyorsun, kliması çalışmayan var, camdan bakıp dışarıyı göremediğimiz otobüs var, temizlenmeyen otobüs var.  Tamam, zam olsun, ama ulaşım da kaliteli olsun. Otobüsler tıklım tıklım. 65 yaş üstü ücretsiz binenlere de bakıyorsun bir durak için otobüse binmiş.  Kepez’e otobüsle gitmeye kalkın, ayakta gidersiniz.
“AZ BİR ZAM DA OLSA ZAM SONUÇTA. GELİRİMİZ ARTMADI Kİ”
 Hatice Korkmaz, “Ben yürümeye çalışıyorum ama günlük işe gidip gelen için, öğrenci için zor bir durum. Az bir zam da olsa zam sonuçta. Gelirimiz artmadı ki. Gelirimiz de aynı seviyede artsa.  Güzelyalı, Dardanos 4.5 TL. Yaz gelince üç kişi denize gidelim desek, 30 TL yol parası vermiş olacağız.  O zaman taksiye biner, daha hızlı ve rahat gideriz. Ücretsiz binişleri suiistimal ediyorlar, günlük iki biniş hakkı verilse çok daha güzel olur” dedi.
“BİZİM 1 TL’NİN BİLE HESABINI YAPTIĞIMIZ OLUYOR”
Zeynep Altay, “ 1.80 Kuruş iken, tek dersi varsa okula gitmeyen öğrenci arkadaşım var. 2.10 Kuruş oldu.  Sabah akşam binsek 4.20 Kuruş. Bir de İskele civarında vakit geçirelim desek günlük 10 TL yol parası yapar. Keşke İstanbul gibi olsa, akbil sistemi gelse aylık yüklesek.  Bizim 1 TL’nin bile hesabını yaptığımız oluyor. Aktarma saatini kaçırıyoruz bazen, tam basmak zorunda kalıyoruz” dedi.
 
Dilek Akşen