Türkiye’de coğrafi işaretler konusundaki en prestijli, en değerli ve en kapsamlı organizasyon olan ve bu yılki teması “Anadolu’dan Dünyaya’ olarak belirlenen  “II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”, 19-20-21 Eylül 2019 tarihlerinde, Ankara Ticaret Odası Congresium International Convention & Exhibiton Center’da düzenlenecek.
 
Temel amacı; Türkiye coğrafyasına ait ürünlerin bir markaya dönüşmesine katkı sağlayarak ülkemizin coğrafi işaretli ürün potansiyelini harekete geçirmek ve bu yolla büyüyen uluslararası ticaretten yararlanmasına ve kırsal kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak olan zirve ile Dünyada yalnızca Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yetişen Bayramiç Beyazı dünya pazarına sunulacak.
 
 
Dünyada yalnızca Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yetişen Bayramiç Beyazı19-20-21 Eylül 2019 tarihlerinde, Ankara Ticaret Odası Congresium International Convention & Exhibiton Center’da düzenlenecek olan. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi” ile dünya pazarına sunulacak.
 
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan sezon -boyunca yaklaşık 7-10 bin ton ürün alındığını ifade ederek, “Bayramiç beyazı' diğer bölgelerde yetişen beyaz tüysüz şeftaliden daha farklı lezzete sahip ve bu sene rekolte gayet yüksek. Yaklaşık 5 bin dekardaki ürünler; hasat döneminin ardından yurt dışının yanı sıra Türkiye'de İstanbul, İzmir ve Ankara'ya gönderiliyor. 'Bayramiç beyazı' rengi, tadı, kokusu ve aroması ile tüketicinin beğenisini topluyor ve diğer nektarin çeşitlerine göre daha uzun süre dayanıklılık gösteriyor” dedi.

“COĞRAFİ İŞARETLER, ÜLKELERİN YENİDEN DOĞUŞU İÇİN EŞSİZ BİR FIRSAT”
 Bayramiç beyazının II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesinde yer almasını gururla karşıladığını da ifade eden Başkan Pehlivan, “ Ne kadar doğru işler, hizmetler yaptığımızın bir kanıtıdır bu zirve. Her şeyi üreticimiz için günümüzde ve gelecekte Avrupa kapılarını sonuna kadar açmak adına yaptığımız çalışmalarımız meyvelerini veriyor. Coğrafi işaretler altında ürünlerin tanıtımı ve korunması, bugün sadece yüksek ekonomik kazanç elde edilmesine, kaliteli üretimin teşvik edilmesine ve karın adil dağıtılmasına katkı sağlamıyor. Coğrafi işaretler, kendi topraklarının ürünlerini bir markaya dönüştürmelerine katkı sağlayarak kırsal topluluklar için kültürel ve ticari anlamda “yeniden doğuş” anlamına geliyor. Küresel pazardaki rekabet giderek şiddetleniyor. Gelişmekte olan ülkelerin günümüz ham ve düşük katma değerli ürünlerden oluşan sınırlı ürün ve ihracat çeşitliliği karşısında, satışlardan daha yüksek getiri elde edebilmesi için “kaliteli markalar” geliştirmeleri gerekiyor. Bu ülkelerin çevresel varlıklarından gelen yiyecekler, tarım ya da el sanatları ürünlerinin doğal kalitesi, gelişmekte olan ülkelerin yerel topluluklar aracılığıyla “sürdürülebilir kalkınma hedefleri” ne ulaşması ve büyüyen uluslararası ticaretten yararlanmasında büyük vaatlerde bulunuyor. Coğrafi işaretler, ülkelerin yeniden doğuşu için eşsiz bir fırsat sunuyor: dünya genelinde rekabet edebilecek mükemmeliyete sahip yerel ürünlerde ustalaşabilen küçük ve yerli üreticilerin geleneksel bilgisi, geleceğin kazananı olacak” dedi.
 
Başkan Pehlivan son olarak, “Bu marka tescil süresi içerisinde bizleri yalnız bırakamayan ve desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı T. Selçuk Semizoğlu’na, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulun Başkanı S. Kaya Üzen’e Ve Meclis Başkanı Abdullah Deniz’e, Çomü Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Kenan Kaynaş ve ekibine Yönetim Kurulum adına sonsuz teşekkür ederim” dedi.
 
Dilek Akşen