Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkan Yardımcısı İlhan Ulus, “Gökçeada kuzusu coğrafi tescil işareti alması için başvuru yapacağız. Çalışmalarımız hızla devam ediyor. Ulusal kanal ve gazetelere konu ile ilgili bilgi aktarımı sağladık. Böylece hem turizme hem de ekonomiye de artı değer kazandırmış olacağız” dedi.

Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği tarafından 7 Ağustosta başlatılan ve çalışmalarına devam edilen, Gökçeada kuzusunun markalaşması projesi kapsamındaki coğrafi işaret çalışmaları  devam ediyor.   Adaya has hayvanlardan bir olan Gökçeada kuzusunun proje sonucunda  coğrafi işaret almaya hak kazanarak, adanın markaları arasında yerini alması bekleniyor

“GÖKÇEADA KUZUSU COĞRAFİ TESCİL İŞARETİ ALMASI İÇİN BAŞVURU YAPACAĞIZ”
Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkan Yardımcısı İlhan Ulus, “Gökçeada kuzusu coğrafi tescil işareti alması için başvuru yapacağız. Çalışmalarımız hızla devam ediyor. Ulusal kanal ve gazetelere konu ile ilgili bilgi aktarımı sağladık.  Gökçeada kuzusu 12 ay boyunca arazide serbest gezer, en büyük özelliği budur. Adada normal bir ilçeden daha fazla şekilde, 60 binden fazla hayvan var. Doğal şartlarda kendi kendilerine yetiştikleri için diğer hayvanlara göre lezzetleri farklı oluyor” dedi.

“GÖKÇEADA KUZUSUNUN, ÜRETİCİ ANLAMINDA EN BÜYÜK SIKINTISI PAZARLAMA KONUSUNDA OLUYOR”
 Bu zamana kadar üreticinin en çok pazarla konusunda sıkıntı yaşadığını da vurgulayan Ulus, “Gökçeada kuzusunun, üretici anlamında en büyük sıkıntısı pazarlama konusunda oluyor. Kuzunun kilo fiyatında, kırım söz konusu idi. Coğrafi tescil işaretinin alınmasının ardından bu sorunun ortadan kalkacağını düşünüyorum. Fiyat yüzde 20 oranında artacaktır. Ayrıca, Gökçeada’nın tanıtımı ve turizmine de büyük katkısı olacak.   Büyük bir alışveriş merkezi ile protokol imzaladık, o da pazarlama konusunda bu işin bir ayağı olacak. Gökçeada’da kurumlar ile görüşmeler yaptık.  Gastronomi günlerde Gökçeada kuzusundan yöreye özgün yemekler yapılacak” ifadelerini kaydetti.

İMROZ KOYUNLARI GELİŞENE KADAR ANNE SÜTÜ İLE BESLENİR
Gökçeada'nın antik adını taşıyan İmroz Koyunu, 60 bin başlık mevcudu ile sadece adada bulunan bir ırktır. Ada, Türkiye'nin tek yaban koyun ve keçi potansiyeli olan bölgesidir. Koyun ve keçiler adadaki otlaklarda rahatça dolaşır, gezdikleri yerlerde bulunan kekik gibi aromalı otlarla beslenir, su kaynaklarından yararlanır, gelişene kadar anne sütü içer ve dağlarda uyur. Süt verimi ve kuzularının yaşam gücünün yüksek olması nedeni ile son derece önemli bir gen kaynağı. Gökçeada’da yarı yabani koşullarda yetiştirilen koyunlar, yıl boyunca adanın değişik yerlerinde, farklı sürü büyüklüklerinde, kendi belirledikleri doğal barınma alanlarında kalıyor, sadece ada meralarıyla besleniyor.
 
Dilek Akşen