“Türkiye’deki en büyük sorun ekonomik krizdir”
Toplantıya,  CHP Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, CHP Milletvekili Özgür Ceylan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan,  CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık ve partililer katıldı.  Toplantıda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek  ekonomik krize yönelik bir değerlendirme yaparak, “Türkiye’deki en büyük sorun ekonomik krizdir. Bugün anneler babalar okuldaki çocuklarının okul ihtiyaçlarını alamıyorlar. Bugün her üç çocuktan bir yoksulluk çekiyor. Türkiye günde yaklaşık 50 milyon dolar faiz ödüyoruz. 50 milyon doları da bulamadıkları için fabrikaları peşkeş çektiler. Geldiğimiz noktada Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk kez Maliye ve Hazine Bakanlığı emrinde Borçlanma Genel Müdürlüğü Kuruldu. Bu da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilktir. Osmanlı dönemindeki Düyun-u Umumiye’yi anımsatıyor” dedi.
ÇAN VE YENİCE NEDEN TURİZM MERKEZİ OLMAKTAN ÇIKARILDI?
 Öte yandan, Çan-Etili-Tepeköy Termal Turizm Merkezi ve Çanakkale Yenice Turizm Merkezi turizm gelişim alanından çıkarılmasına da tepki gösteren Milletvekili Erkek, “ Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlandı.  Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile Çan-Etili-Tepeköy Termal Turizm Merkezi ve Çanakkale Yenice Turizm Merkezi turizm gelişim alanından çıkartıldı. Kararnamede hiçbir gerekçe olmadığını görüyoruz.  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Bey’e yazılı önerge gönderdik ve gerekçeleri sorduk. Çanakkale vizyonu ile bir turizm kentidir. Çanakkale tarihi kültürel değerleri ile bir turizm kentidir. Cevabını bekliyoruz” dedi.
“TOPLAM İŞSİZ SAYISI 8.500.000 U AŞMIŞ DURUMDADIR”
Ekonomik krize vurgu yaparak sayısal veriler de paylaşan Başkan Güneşhan, “Ülkemiz maalesef tarihinin en ağır ve en bunalımlı günlerini yaşamaktadır. Ekonomik kriz her geçen gün daha da fazla artarak kendini hissettirmektedir. Ülke ekonomisi iflas etmiş ve merkezi Londra’da bulunan bir avuç tefeciye teslim olmuştur.  İşsizlik had safhaya çıkmış, işsiz sayısı her geçen gün daha da artarak, bugün ülkemizdeki toplam işsiz sayısı 8.500.000 u aşmış durumdadır. Her beş üniversite mezunu gencinden ikisi, her dört gençten ise biri işsiz durumundadır. Bugün maalesef atanamayan öğretmenler ve işsiz kaldıkları için bunalıma giren gençlerimiz intihar teşebbüsünde bulunmakta ve yaşamlarına son vermektedirler. Bugün maalesef gençlerimiz geleceklerini başka ülkelerde aramaktadırlar. Sermaye göçü ile birlikte beyin göçüde ülkemizde yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Maalesef geçtiğimiz hafta Çanakkale’de de bizleri derinden üzen bir intihar olayı yaşanmış Yaşanan ekonomik kriz sonrası bunalıma giren 18 yaşındaki genç bir kardeşimiz yaşamına son vermiştir.   Kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyorum.  Sadece Ağustos ayında 49 kadınımız kadın cinayetine kurban gitmiştir.  Cinayet gibi iş kazalarında yine Ağustos ayında 148 işçi kardeşimiz yaşamını yitirmiştir” dedi.
 “TERÖR ÖRGÜTLERİNİ ŞİDDETLE KINIYORUM”
Ahilik Haftasını da kutlayan Başkan Güneşhan da terör saldırılarında şehit olan asker ve sivil vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyerek, “ Ne yapacağını şaşıran terör örgütleri maalesef son günlerde Akciğerlerimiz olan ormanlarımızı hedef almış ve ormanlarımızı cayır cayır yakmışlardır.  Başta PKK ve Feto terör örgütü olmak üzere tüm terör örgütlerini şiddetle kınıyorum.  Aynı zamanda onlara destek olan, onlara yardımcı olan, onları kollayan, destekleyen ve onlara göz yuman tüm şer gruplarını da şiddetle lanetliyorum. En hafif ifade ile hepsinin Allah belasını versin” dedi.
