Çanakkale Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında, araştırmacı gazeteci Uğur Dündar’ın yaşamının anlatıldığı  ‘Uğur Dündar: Usta Gazetecinin Sıradışı Serüveni’ Belgeseli’nin gösterimini Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirdi.

Araştırmacı gazetecinin yaşamının anlatıldığı belgesel gösterimine, aynı zamanda bir Çanakkaleli olan Uğur Dündar’da katıldı.  Dündar yaptığı konuşmada, “Bu çok özel şehrin değerlerine saygılı olamıyorlar, farkında değiller, her karış toprağının kutsal olduğunun bilincinde değiller. Ülgür Gökhan’ın bu uğurda verdiği mücadele her türlü alkışa ve övgüye değer. Bütün dünyanın dikkatini çeken bir bayraktarlık yaptı. Bu anlamda, 30 Ağustos Zaferini yaratan Mustafa Kemal Atatürk ve askerlerine sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Gazeteci Yazar Uğur Dündar’ın hayatını anlatan Usta Gazetecinin Sıradışı Serüveni’ belgeseli İzmir, İstanbul ve Ankara’daki galaların ardından, 30 Ağustos Cuma akşamı Çanakkaleliler ile buluştu.

Çanakkale Belediyesi tarafından Özgürlük Parkından düzenlenen Belgesel gösterimine Uğur Dündar’ın yanı sıra Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  Belgeselin Yönetmeni Gökmen Ulu ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Usta Gazetecinin de katılımı ile Belgesel vatandaşlar tarafından izlendi.
Çocukluğu, gençliği ve okul yılları, ağırlıklı olarak mesleki nitelikleri ve karakteristik özellikleri anlatıldığı Belgeselde Usta Gazetecinin ünlü arkadaşları da kameranın karşısındaydı.  Müjdat Gezen, Yılmaz Özdil, Metin Akpınar, Aziz Yıldırım ve Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ olmak üzere birçok tanınan kişi de Usta Gazeteci ile olan anılarını anlattılar. Filmde Dündar'ın yaptığı haberler ve televizyon yayınlarından da örnekler serpiştirildi. Bugüne kadar hiçbir yerde yayınlanmamış bazı görüntüler de ilk kez bu filmde yer aldı. Yapımın etkileyici noktalarından biri de kullanılan müzik eserleri oldu. Giriş ve jenerikte Türkiye'nin evrensel değerlerinden Fazıl Say'ın “Kumru” adlı eseri yer alırken, dünya çapındaki klasik müzik bestecisi Can Atilla'nın “İnanç ve Zafer” isimli eseri kullanıldı. Belgeselde Uğur Dündar'ın birlikte çalışmış olduğu ve yaşamına tanıklık eden birçok kişi ile röportajlar da yapıldı.

“BİZ ÇANAKKALE RUHUNU KALBİMİZDE TAŞIYORUZ
Gösterim öncesi bir konuşma yapan Gazeteci Gökmen Ulu, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada Kaz Dağları'nda verilen çevre mücadelesine değindi. Gençlere de tavsiyede de bulunan Ulu: “Bu belgeselin yönetmeni olmaktan aynı zamanda Uğur Dündar ustanın öğrencisi olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Yapımda emeği geçen başta sevgili ustam Yılmaz Özdil olmak üzere bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ne iş yaparsanız yapın, nerede olursanız olun, Uğur Dündar gibi yaşayın. Biz Çanakkale ruhunu kalbimizde taşıyoruz. Kalplerimiz Kaz Dağlarıyla, yaşam hakkı savunucularıyla ile birlikte atıyor. Bizler yaşamın tanıklarıyız. Biliyoruz ki halkın gücü karşısında hiç kimse duramaz” şeklinde konuştu.

“BELGESELİ ONURLA SEYRETTİK”
Belgesel izleniminin ardından bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Öncelikle bugün gururla kutladığımız 30 Ağustos Zafer Bayramımızın hepimize kutlu olmasını diliyorum. Dolayısı ile en doğru konuğun da Uğur Dündar olduğunu düşünüyorum.  Belgeseli onurla seyrettik. Uğur Dündar ile ikimiz de 18 Mart İlkokulunda okuduk ama o benim büyüğüm ve bizim hemşehrimiz öncelikle onu ifade edeyim. Halkın içinden, halk için gazetecilik görevi yapmış ve 50 yıllık mesleğini icra etmiş Allah sağlık versin ve daha nice senelerde bizimle olsun.  Uğur Dündar Kaz Dağları ve suyumuz için verdiğimiz mücadeleye destek vermek için de gelmiş oldu. Bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum Ben de Çanakkale halkının bir temsilcisiyim. Bu halkın hak ve hukukunu korumak benim görevim. Dolayısı ile burada bir tehlike varsa Uğur Dündar gibi, hiç kimseden korkmadan, çekinmeden bu mücadeleyi açık ve net yapmaya devam edeceğim. Korku hissetmeden bu halkın yararına olan mücadeleleri sonuna kadar devam ettirmeye söz veriyorum. Öte yandan, belgeselin yönetmeni Gökmen Ulu’ya da çok teşekkür ediyorum” dedi.

“BU ÇOK ÖZEL ŞEHRİN DEĞERLERİNE SAYGILI OLAMIYORLAR”
Gazeteci Dündar, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'a mücadeleye desteklerinden ötürü teşekkür ederek, “Çanakkale’nin sınırlarına girdiğimde her zaman tüylerim ürperiyor. Gerçekten dünya ölçeğinde eşsiz bir kent. Çok şey borçlu olduğumuz bir şehir. Çocukluğumun en güzel yıllarının burada geçmiş olması, benim hayatımın ve yaşam çizgimin belirlenmesinde çok etkili olmuştur. O kahramanlardan aldığımız derslerle hayatımızın doğru yönde şekillenmesinin çok katkısı olduğu kanısındayım. Ne yazık ki bazıları bu çok özel şehrin değerlerine saygılı olamıyorlar, farkında değiller. Özenle korunması gereken bir doğaya sahip olduğunu, bir tarihe sahip olduğu, her karış toprağının kutsal olduğunun bilincinde değiller. Sayın Ülgür Gökhan’ın bu uğurda verdiği mücadele her türlü alkışa ve övgüye değer. Bütün dünyanın dikkatini çeken bir bayraktarlık yaptı. 30 Ağustos Zaferini yaratan Mustafa Kemal Atatürk ve askerlerine sonsuz teşekkür ediyorum. Hepsinin aziz hatıraları önünde hürmetle, minnetle ve rahmet duyguları ile eğiliyorum. Bu güzel geceyi bir başka etkinlikte değerlendirebilirdiniz. Ama her zaman olduğu gibi bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadınız, halk arenalarında yalnız bırakmadınız, ne zaman Çanakkale’ye gelsem hep coşku ile destek verdiniz, hepiniz hemşehrim olduğunuz gibi kardeşimsiniz çok teşekkür ederim” dedi.  

Yapılan Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Usta Gazetecinin 50. Meslek yılını kutlayarak çiçek ve plaket takdim etti. Sonrasında vatandaşların fotoğraf çektirme isteklerini kırmayan Dündar herkesi sahneye davet etti. O anlarda ise vatandaşlar adeta bir birleri ile yarıştı.

Dilek Akşen