Krizden, Midilli seferlerine, gemi kuyruğundan istihdama kadar her konuya değinen Başkanlar ekonomiye can vermek için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını da iletti.

Çanakkale Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı’nda bir araya gelen İlçe Esnaf Odaları Başkanları gazetemize özel açıklamalarda bulunarak, ilçe esnafının ekonomik sıkıntılarını gazetemize şu başlıklarda değerlendirdi.

SOKAK HAYVANLARI BİR YERDEN, GEMİ KUYRUĞU BİR YERDEN
Eceabat Esnaf Odası Başkanı Fatih Tok, “Eceabat’ta esnafımızın daha öncede gündeme geldiği gibi sokak hayvanları ile ilgili sıkıntısı var. Hatta beş koyuna saldırarak telef ettiği yönünde de bilgi aldık. Bu konuda hızla bir çözüm bulunması gerekiyor. Diğer yandan,  yaz sezonu esnafımız için iyi geçti ama gemi kuyruğu konusunda sıkıntımız var. Gemi sırasına giren araçlar depolama alanına geçse, kuyruk yol boyunda kalmasa, bu esnaf için çok iyi olacak. İnsanlar kuyrukta kendi ihtiyaçlarını da göremiyor, ilçeyi de gezemiyor. Geliş, gidiş aynı çıkıştan olunca trafik de sıkışıyor. Bu sıkıntıyı çözemedik. Bilet gişesi 500 metre ötede. İskele’nin önünde bir bakıyorsunuz hiç araba yok. Çünkü hepsi bilet kuyruğunda. Seyyar bilet kesilse çok rahat olacak.  O zaman vatandaş kuyrukta bekleyeceğine, belki bir bardak çay içecek, esnaf para kazanacak” dedi.

4 SENE SÜREN ALT YAPI ÇALIŞMASI MAĞDURİYET YARATTI
Ezine Esnaf Odası Başkanı Türker Demirhan, “ Troya Müzesi ile birlikte ilçemize bir hareket geldi.  Kurban Bayramı’ndan sonra biraz hareketlilik azaldı.  Kriz döneminde aşırı derecede dükkân kapama olayı yaşamadık. Küçük bir ilçeyiz. Ezine’de 3-4 senedir devam eden altyapı çalışması var. Bunun bir an önce bitmesi gerekiyor. Esnafa altyapı mağduriyet yaşıyor. Yazlıkçılar geldi ama baktı yollar kapalı, çalışma var, Ezine’de durmadı. Artık son düzlüğe gelindi. Mahallelerde üst yapı çalışmaları tamamlanmak üzere, önümüzdeki sezonun daha iyi geçeceğini umuyoruz.  Diğer yandan, Merkez’deki alışveriş merkezi de bizi çok etkiliyor. Vatandaş alışveriş için orayı tercih ediyor. İlçe olarak biz AVM’ye çok yakınız. Son olarak, Ezine Organize Sanayi Bölgesi’nden sadece Ezine açısından değil bölge açısından büyük beklenti içerisindeyiz. Bir an önce başlatılıp bitmesini bekliyoruz. Bu tüm Ezine için yeni istihdam demek. Ezine’nin çehresini değiştirecek” dedi.

ÇEKLER KARŞILIKSIZ, İŞÇİLER GÖÇMEN
Umurbey Esnaf Odası Başkanı Halil Öner, “Biz de 200’e yakın esnaf var.  Esnafımız da genellikle aynı zamanda meyvecilik ile geçimini sağlıyor. Bu sene nakit para sıkıntısı var. Meyvecinin durumu hasat başında iyi idi ama bayramdan sonra sıkıntı başladı. Ödemeler gününde gelmiyor, çeklerin yüzde 30’u karşılıksız çıkıyor. İlaç fiyatı, gübre, işçi fiyatı, mazot derken meyvecinin elinde para kalmadı.  Dışarıdan işçi göçmenler oluyor. Konyalı da gelip çalışıyor, Afgan da” dedi.

EN ÇOK YENİ AÇILAN DÜKKÂNLAR KAPANDI
 Biga Esnaf Odası Başkanı İbrahim Mutur, “Yaz sezonu bitti, tatilcileri gönderiyor, öğrencileri bekliyoruz. Bu yılı biraz zor geçirdik.  Genel iktidara ilettiklerimiz içerisinde önümüzdeki yıl vergi ve BAĞKUR ödemelerine zam yapılmaması yer alıyor.  Biga çeşitli sektörleri bir arada bulundurması ile küçük bir ilçe değil bir kent gibidir. El birliği ile kış sezonunda, indirim ve kampanyalar ile ticari hayata can vermeye çalışacağız. Önümüzdeki sezondan çok karamsar değilim. Açılış sayımız çok olsa da kapanan dükkânımız da çok oldu.  Daha çok yeni açılan dükkânlardan kapanış oldu. Biz eski esnafa destek ve teşvik verilmesine tarafız.  Bu konuda bir çalışma yapılmalı” dedi.

