Kadın girişimcilerin hızla başarıya ulaştığı kentte son birkaç yıldır turizm sektöründe yer alan ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Nilgün Gökser, ekonominin ancak yatırımlar ile canlı kalacağını vurgulayarak, “Ekonomiyi canlı tutacak olanlar biz iş insanlarıyız. Bunu da ancak ve ancak çok çalışarak yapabiliriz. Gelecekte farklı sektörlerde de yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Tek düşüncemiz, ülkemize, şehrimize nasıl daha iyi hizmet etmektir” dedi.
“Çanakkale’de turizm de dahil olmak üzere hizmet sektöründe yatırımların hızlandığı görüyoruz” diye konuşan Gökser, “ÇATOD’un projelendirmiş olduğu ve AK Parti Çanakkale Milletvekilleri ve Turizm ve Kültür Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen 2018 Troya yılı, Troya Müzesi, Tarihi Alan Başkanlığı çalışmaları Çanakkale’mize bir momentum kazandırdı. Oteller açısından baktığımızda gecelik konaklamaların arttığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Hem ülke hem de kent ekonomisi için katma değer yarattığı gibi kadının toplum içindeki yerini de güçlendiren,  turizm sektörüne yeni bir soluk getiren kadın girişimcilerden ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Nilgün Gökser, başarının sırlarını verdi, ekonomik değerlendirmeler de bulundu.
Türkiye’de neredeyse her girişimci kadının bir hikâyesi var, siz girişimcilik hikâyenizi anlatır mısınız?
“Türkiye’nin batısından doğusuna her yerde faaliyetlerini başarı ile sürdüren, işlerine farklı bir bakış açısı getiren, üreten, kazanan, ülke ekonomisine olumlu faydalar sağlayan, tüm güçlüklere karşı çok çalışarak ve kararlılıkla yollarına devam eden birçok kadın girişimci var. Babamız Hüseyin Cura’nın en büyük arzusu bir otel yapıp bunu işletmekti. Ancak işlerinin yoğunluğu sebebiyle bunu yıllarca yapamadı. Biz de ablam Nil Mercan ile beraber bu hayali gerçekleştirmeye karar verdik. En başından beri kurumsallığın gerekliliklerini yerine getirdik. 3 farklı mimarla çalışarak proje çizdirdik ve içimize en çok sinen projeye onay verdik. Otel şantiyesinden son haline kadar en küçük detaylar üzerinde beraber çalıştık. Otel içindeki görüntü gerçekten çok güzel oldu. Giriş kısmından odalara kadar güzel bir iç mimarlık örneği oldu. Hizmet kalitesinin en üst düzeyde olmasını planladık ve otelde yatağından kaşığına kadar bütün ürünlerin 5 yıldızlı otellerdeki gibi en iyi kalitede olmasını sağladık.”
İş dünyasında kadın olmanın avantaj ve dezavantajları olduğunu düşünüyor musunuz?
“İş hayatında hiçbir zaman kadın olmayı bir zorluk olarak görmüyorum. Başarı için gerekli olan şeyler, iyi insan ilişkileri, etkili iletişim, ekip çalışması, empati kabiliyeti gibi özelliklerdir. Bu özellikler tüm kadınların sahip olduğu özelliklerinin başında geliyor.”
Kent içerisindeki yatırımları ekonomik açıdan değerlendirir misiniz ?
“Çanakkale’de turizm de dâhil olmak üzere hizmet sektöründe yatırımların hızlandığı görüyoruz. ÇATOD’un projelendirmiş olduğu ve AK Parti Çanakkale Milletvekilleri ve Turizm ve Kültür Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen 2018 Troya yılı, Troya Müzesi, Tarihi Alan Başkanlığı çalışmaları Çanakkale’mize bir momentum kazandırdı. Oteller açısından baktığımızda gecelik konaklamaların arttığını görüyoruz.”
Kente ekonomik ve turizm bağlamında katkılarınız olduğunu düşünüyor musunuz?
“Otelimiz exclusive konaklama hizmeti anlayışı ile bir akım başlattı. Çanakkale’mizde yatırıcımlar otelimizin çıtayı yükselttiğini söylüyorlar. Bizden sonra açılan otellerde estetiğin ön plana çıktığını görüyoruz. Daha eskilerde büyük renovasyon çalışmaları yapılıyor. Bunlar kentimiz için çok önemli gelişmelerdir. Çanakkale’ye gelen misafirlerimizi en iyi şekilde konaklamamız onları bir daha şehrimize getirebilmemiz için önemlidir.”
Ekonomik hedefleriniz neler, hedeflediğiniz noktalara gelmenizde ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin etkisi oldu mu?
“Ben bir ekonomik kriz yaşandığını düşünmüyorum. Seçimler sonrasında döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ve ulusalar arası ekonomik belirsizlikler yaşanmıştır. Ancak iyi planlama ve doğru risk alma ile bu belirsizlikleri aştık. Günceli kaybetmeye başladığınızda, kendinizi tekrar ettiğinizde insanlar sizi tercih etmiyorlar. İşletmeler de ekonomi kötü işler çok kesat gibi bahanelerin arkasına saklanıyorlar. Gerçek neden ise müşteri ihtiyaçlarını takip etmemeleri, çağa uyum sağlamamaları ve güncelliklerini yitirmeleridir. Ekonomiyi canlı tutacak olanlar bizler iş insanlarıyız. Bunu da ancak ve ancak çok çalışarak yapabiliriz. Cura Hotel olarak hedeflerimiz doğrultusunda ve ortaya koyduğumuz vizyonumuz ışığında kararlı adımlarla yol aldık. 2019 yılı içerisinde otelimiz bünyesinde Nira Brasserie restorantımız ile misafirlerimize, otelimize özel eşsiz lezzetler ile hizmet ettik. Biz yatırımcıyız. Gelecekte farklı sektörlerde de yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Tek düşüncemiz, ülkemize, şehrimize nasıl daha iyi hizmet etmektir. “
Kent estetiği konusunda siz daha önce bir öneri dile getirmiştiniz, dikkate alındı mı, benzer önerileriniz var mı?
“Kent estetiğini çok önemsiyorum. Marka bir şehir olmak için olmazsa olmaz kent estetiğidir. Çanakkale simgesel açıdan bakıldığı zaman adını koyabileceğimiz simgelere sahiptir. Gelibolu ve “Çanakkale Geçilmez” simgesi, Troya Atı bu simgelerdir. Ancak şahsen son zamanlarda Troya simgesinin ‘Çanakkale Geçilmez’ simgesinin önüne geçtiğini görüyorum. Tam tersi olması gerektiğini düşünüyorum. Belediye Meclisi toplantısında bir estetik problemine işaret etmiştim. Türkan Saylan Tesisleri önüne kaldırıma konulan dondurma tezgâhını örnek vermiştim. Bu yaz herhangi bir değişiklik yapılmadığını gördüm, ama umarım yeni yılda yeni sezonda görüşlerim belediyemiz yetkilileri tarafından dikkate alınır. Ben şahsen farkındalık yaratarak görevimi yaptığımı düşünüyorum.”
Dilek Akşen