Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Begüm Kuran,   her sene Muharrem Ayı içerisinde geleneksel olarak pişirilen aşure tatlısının içerdiği bakliyatlar sayesinde kan şekerini hızlı yükseltmediğini ifade ederek faydalarını sıraladı. Yüksek enerji ihtiyacı olanlar için aşurenin zengin bir gıda olduğunu ifade eden Uzman Kuran, “Kolesterol ve doymuş yağ da içermeyen aşure etten sonra en sağlıklı protein kaynağıdır” dedi.
 
 
Yüksek enerji ihtiyacı olanlar için aşurenin zengin bir gıda olduğunu ifade eden Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Begüm Kuran, hem aşurenin faydalarını sıraladı, hem de obezite poblemli olanlar ile kronik rahatsızlığı olanları dikkatli tüketim noktasında uyardı.
 
Kolesterol ve doymuş yağ da içermeyen aşurenin etten sonra en sağlıklı protein kaynağı olduğunu ifade eden Uzman Kuran, “ 1 porsiyonunda (100 gr) yaklaşık 55 gr karbonhidrat bulunan liflerden ve baklagillerden zengin besin değeri açısından adeta bir altın sayılabilecek bu geleneksel tatlı yaklaşık 1porsiyon meyve ve 2 dilim ekmek ile 1 tatlı kaşığı yağ yerine geçmektedir. Geleneksel aşure 41 çeşit malzeme içerir lakin zamanla kişilerin damak zevkine göre bu sayı değişiklik göstermiştir.  İçerdiği kuru fasulye ve nohut kan şekerini hızlı yükseltmeyen karbonhidrat çeşidi içerir. Etten sonra en sağlıklı protein kaynağıdır.  Üstelik kolesterol ve doymuş yağ da içermemektedir. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini harekete geçirerek kabızlığı önler. Baklagillerin içerdiği çözünebilir lifler çözündüklerinde yapışkan bir hale girer bu sayede bağırsaklarda oluşturduğu bu jelimsi madde besinlerin daha yavaş sindirilmesine yardımcı olarak uzun süre tok tutar. B vitaminlerinden zengin olması sayesinde sinir sistemini etkileyerek zihinsel performansı ve konstantrasyonu artırır” dedi.
 
ÜÇ SİLAHŞÖRLER BADEM FINDIK CEVİZ
 
 Aşure içerisinde tüketilen badem, fındık ve cevizin de faydalarını sıralayan Uzman Kuran, “Cevizin içerdiği folik asit, E vitamini ve potasyum kalp hastalıklarına karşı koruyuculuk taşır. Aynı zamanda içerdiği esansiyel yağ asitleri sayesinde yüksek kan kolesterolünü de düşürüyor. Badem E vitamininden ve magnezyumdan en zengin kaynaklardan biridir. Ayrıca doymamış yağ asiti içerdiğinden kötü huylu kolesterol olan LDL yi düşürmeye yardımcıdır. Doyurucu özelliği yüksek olması sebebiyle ara öğünlerde de tek başına tüketilebilir. Fındık ise magnezyumdan ve folik asitten zengin olup özellikle hamilelerin günde en az 10 tane tüketmeleri tercih edilir” diye konuştu.
 
 
AŞURE DAMAR TIKANIKLIĞINA BİREBİR
 
 Aşure içerisinde kullanılan üzümün de faydalarını sayan Uzman Kuran, “İçerdiği kuş üzümü sayesinde damarlardaki yağlanma ve tıkanıklığı önler. Bağışıklık seviyesini üst seviyede korur. Aşureyi şeker yerine bal ve tarçın ilavesiyle birlikte yaparak kalorisini azaltmanız da mümkün” dedi.
 
Dilek Akşen