GÜNEŞHAN’DAN AK PARTİYE: “YOLCUDUR ABBAS BAĞLASAN DURMAZ”
Yargıya olan güvenin azaldığımı, hukukun hiçe sayıldığını ifade eden Başkan Güneşhan, AK Parti için ‘yolun sonu göründü’ değerlendirmesini yaparak, “Maalesef bugün ülkemizde hukukun üstünlüğü değil üstünlerin hukuku hâkimdir. Bunun en son örneğini İstanbul il başkanımız Sayın Canan Kaftancıoğlu davasında gördük. Çocuk istismarları her geçen gün daha da artmaktadır. Bugün gelinen nokta itibariyle 17 yıllık AKP iktidarında, ülkemizin her alanında büyük bir çöküş yaşamaktadır. Türkiye yönetilmiyor adeta savruluyor. Ancak halkımız 31 Mart ve tekrar edilen 23 Haziran seçimlerinde tek adam yönetimine öyle bir ders verdi ki ilk genel seçimlerde AKP’yi yi iktidardan göndereceğinin mesajını en net bir şekilde verdi. Artık yolun sonu göründü. AKP iktidarı için söylenecek son söz ‘Yolcudur Abbas bağlasan durmaz’ sözüdür” dedi.
“ŞUNU UNUTMASIN Kİ ÇANAKKALE HALKININ OYLARIYLA MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ”
Son olarak da AK Parti Grup Başkan Vekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın, kendisinin kayyım değerlendirmesi ile ilgili yaptığı eleştiriye cevap veren Başkan Güneşhan,  “AKP grup sözcüsü benimle ilgili seçimle gelen belediye başkanlarının görevden alınarak yerine kayyum atanmasını eleştirmemi eleştirmiş ve Çan ilçe başkanımızın görevden alınarak yerine kayyum atadığımı söylemiş. Öncelikle şunu belirteyim yine bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuş. Ben Çan ilçe başkanlığına kayyum atamadım tüzüğümüz gereği yeni başkan kendi yönetim kurulu ü terör saldırılarında şehit olan askerlerimize ve sivil vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yeleri arasından kendileri tarafından seçilmiştir. Ama Sayın Bülent Turan geçen gün katıldığı bir TV programında kendisinin Tayyip Erdoğansız bir hiç olduğunu söylemiştir Kendisi için doğru söylemiştir. Kendilerinde biat kültürü egemen olduğu için ne şartlarda olursa olsun biat ederler. Kendisi Tayyip Erdoğan tarafından milletvekili adayı olarak gösterilmiş olabilir ama şunu unutmasın ki Çanakkale halkının oylarıyla milletvekili seçildi.  Çanakkale halkına karşı sorumlulukları ve görevleri var. Biz her zaman söylüyoruz AKP bir kitle partisi değil bir şahıs partisidir diye. Sayın Bülent Turan da bunu itiraf etmiştir. Sayın Tayyip Erdoğan partinin başından ayrıldığında AKP tabela partisinden öteye gitmeyecektir” dedi.
