“Esnaf günü kurtarmaya uğraşıyor”
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in çiftçilere ürün bedellerinin peşin ödenmesinin piyasaları da rahatlatacağı yönündeki açıklamasına destek veren Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, “Piyasada sıkıntı var.  Esnaf gününü kurtarmaya çalışıyor” dedi. “Esnafa 30 bin 50 bin lira vermekle bu düzelmez” diyen Özcan, “ Bu borcu borçla ödemek demek. Esnafın en büyük sıkıntısı bankadan kredi kullanamamak. En az bir buçuk yıl ödemesiz, piyasaları rahatlatma için bir model geliştirilmeli. Sonrasında da esnafın borcu, banka kredileri dâhil en az 3 yıla yayılmalıdır” dedi. Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise, tarımın Türkiye’de lokomotif sektör olduğunu dile getirerek, “Birçok kesim tarıma dayalı kazançtan geçimini sağlıyor.  Dolayısı ile çiftçinin kazanması halinde, esnaf da sanayici de işçi de kazanır” ifadelerini kullandı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çiftçilere ürün bedellerinin peşin ödenmesinin piyasaları da rahatlatacağı belirterek, "Çiftçiye yapılacak peşin ödeme ekonomiye can suyu olur." ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİ KAZANIRSA ESNAF KAZANIR”
Bu açıklamayı desteklediğini ifade eden Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, “Hep söylediğimiz gibi, memurda, emeklide, işçide para olursa, çiftçi ürettiğini nakite çevirebilir,  parasını zamanında alabilirse ekonomi canlanır. Çiftçi kazanırsa, diğer ihtiyaçlarını gidermek için, esnaf ve sanatkâra faydası olur” dedi. 
“TARIM LOKOMOTİF SEKTÖRDÜR”
Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, tarımın Türkiye’de lokomotif sektör olduğunu dile getirerek, “ Birçok kesim tarıma dayalı kazançtan geçimini sağlıyor.  Dolayısı ile çiftçinin kazanması halinde, esnaf da sanayici de işçi de kazanır. Gerekli tüm şartların sağlanması halinde çiftçi zaten ödemesini peşin alır. Diyelim ki fındık üreticisi Toprak Mahsülleri Ofisine,(TMO)ürünü bıraktı ama emanete bıraktı. Fiyatın yükselmesi ile birlikte yeni fiyattan ürününü satmak istiyor.  Fındığı satıyorum, değerine göre ücreti yatsın diyen de oluyor. Eğer TMO’nun şartlarını sağlıyorsan, mesela gerekli banka hesabın varsa, on beş gün içinde, banka hesabın yoksa bir ay içinde tüm ödemeler yapılıyor. Bu bir örnek” dedi. 
“ESNAF BORCU BORÇLA ÖDÜYOR”
Esnafın çok zor bir dönemden geçtiğini de sözlerine ekleyen Başkan Özcan, “Her toplantıda dile getiriyoruz. Esnaf ve Sanatkâr kritik bir dönemden geçiyor.  Ülke genelinde hissedilen ekonomik sıkıntının nedenlerini hepimiz biliyoruz.  Biz ne yapabiliriz, onu düşünelim. Şu an banka kredileri ödenemiyor, kredi kartları ödenemiyor, bununla birlikte vergi ve sigorta borç yapılandırmaları ödenemiyor. Piyasada sıkıntı var.  Esnaf gününü kurtarmaya çalışıyor. Esnafa 30 bin 50 bin lira vermekle bu düzelmez.  Bu borcu borçla ödemek demek. Esnafın en büyük sıkıntısı bankadan kredi kullanamamak. En az bir buçuk yıl ödemesiz, piyasaları rahatlatma için bir model geliştirilmeli. Sonrasında da esnafın borcu, banka kredileri dâhil en az 3 yıla yayılmalıdır” dedi. 
Dilek Akşen