12 Milyonu aşkın emekli gözlerini Ramazan Bayramı ikramiyelerine çevirdi. Geçtiğimiz yıl ilk kez hesaplara aktarılan emekliye bayram ikramiyesi, bu yıl da birçok emeklinin hesaplarına yatırılacak. En az biner lira olarak yatırılacak olan emekliye bayram ikramiyesi, dul ve yetimleri de kapsayacak.

Kentli emekliler, ikramiyenin azlığından şikâyetçi olarak düşüncelerini gazetemize ifade etti. Geçtiğimiz yıl bin TL’ye bin simit alındığını, ama bu yıl onu da alamayacaklarını ifade eden emekliler ortak bir ağızdan enflasyon karşısında ikramiyelerin yetersiz olduğunu dile getirdi.
2018 Nisan ayında alınan kararla 12 milyon 500 bin emekli, dul ve yetimlere 1.000 lira bayram ikramiyesi ödenecek. Bu yılki bayram ikramiyelerinin Mayıs ayının sonuna doğru ödenmesi bekleniyor. Çünkü Ramazan Bayramı 4-6 Haziran tarihlerine denk geliyor. 1-2 Haziran'ın hafta sonu, arefe gününün ise 3 Haziran olması dolayısıyla ödemelerin bu tarihte yapılması öngörülüyor. Ödemelerin yapılacağı tarihe kadar emekli aylığı bağlananlar da bu yılın ikramiyesinden faydalanabilecek.

Kentli emekliler, ikramiyenin azlığından şikâyetçi olarak düşüncelerini gazetemize ifade etti. Geçtiğimiz yıl bin TL’ye bin simit alındığını ama bu yıl onu da alamayacaklarını ifade eden emekliler ortak bir ağızdan enflasyon karşısında ikramiyelerin yetersiz olduğunu dile getirdi.

