“Kahvaltı ettirmeden okula göndermeyin”
 
 
Yaz boyu geç kalkmaya ve uzun kahvaltılara alışan çocuklar için pratik kahvaltı tarifleri ve beslenme çantası önerileri de veren Kuran, "Evde yapılacak sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile çocukların bilişsel performansı ve okul başarısı arttırılabilir” dedi.
 
 
Yapılan araştırmalar, çocukların çoğunluğunun kahvaltı etmeden okula gittiklerini gösteriyor. Başlıca nedenler arasında; çocuğun kahvaltı yapmak istememesi ve kahvaltı alışkanlığı olmayan anne-babanın çocuğa bu alışkanlığı kazandıramaması yer alıyor.
Yaz boyu geç kalkmaya ve uzun kahvaltılara alışan çocuklar için pratik kahvaltı tarifleri de veren Kuran, "Evde yapılacak sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile çocukların bilişsel performansı ve okul başarısı arttırılabilir” dedi.
Beslenme Uzmanı Kuran açıklamasına, “Eylül ayının gelmesiyle baharın sonlarını yaşatan heyecan ve yoğunluk çocuklarımızı nasıl en az etkiler, okuldaki yemesi ve yememesi gereken gıdalar neler diye düşünen aileler için ilk anahtar dengeli ve sağlıklı bir kahvaltıdır. Çocuklarımız tatil boyunca geç kalkmaya alıştılar, bu nedenle okula yetişebilmek şuan onlar için en büyük kaygı sorunu, hatta belki çoğu kahvaltı bile yapmayabilir, beş dakika daha fazla uyuyabilmek için. Bu zorlu süreçte kahvaltıları nasıl pratikleştirip hızlandırabiliriz birkaç tüyo verelim” şeklinde devam etti ve tarifleri verdi.
Beslenme çantası için de öneriler sunan Uzman Aygündüz şunları kaydettti.

  • “Çocuklarınızın yanına ayran veya süt koyun. Şişe olması nedeniyle soda koymayın ama gazlı bir seçenek isterlerse tercihlerini sodadan kullanmaları gerektiğini anlatın tatsız gelirse de içerisine limon koydurmalarını söyleyebilirsiniz.”
  • “Kahvaltı ve öğle yemeği arasında mutlaka yanlarına 2 ceviz ve 3 hurma koyun.”
  • “Öğle yemeği ve akşam yemeği arasında ise süt veya taze meyve seçeneklerini tüketmeleri gerektiğini anlatın ve tüketirlerse okul başarısındaki inanılmaz artıştan bahsedin.  ‘Daha iyi spor yapabilmen için bunu bu saatlerde tüketmelisin’ diyebilirsiniz.”
  • “Mümkünse okulda ne yediklerini öğrenin ki akşam yemeğinde dengeleyici başka bir besin grubu seçeneği sunabilesiniz. Akşam yemeklerinde de pirinç yerine bulgur, makarna yerine erişte ve kepekli makarna kullanın. Sabahları kuşburnu çayı içirebilirsiniz, kahvaltıda c vitamininden zengin bir bitki çayıdır, böylelikle çocuklarınız her öğün süt tüketerek sıkılmamış olurlar.”
  • “Gece yatmadan 2 saat önce de tekrar bir seçenek sunun bu seçenekte mutlaka süt veya kefir olsun yanına da ceviz fındık badem gibi kavrulmamış yemişlerden ilave edin.”
  • “‘Bana atıştırmalık değil, doyurucu ve kolay yemek tarifleri lazım’ derseniz her gün farklı bir lezzeti beslenme çantalarına koyabilirsiniz böylelikle yemediği sebzeleri de bu şekilde farklı hazırlama teknikleriyle yedirmeniz mümkün.”
 
