“Okula yeni başlayan çocuk, terk edilmişlik korkusu yaşar”
Anne ve babaları uyaran Psikolog Nurşen Güngör Albayrak, “Okula yeni başlayan çocuk terk edilmişlik korkusu yaşar, sizin okulun etrafında olduğunuzu, istediği zaman size ulaşabileceğini bilmelidir. O ne zaman yeni ortama ısınırsa, o zaman size ‘Artık gelme’ diyecektir. Ayrıca, bazı çocuklarda, ‘Ya annem babam beni almaya gelmezse’ kaygısı olur Aile çocuğun çıkış saatinde muhakkak okulda olacak. Çocuk tüm arkadaşları ile aynı anda sınıftan çıkacak. Bu da çocuk psikolojisi açısından oldukça önemlidir” dedi.
Özellikle ana sınıfı ve birinci sınıfa başlayan çocuklarda yaşanan okul korkusunun temelinde anneden yoksun kalma korkusu yatıyor. Çocuklar el üstünde tutuldukları ev ortamından, kurallara uymalarının beklendiği okul ortamına da geçince bocalama başlıyor.
“ÇOCUK NE ZAMAN SEN GİDEBİLİRSİN DERSE, O ZAMAN OKULU TERK EDECEĞİZ”
Anne ve babaları uyaran Psikolog Nurşen Güngör Albayrak şu önerilerde bulundu:  “Ülkelere ve kültürlere göre eğitim farklı ele alınır. Türkiye’de aile çocuğu ilk gün okula götürür, birkaç gün okul bahçesinde bekler ve sonra gider. Alman sistemi son yıllarda en geçerli sistem olarak kabullenildi.  Türkiye’de de bazı okullarda bu öneriliyor. Çocuk ilk gün okula götürülür, bazı okullarda aileler hemen okuldan uzaklaşır, bu doğru değildir.  Çocuk ne zaman öğretmeni sever ve güvenirse, o zaman okulun etrafından uzaklaşmalısınız. Çocuk bu sıcaklığı bir günde de yakalayabilir, bu bir ay da sürebilir.  Her çocuk farklıdır. Bizim eğitim sistemimiz her çocuğa aynı muameleyi yapıyor. Ama her çocuğun alışma süresi farklıdır. Çocuk anneye çok bağlı ise, öğretmen ile uyum sağlayamıyorsa, durum zorlaşır, o zaman çocuğa güven aşılamak gerekir. Dolayısı ile okulu ilk günden terk etmek, çocuğu orada tek başına bırakmak, çocukta terk edilmişlik duygusu yaratır.  Çocuk öğretmene güvenene kadar, çocuğu, yakınında olduğunuzu, istediği an onun yanında olabileceğinizi ifade etmeniz gerekir.  ‘ Ben dışarıdayım, seni bekliyorum, teneffüse çıktığında beni görebilirsin’ diyeceğiz ama öğretmen de bunu diyecek. Çocuk ne zaman sen gidebilirsin derse, o zaman okulu terk edeceğiz.”
“YENİ ORTAMA GİRMESİNİ KOLAYLAŞTIRIN”
“Çocuk sonuçta yeni bir ortama giriyor. Arkadaşlarına da yeni ortama da alışma süresi uzun sürebilir. Bunu çocukla sürekli konuşarak aşacağız.  Arkadaşları ile iletişim kurabilmesi için küçük hediyeler ile çocuğunuzun yeni ortama girmesini kolaylaştırabilirsiniz.”
“ÇIKIŞ SAATİNDE MUHAKKAK OKULDA OLUN”
Bazı çocuklarda, ‘Ya annem babam beni almaya gelmezse’ kaygısı olur Aile çocuğun çıkış saatinde muhakkak okulda olacak. Çocuk tüm arkadaşları ile aynı anda sınıftan çıkacak. Bu da çocuk psikolojisi açısından oldukça önemlidir.”

Dilek Akşen