“SİVRİ BİBER 12 TL, BİN TL’LİK YARDIM NEDİR?”
Hale Sarıcan, “İsterdik ki bu ikramiyeler yeteri miktarda verilsin ama olmadı.  DİSK Emekli Sen’in devletten talebi bayramlarda birer maaş ikramiye idi. Bu zaten bin TL’ye indi. Üstelik babadan ya da eşten maaş alanların ki budandı. Bu arada, Cumhurbaşkanı’nın maaşına yüzde 26 zam yapıldı. SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşına Temmuz için yüzde on zam söyleniyor. Adaletsizlik var. Ülkedeki enflasyon durumda. Bizim emekli maaşlarımıza da yüzde 27 yapılmalı idi. Bu olmadığı gibi emekli ikramiyesine de bir zam yapılacağı yönünde bilgi gelmedi.  Sivri biber 12 TL, bin TL’lik yardım nedir?  Bu bin TL’ye şükür mü edelim. Bu bir haktır, lütuf değildir. Mücadelemize devam edeceğiz. Ayrıca, biz emekliler, emekli maaşlarımızdan sağlık kesintisi yapılmasını istemiyoruz. Yerel iktidardan ve iktidardan emeklilerin de, maalesef, dezavantajlı gruplar arasında değerlendirilmesini istiyoruz.  Nasıl dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık yapılıyorsa ki daha da fazla olmasını isteriz, bizde de aynısı yapılsın” dedi.
“GEÇEN YIL Kİ BİN TL İLE BU YILKİ BİN TL AYNI DEĞİL Kİ”
Hüseyin Berberoğlu, “Üçüncü kere ikramiye alacağız.  Bu devletin bir lütfu değil. Yıllardır yaptığımız mücadelenin sonunda alınmış bir hak. Bunun daha yüksek olması gerekirdi.  Fabrikalara bakın bir maaş ikramiye verenler vardır. Ayrıca geçen yılki bin TL ile, bu yılki bin TL aynı değil ki” dedi.
“GEÇEN YIL BİN TL’YE BİN SİMİT ALIRDIM, BU YIL ALAMAM Kİ”
Yusuf Ertürk, “ Biz vermiş olduğumuz yoğun mücadelenin sonunda bu ikramiyeyi aldık ama yeterli mi değil. O kadar hızlı bir enflasyon var ki, dün aldığın şeyi bugün aynı paraya alamazsın. Yetkililer asgari ücretle geçinirsiniz, sabah akşam simit ye tasarruf et diyor. Geçen yıl bin TL’ye bin simit alırdım, bu yıl alamam ki. Para yarı yarıya düştü.  Bize verilen ikramiye güneşin karşısında eriyen kar gibi oldu” dedi.
“EMEKLİLERİ AVUTUYORLAR”
Ümit Duymaz, “ Cumhurbaşkanımızın kendisine yaptığı zam bir yana dursun, ikramiyeye gelen bir zam yok. Emeklileri avutuyorlar. İktidarımız bunu yaptı demek için verildi.  Krizin bedelini bizlere çektiriyorlar, çalışanların kıdem tazminatlarına bile göz diktiler.  Beceriksiz basiretsiz bir yönetim söz konusu, örgütlü çalışma ile karşılarında olacağız” dedi.
“EMEKLİ MAAŞI YETMİYOR Kİ, İKRAMİYESİ YETSİN”
Aynur Kütüklü, “Hak verilmez alınır aslında. Bu bin TL lütuf değil bize. Emekliler insanca yaşam koşullarına sahip değil. Emekli maaşı yetmiyor ki ikramiyesi yetsin. Bin TL çok komik bir miktar. Kriz var tasarruf edelim diyorlar, biz tasarruf etmesi gereken kesim değiliz ki. Emeği ile geçinen, en fazla vergi veren kesim emeğinin karşılığını alamazken nasıl tasarruf edecek? İktidar önce kendisi tasarruf etsin” dedi.
“İNSAN ONURU İLE DALGA GEÇMEKTİR BU YAŞADIĞIMIZ”
İrfan Kütüklü, “Çok sevinçliyiz, ikramiye alacağız diye. Yani komik işler tabi. Üçüncü kez ikramiye verecekler. İnsan onuru ile dalga geçmektir bu yaşadığımız. Bu ülkedeki ulusal gelire biz katkıda bulunmuş insanlarız. Biz çalıştık, ürettik, emekli olduk. Adına ikramiye denen sadaka yerine neden ulusal gelirdeki artıştan bize pay vermiyorlar, mevcut geliriz biz yarattık. Ya da toplu sözleşmede bizi taraf olarak görsünler. Krizi biz yaratmadık. Biz emeğimiz için hep mücadele ettik.  Fabrikalar satıldı, cumhuriyet kazanımları yok edildi. Şimdi bize nasihatte bulunanlar var. Bizim nasihate ihtiyacımız yok biz onurlu yaşamak istiyoruz. Bizim tasarruf edecek halimiz yok” dedi.
“DOĞALGAZA ZAM, ELEKTRİĞE ZAM, MAZOTA ZAM VAR, MAAŞA ZAM YOK”
Veli Sarı, “Doğalgaza zam, elektriğe zam, mazota zam var, maaşa zam yok. Hiç eşitlenmiyor. Geçen yıl aldığımız bin TL doların karşısında eridi gitti. Emekliler bir araya gelip, örgütlenmedikçe çare bulamayız. Bir elin nesi var iki elin sesi var.  Örgütlü mücadelede buluşalım, bundan emekli olunmaz” dedi.
“KAÇ PARA MAAŞ ALIYORUM, BİLMİYORUM”
Sadettin Avcı, “ Ben tarım emeklisiyim.  Benim kendi köyümde tarım arazilerinin üçte ikisi terk edildi. Biz bu ülkeyi tarımla kalkındırdık, şimdi üreticiyi bitirdiler.  Ben günde dört ilaç kullanıyorum, her ay ne maaş aldığımı bilmiyorum. Bizim tarımımız bize yeter ama yeter ki becerikli hükümet gelsin. Sonra ikramiye maaş her türlü sorun çözülür” dedi.
Özel Haber: Dilek Akşen