PEYNİR YEMEYEN ÇOCUKLARA ÖZEL TARİF
“Tam tahıllı undan yapılan çift yumurtalı ve peynir rendeli 1 tatlı kaşığı bal veya marmelat ile tatlandırılmış bir kahvaltı dürüm gibi eline verildiğinde süt ile birlikte inanılmaz doyurucu ve besleyici olacaktır; böylece özellikle peynir yemeyenler için peynirin tadını bile hissetmeyecekleri bir alternatif kahvaltı olur.Bu tarifleri kahvaltıda da beslenme çantasında da değerlendirebilirsiniz.”
HAMURSUZ MÜCVER
2 yumurta
1 bardak süt
Tat vermesi için çocuğunuzun en sevdiği acılı yağsız bir sos
2 adet küp doğranmış kabak
2 dilim peynir
Fırını 190 dereceye ısıtın tüm çırptığınız malzemelerin üzerine eklediğiniz sebze ve peyniri turta kalıplarınıza veya plastik muffin kalıplarınıza dökün 45 dk ısındıktan sonra çıkartıp tükettirebilirsiniz.
KURU MEYVELİ PEKMEZLİ BAR TARİFİ
“Sadece öğle yemeğini değil en kısa ders arasını bile düşünmek lazım. Koşarak gidip abur cubur almasındansa severek yiyeceği nefis bir atıştırmalık yapmak, bir güzel beslenme çantasına yerleştirmek gerek o zaman.”
 
Kuru Meyveli Pekmezli Bar Tarifi İçin Malzemeler
•             4 su bardağıyulaf ezmesi
•             1/2 su bardağıfıstık ya da fındık ezmesi
•             1/2 su bardağıhindistan cevizi yağı
•             1/3 su bardağıpekmez
•             3/4 su bardağıakçaağaç şurubu
•             1/2 su bardağıbitter damla çikolata
•             1/2 su bardağıgoji berry, kurutulmuş vişne ya da yaban mersini
•             1/2 su bardağıkuru üzüm
•             1/2 su bardağıfındık, badem ya da ceviz
•             1/2 su bardağıçiğ kabak çekirdeği ya da ayçekirdek
•             1 çay kaşığıtarçın
•             1/4 çay kaşığıöğütülmüş muskat
•             1/8 çay kaşığıtuz
Kuru Meyveli Pekmezli Bar Tarifinin Püf Noktası
“Dolapta gereğinden fazla kalması aşırı sertleşmesine sebep olur, buna dikkat edin. Dilimlediğiniz barları dolapta saklayabilir, yemeden önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyebilirsiniz.
1.            Hindistan cevizi yağı, pekmez ve Akçaağaç şurubunu küçük bir sos tenceresine alın.
2.            Orta ateşte kaynatın ve bir kenarda dinlendirin.
3.            Bu arada fındıkları doğrayıp büyük bir kaseye aktarın. Yulaf ezmesi, damla çikolata, fıstık ezmesi, doğranmış vişne kurusu, kuru üzüm, kabak çekirdeği, tarçın, öğütülmüş muskat cevizi ve tuzla harmanlayın.
4.            Sosu tekrar ocağa alın ve içerisine yulaflı fındık ve meyve karışımını ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırıp bir araya toplanmasını sağlayın ve ocaktan alın.
5.            Karışımı bir fırın tepsisine döküp karışıma düz bir form verin.
6.            Üzerine kare bir kalıp yardımıyla bastırarak karışımı sıkıştırın. Kesilecek kıvama gelene kadar dolapta soğutun. Sevdiklerinizle paylaşın.
Malzeme Listesi
4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
2 yemek kaşığı tahin
300 ml süt
2 tatlı kaşığı bal
Hazırlanışı
Bir blender içerisine 4 çorba kaşığı yulaf ezmesi, 2 çorba kaşığı tahin ve kararında damak zevkinize göre bal ekleyin ve güzelim karışıma bir bardak kadar süt ekleyip mikserden geçirin.
Dilek Akşen