Öğrenciler gidiyor, kiralar artıyor

Çanakkale’nin en yaşanılabilir kent olarak betimlenmesinin konutlara olan talebi şimdiden etkilediğini belirten Çanakkale Müteahhitler Birliği Başkanı Hakan Vural, havaların ısınmasıyla inşaat sektöründeki yarım kalan işlerin de tamamlanarak sektörün rayına oturduğunu ve talebi karşılayacak hale geldiğini dile getirdi. Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Dara ise, yurtlardan çıkan öğrencilerin kiraya geçmelerinin kiralık eve olan ilgiyi arttırabileceğini ifade etti. Öğrencilerin gidiş dönemi, yurtlarla sözleşmelerinin bittiği bir dönem olması nedeniyle kiralamalarla ilgili yoğun bir dönem yaşayan emlakçılar, fiyatların ise arttığına dikkat çekti.

Çanakkaleli emlakçılar gayrimenkule yatırım yapmak için doğru bir zamanlama olduğunu belirtirken, arsa ve dükkan için de oldukça verimli fırsatların olduğunu vurguladılar. Kira fiyatlarında bir nebze yükselme olduğunu söyleyen emlakçılar, “Genelde yeni yapılan evlere talepler var. Fakat merkezde de çok üretim olmadığı için merkezdeki fiyatlar biraz daha yukarıya doğru çıktı” şeklinde konuştular.

“TÜKETİCİ TAMAMLANMAMIŞ İNŞAATLARA MESAFELİ”
Çanakkale Müteahhitler Birliği Başkanı Hakan Vural yaptığı açıklamada, Forbes dergisinin yaptığı araştırma ile birinci seçilen, en yaşanılabilir ilin Çanakkale olmasının olumlu etkiler yaratmaya başladığını belirterek, “Bunun geniş kitlelerce okunması sonucunda Çanakkale de ciddi bir hareketlilik yaşamaya başladı. İnşaat sektörü canlanmaya başladı. Bunda tabi mevsimsel etkilerinde payı önemli oldu. Ilımlı hava şartları, güneş tüm dostlarımızın moralini yükseltti. Çünkü bu havalarda işler de daha hızlı yürüyor. Şu an elimizde bitmiş inşaatlara talep son derece hızlı. Tüketici doğal olarak tamamlanmamış inşaatlara biraz daha mesafeli duruyor. Fiyatlar da şu anda çok cazip. Bir bekleme söz konusu değil. Yüksek kredi faizlerine karşın tüketici talebini geciktirmiyor. Önümüzdeki bayram dönemiyle beraber daha da ciddi bir hareketlilik olacağını ve meslektaşlarımızın elindeki tüm bitmiş konutların talep görüp satılacağını öngörmekteyiz” dedi.

“YURTTAN ÇIKANLAR KİRALIK EV BAKABİLİR”
Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Dara ise konuşmasında, “Fiyatlar aynı şekilde yerinde sayıyor. Piyasa çok durgun. Pek bir değişiklik olmuyor. Kiralık emlak sektöründe belki üniversitelerin tatile girmesiyle birlikte hareketlilik artabilir. Boşalan yerler var. Yurtlardan çıkıp evlere taşınmak isteyenler olabilir. Onlarda da bir hareketlenme olabilir. Onun dışında bir hareketlilik yok” ifadelerini kullandı.

“KİRALARDA ARTIŞ VAR”
Emlakçı İsmail Ulubay ise konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Bugünlerde kiralamalar yoğun. Öğrencilerin gidiş dönemi, yurtlarla sözleşmelerinin bittiği bir dönem o yüzden kiralamalarla ilgili yoğun bir dönem yaşıyoruz. Merkez ağırlıklı kiralar var. Bir de eğitim fakültesinin burada faaliyete geçmesi merkezdeki ev arayışlarını çoğalttı. Kiralarda da biraz artış gerçekleşti. Geçtiğimiz aylara bakarsak kiralar yükseldi. Genelde birinci derecede yeni yapılan evlere talepler var. Fakat merkezde de çok üretim olmadığı için merkezdeki fiyatlar biraz daha yukarıya doğru çıktı” ifadelerini kullandı.

“KİRALIK EVLERE RAĞBET VAR”
Emlakçı Hakan Tekin kiralık evlere rağbetin artacağını dile getirerek, “Mezun olan öğrencilerimiz gidiyor. Mezun olmayanlar seneye veya bu sene burada okuyacaklar kiralık evlerini tutup öyle gidiyorlar. Geldiklerinde rahat rahat ev bulmak için böyle yapıyorlar. Şu an kiralık evlere çok büyük rağbet var. Kiralıklarda ise kelepir olarak tabir ettiklerimiz olursa rağbet olur. Aciliyetten sıkıntıdan satılıyor. Şu anda tam ev alacak zaman. Gayrimenkul alınacak zaman. Evet faizler yüksek ona istinaden dükkan ve araziye daha çok yatırım yapılabilir. Kiralıklar için konuşacak olursak şu an kiralıklar hızlı gidiyor. Tabi ki öğrenciler dışında köprü için gelen mühendisler var. Buraya yerleşen madenciler var. Onlar da kiralık evler arıyorlar. Maden şirketlerinde çalışanlar da ev arıyorlar. Köprü mühendisleri var. Bu kişiler kiralıkları evlere olan rağbeti arttırabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Özel Haber: Seda Atan