HER GÜN TARİFE TALEBİ VAR
Çan Esnaf Odası Başkanı Emin Görgün, “İlçemizde fabrikaların olması bizim için bir artı. Ama biz Biga, Yenice gibi değiliz, biz de öğrenci yok. Sık sık gelen zamlar esnafımızı çok etkiliyor. Her gün tarife talebi var, paranın alım gücü bitti. Maliyetler arttı. Biz de Çan’da esnaf günleri yaparak ticareti canlandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan,” Son zamanlarda çok çeşitli kalemlere zam geldi. 850-900 TL elektrik faturası ödeyen esnaf şimdi 1700-1800 TL ödemeye başladı.  Bunların içinden çıkmamız çok zor. Şu anda 750-800 BAĞKUR ödüyoruz. Asgari ücretin artışı ile birlikte SGK primlerine gelen artışa katlandık.  Yeni yıl itibari ile yapılacak artışlarda bizim çok iyi düşünülmemiz lazım. Eğer BAĞKUR primleri 1100-1200 TL civarına çıkarsa bunu kaldırmak mümkün değil. Çok büyük sıkıntı olur. Biz tarım ve hayvancılıktan yan gelir elde eden bir iliz. Yaz böyle geçti ama esas tabloya yılsonunda bakmak lazım ” dedi.

YENİCE’DEN AVM’YE AKIN VAR
Yenice Esnaf Odası Başkanı Cengiz Erdem, “Bizim ilçemizde pazar Perşembe günü kurulur. Köylüler Perşembe günü alışveriş yapmak için pazara akın ediyor.  İlçede yaşayan vatandaş hafta sonu olunca Merkez İlçe’deki alışveriş merkezlerine akın ediyor.  Ayakkabıcı da var, kırtasiye de var her şey var Yenice’de ama soruyorsunuz Çanakkale’den alacağız diyor. Esnafımızın çoğu hayvancılıktan geçiniyor. Eskiden hayvancılık yan gelir kapısı idi. Şimdi adam hayvancılık yapamasa dükkânı da kapatacak.  Şimdi bizim kapya biberimiz meşhur. Tarlaya gidin 1,80 kuruş, markete gidin 8-10 TL. Üretici bunun neresinden para kazanacak.  Her yerden darbe” dedi.

MİDİLLİ’DEN AVM’YE SEFER Mİ VAR
Ayvacık Esnaf Odası Başkanı Hasan Fehmi Arıkan, “Midilli Küçükkuyu arası günü birlik gidiş gelişler başladı ama şirketler gelen kişileri hemen alıp Edremit’te alışveriş merkezlerine götürüyorlar. Küçükuyu’da Ayvacık’da duran yok. Belediye Başkanları olsun, esnaflar olsun, bu sıkıntıda dertliyiz. Bununla ilgili yetkililerden yardımcı bekliyoruz. Gemiden inen Edremit’e götürülüyor. Saati de bitince gemiye binip gidiyorlar. Bu konuda biz esnaf olarak elimizden geleni yapmaya hazırız.  Yeni fikir ve önerilere açığız. Küçükkuyu Ayvacık arasına bir araç koyalım, ücretsiz olsun fikri de var” dedi.

AFGAN’IN, GÖÇMENİN ELİNDE KALDIK
Bayramiç Marangozlar Odası Başkanı İbrahim Demirtaş, “İnşaat sektörü düşüşe geçince esnafımız darbe oldu. Bizim mesleğimiz körelmeye başladı.   Çırak yetiştiremiyoruz. Afgan’ın göçmenin elinde kaldık.  15-20 sene sonrasını düşünemiyorum. Belki de bizim çocuklarımız onların yanında çalışacak, çünkü meslek öğreniyorlar. Bu konuda sıkıntımız büyük. Burada ebeveynlere büyük iş düşüyor.  K Avrupa’da meslek okullarına girmek çok zor, biz de meslek lisesine en başarısız öğrenciler gidiyor. Meslek Liselerinden öğrenci geliyor, hafta sonu tatil, hafta içi üç gün çalışıyor. Ne öğrenecek?  Saat beş dedin mi dükkândan çıkıyor” dedi.

Biga Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Sait Tanur, “Bugün itibari ile Biga’da köylerden toplu taşıma hizmeti alan öğrencilerimizin ihalelerini yapmış bulunmaktayız. Kazasız belasız bir sezon diliyorum. Biga çok hareketli bir ilçe. Ülke genelinde toplu taşımada yüzde 25 bir zam oldu, biz sağduyulu davranarak bu zammı yüzde 12,5 bir zam aldık.  Öte yandan,  ekonomik sıkıntılar bizlere de yansıdı. Personel serviş taşımacılığından yüzde35-40’lara varan bir azalma var.  Sanayi bölgesi olarak çok sayıda personel taşımacılığı yapardık. Umarım bu sıkıntıları atlatırız” dedi.
 
Dilek Akşen