Esnaf vergi indirimi bekliyor
Kentin beyaz eşya ve mobilya sektörü temsilcileri satışların hızla düştüğünü dile getirdi.  ÖTV artışıyla birlikte televizyon satısında da düşüş yaşanıyor. 2580 TL'ye satılan bir televizyonun fiyatı, ÖTV farkı gelince 2760 TL'lere yükseldi.
“YENİ YILDA FİYATLAR DAHA DA ARTACAK”
 Beyaz eşya satıcısı Müjdat Kızılkaya “ÖTV’nin sona ermesi satışlarımızı büyük oranda etkiledi. Düğün sezonunda belli bir hareketlilik yaşansa da eskisi gibi hızlı değil. ÖTV döneminde satışlar çok daha hızlı oldu. Markalara bağlı olarak değişmekle birlikte şu anda fiyatlar yüzde 5-15 arasında yükseldi.   Yılın son üç ayında, yeni yılda fiyatlar değişeceği için bariz bir hareket olur.  İhtiyacı olan vatandaş fiyatlar yükselmeden son üç ayda da alışveriş yapmayı tercih ediyor.  Yeni ürünler gelince fiyat artışları olur” dedi.
“İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ KRİZ, MOBİLYA SATIŞLARINI DA ETKİLEDİ”
Mobilya Mağazası Yetkilisi Coşkun Atmaca, “ÖTV’nin kalkması, müşterinin alım gücü düşüklüğü satışları düşürdü.  Bu süreci olumsuz geçiyoruz. Vergiler yeniden düşerse piyasada bir canlılık olur. İnşaat sektöründeki kriz, vatandaşların yeni eve geçmemeleri mobilya satışlarını da olumsuz anlamda etkiledi. Talepteki düşüşü hissediyoruz. Biz de döviz artışları fiyatları anında etkiliyor.   ÖTV’nin kalkması, enflasyonla mücadele indiriminin kalkması bize direk yüzde 15 gibi bir artış olarak yansıdı.  Oturma grupları şu anda 3 bin ve 8 bin arasında değişiyor. Bizim son üç aylık dönemde beklentimiz belirsizliğinin ortadan kalkması. Dövizin ani iniş çıkışlarının olduğu dönem daha kötü idi. Şu anda, ülke olarak, yüzde 25 ciro kaybı ile yola devam ediyoruz” dedi.
“BİZ ESNAFIZ KAHİN DEĞİLİZ”
Beyaz eşya sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren Mehmet Tokgöz, “Şu anda, beyaz eşyada, ÖTV muafiyetinin kalkması ile birlikte yüzde 6,7 bir zam var. Dolar kuru, faizlerin yükselmesi derken tüm kalemlere zam geldi. 2017 ve şimdi arasında yüzde 50 oranında bir zam var. Alım gücü düşünce, sahadaki etkisi bizde satış düşüklüğü olarak belirdi. 2018 Aralık ayına kadar işler gayet idi. 2019 Ocak ve Mayıs arası kötü geçti. Haziran ayı içerisinde de işler iyiydi. Yani bir ay iş yapıyoruz, 4 ay düşüş var. Sepetteki bütün yumurtalar yine aynı.  Alan kişi aynı, satılan ürün âdeti aynı. Her zaman durgun aylar olurdu. Esnafın genelde bayrama tatile göre kafasında belirlediği bir iş haritası olurdu. Son yıllarda yaşanan belirsizlikler esnafın kafasındaki bu iş haritasını da yok etti.  Esnaf artık plan yapamıyor. Kimin ne zaman ne alacağı, ne almayacağı belli değil. Esnaf anı yaşıyor. Şu anda da sezon kötü geçiyor. Yılın son dört ayının da durgun geçeceği düşünülüyor. Eylül zaten eğitim öğretim yılı başlangıcı sebebi ile durgun geçer.  İnşaat sektörünün durgunluğu da bizlerin satışlarını etkiledi.  Biz inşaatın bir parçasıyız. 2020 için de beklenti içerisine giremiyoruz.  Beklenti için bir hesap yapmak lazım. Biz neyi hesap edip de bir beklenti içine girelim.  Önümüz karanlık. Ortada hesap yoksa kahin olmak lazım,  kahin de değiliz” dedi.
“ÖTV’Yİ FİRMA OLARAK KENDİMİZ KARŞILIYORUZ”     
 Beyaz eşya satış temsilcisi Umut Durak da , “Satışlarımız gayet iyi gidiyor ama bunun iki nedeni var. Şu anda ÖTV muafiyetini kendimiz karşılıyoruz bir de uzun vadeler ile vatandaşı destekliyoruz. O sebeple hem beyaz eşya hem de mobilya satışlarımız normal seyrinde gidiyor” dedi.
Öte yandan, Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre; buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinesi ve fırından oluşan dört ana ürün grubunda iç satışlar Temmuz ayında %31 düşüşle 459,658 adet oldu. İç satışlar Ocak-Temmuz döneminde ise %12 düşüşle 3.4 milyon adet olarak gerçekleşti. Açıklamaya göre, küresel ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle ihracat artış ivmesi de yavaşlama kaydetti. Buna göre beyaz eşya ihracatı Temmuz’da %1 artışla 1.55 milyon adet, Ocak-Temmuz döneminde de %1 artışla 10.5 milyon adet oldu.eyaz eşya üretimi ise Temmuz’da %10 düşüşle 2.03 milyon adet, Ocak-Temmuz’da ise %2 gerileyerek 14.04 milyon adet olarak gerçekleşti.
Özel Haber: Dilek Akşen