KAZDAĞLARI YOK OLURSA ÇANAKKALE TURİZMİ DE YOK OLUR”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ortak komite toplantısında Kirazlı’da süren maden faaliyetlerine karşın Çanakkale Belediyesi tarafından kentin dört bir yanına asılan afişlerle ilgili TÜRSAB Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Çelik’in ‘Çanakkale’nin marka değerini düşürdüğü, imajını zedelediği’ için eleştirmesini hayretle karşıladığını ifade eden Başkan Güneşhan,  “O gün yapılan toplantıda gayet güzel açıklanmış, Çanakkale bugün başta Kazdağları ve Truva olmak üzere sahip olduğu değerler sonucunda, Ekonomi Dergisi Forbes tarafından yaşanabilir en iyi kent,  World Happines Report verilerine göre Avrupa’da mutluluk oranı %50 nin üzerinde olan en mutlu şehirleri arasında, Time dergisine göre de Troya ‘Dünyada görülmesi gereken 100 yer’ arasındadır. Türkiye’den listeye giren tek yerdir.  İşte tam da bunun için bu afişlerin asılması, bu uyarıların yapılması gerekmektedir. Anlaşılan TÜRSAB yönetimi Kazdağları’nda siyanürle altın madeni işletmeciliğin doğuracağı zararların ve taşıdığı risk boyutunun ne kadar büyük ve ciddi olduğunu maalesef anlamamışlardır. Altın İşletmeciliği çalışmaları esnasında 72 milyon toprak yer değiştirecektir. Tehlike sadece siyanür değil bu yer değiştirme ile ilgili olarak uyuyan ağır metaller uyanacak, toprağımızı ve suyumuzu zehirleyecektir. TÜRSAB şunu çok iyi bilmeli ki Kazdağları yok olursa Çanakkale turizmi de yok olur. Kazdağları demek Çanakkale demektir. Troya demektir. Havamız suyumuz ve bereketli topraklarımız zehirlendi mi ne Ezine peyniri kalır nede Bayramiç beyazı” dedi.
“TÜRSAB YÖNETİCİLERİ MADEN SAHASINA GELMEDİLER”
Türkiye de ve Dünyada yüzbinlerce ve milyonlarca insanın destek olduğunu ifade eden Başkan Güneşhan, “Bizzat ben TÜRSAB yetkililerini etkinliklere davet ettim. Âmâ arkadaşlar davete icap etmediler. Maden sahasını ve Su ve Vicdan nöbetinin yapıldığı kamp alanını ziyaret etmediler. Buraya dışardan yüzbinlerce insan geldi ama TÜRSAB yöneticileri gelmediler. Ama kendi üyeleri Çanakkale’den birçok turizmci arkadaşlarda gelerek kampanyaya destek vermişlerdir. Bakın yeni bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlandı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile Çanakkale Çan-Etili-Tepeköy Termal Turizm Merkezi ve Çanakkale Yenice Turizm Merkezi turizm gelişim alanından çıkartılmıştır. AKP, TÜRSAB ve STK bu konu ile ilgili tavırlarını açıkça merak ediyorum” dedi.
BURADA GÖREV SİZE DÜŞÜYOR SAYIN VALİM. TARİHİ BİR SORUMLULUĞUNUZ VAR
Tarihi bir çağrıda bulunduğunu ifade ederek Vali Orhan Tavlı’ya seslenen Başkan Güneşhan, “Sayın Valimiz bizleri toplasın. Tüm milletvekilleri, il başkanları, STK başkanları, tarafların temsilcileri olarak hep beraber altın madeni çalışmalarının yapıldığı alana gidip tüm bu olan bitenleri çıplak bir gözle yerinde inceleyelim. Önyargılarımızdan arınarak gidip hep beraber karar verelim. Yapılan bu faaliyetler artısıyla eksisiyle Çanakkale’nin ve Türkiye’nin menfaatine mi değil mi diye. Burada görev size düşüyor Sayın valim. Tarihi bir sorumluluğunuz var. Siz yargı süreci devam ederken buraya Gayri Sıhhi Müessese ruhsatı verdiniz.   Sayın Valim, mesleğiniz gereği bugün burada yarın buradan başka bir yerde memlekete hizmet edeceksiniz. Tarih bugünü yazacaktır. Gelecek nesiller tarafından iyi anılmak isteniyorsak sorumluluk sahibi herkes bu taşın altına elini koymak zorundadır. Daha kaybedilmiş bir şey yok. Havamıza, suyumuza, toprağa daha siyanür karışmadı. Buna izin verirsek daha sırada bekleyen, ruhsatı alınmış 26 proje Kazdağlarını bekliyor” dedi.

Dilek Akşen