Yaklaşık 10 bin tohum ve fidenin dağıtılacağı şenliğe birçok sivil toplum kuruluşu ve ziyaretçi katıldı.  Hafta sonu şenlik yeri açılan birbirinden keyifli stantlarla göz doldurdu. Organik solucan gübresi, kokulu taş, ahşap gibi stantların yanı sıra kuruluşlarda farkındalık yaratma amaçlı faaliyetlerini anlattılar. Katılımcılar şenliğin amacına uygun tohum bilincini aşılamak, doğaya karşı bilinç yaratmak, halkın uyanmasını sağlamak amacıyla el emeklerini sergilediklerini belirttiler.

Tohum Takas Şenliği’nde stant açan kişilerin görüşleri şöyle oldu:
“KOKULU TAŞ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR YAPIYORUM”
ZEHRA TUNÇARSLAN:
Ben kokulu taş üzerine çalışmalar yapıyorum. Daha çok bebek odaları, mutfak, banyo gibi yerlere minyatür çalışmaları yapıyorum. Bunlar yaklaşık bir iki aydır hazırlanılan bir çalışmanın eseri. Şenliğin amacı tohum bilincini aşılamak doğaya karşı farkındalık yaratmak, halkın uyanmasını sağlamak. Tohumun devamını sağlamak biz de burada el emeklerimizle destek olmaya çalışıyoruz.
“ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİ ÇOK FAYDALI”
BÜLENT BİTİK:
Hem hediyelik eşya bir yandan da çiçek satışımız var. Organik solucan gübresi satışımız var. Organik solucan gübresi aslında faydaları çok olan bir gübre. Her türlü ürüne kullanabilirsiniz. Her türlü ürüne kullanabileceğimiz, ürün verimini arttıran, aynı zamanda toprağımızı kirletmeyen bir gübre. Bu gübre ise sulama ihtiyacını ortadan kaldırmakta, verimi çok fazla arttırmaktadır.
“TAŞLARIN VÜCUDA OLUMLU YANSIMALARI VAR”
EMİNE ÖNDER:
Biz kadın danışma merkezini temsilen buradayız. Keçe çalışmalarımız var, bezemelerimiz var, iğne çalışmalarımız var. El sanatları üzerine çalışmalar yapıyoruz. Çoğunun vücuda ve enerjiye yansımaları oluyor. Mesela turkuaz taşı ilk önce nazara iyi gelen bir taşımız. Kan dolaşımına iyi gelen taşımız var. Akik taşımız var. İşlenmemiş haliyle deriye takılan taşlar var. Şifalı taşlar var. Standalar bir gün süresince açık kalıyor.
“KADIN ÜYELERİMİZİN ÜRÜNLERİ VAR”
ESEN ÖZTÜRK:
Sokak Cadıları Çanakkale’de kurulmuş olan kadın dayanışma derneğidir. Standımızda kadın üyelerimizin yapmış olduğu ürünler var. Ahşaplar, çantalar, takılar var. İlerideki standımızda yiyecekler var. Kedi ve köpek yataklarımız var. Yine kedi ve köpek temalı çantalar var. Normal kullanım için çantalarımız var. Takılarımız da her kitleye hitap ediyor.
“EMEĞİ CANLI TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”
BAHAR BULBA:
Emekçi kadın platformunu temsilen kadınlarımızın evde yaptığı her türlü süslü eşya, incik boncuk, nakış gibi şeyleri takıya dönüştürerek bunları halkımızın beğenisine satışa sunuyoruz. Hem de hazır ürünlerden çok el emeğini canlı tutmaya yönelik maliyeti düşük ürünler satıyoruz ve bu güzel ürünleri halkımızla buluşturmaya çalışıyoruz.
“BIÇAKLARIMIZIN ALBENİSİ VAR”
SALİH KESER:
Bıçak üzerine çalışıyorum. El yapımı bıçaklar satıyoruz. İnsanların bıçaklar konusunda bir hobileri, koleksiyonları ve ilgileri olabiliyor. Tamir ettiğimiz ya da restorasyonunu yaptığımız bıçaklar var. Talep nasıl derseniz, talep oluyor. Bunun ilgilileri var. Özellikle bir alıcı kesimi var. Erkekler özellikle çok ilgili. Biz de albenisi olan bıçaklar yapıyoruz. Merakla ziyaret ediyorlar.
“AHŞAP ÜZERİNE İŞLER YAPIYORUZ”
VELİ AKTAŞ:
Ahşap üzerine işler yapıyoruz. Hepsi kendi buluşum. Kendi üretimim. Ufak ufak piyasaya çıkmaya çalışıyoruz. Kendi yaptıklarımı sunuyorum. Bardaklar yapıyoruz. Değişik şekilli ve boyutta. Güzel eserler çıkarttık.
PLASTİKSİZ GELECEK İSTİYORUZ”
GÜLHAN BAYRAK:
İstanbul Greenpeace gönüllülerindenim. Bugün de burada standımız var. Kampanyalarımızı tanıtmak için buradayız. Rainbow Warrior iki gün sonra Çanakkale Boğazından geçecek. Bu yaz için solar projemiz başlıyor. Futbol sahalarında inanılmaz elektrik kullanılıyor. Biz bu sahaların artık güneş enerjisiyle çalışmasını istiyoruz. Antalya’da çok güzel bir örneğimiz var. Dünyanın ilk beşine giriyor. Bütün stantlarımızın güneş enerjisiyle çalışıp elektrik üretmesini istiyoruz. Bunun yanında plastiksiz gelecek istiyoruz. Kampanyalarımızı tanıyoruz.
FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ”
MÜNEVVER ŞİMŞEK:
Biz hem gençlerimize hem çiftçilerimize abilerimize, ablalarımıza ziraat mühendisleri odasını tanıtmak istiyoruz. Biz mühendislerimizin, fakülteden mezun olan bütün öğrencilerimizin odaya üye olması gerektiğinin de gerekliliğini buradan anlatmaya çalışıyoruz. Biz bunun için buradayız. Ve bunun bilincini oturtmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Ziraat Mühendisleri Odası’nın Genç Başkanlığı’nı yapıyorum. Çanakkale Şubesi’nin temsilciliğindeyim. Arkadaşlarımla birlikte çalışmalar gerçekleştirip bir farkındalık yaratmak istiyoruz.
Özel Haber: Seda Atan