Yel değirmenleri tarihe ışık tutacak
Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, sosyal belediyecilik ilkesinden ödün vermeden Eceabat’ın sesine kulak vermeye devam ediyor.  Tarihsel sürecinde İstanbul Saraylarına, yörenin en kaliteli ununu üreten Maydos’ un tarihi Yel Değirmenlerini yeniden turizme kazandırmak üzere çalışma başlatan Başkan Zileli, aynı zamanda Eceabatlı üreten kadınlar için de pazar imkânı sağlayacak.
Projelerini ‘Yaptık, oldu’ anlayışı ile hayata geçirmediğini de ifade eden Başkan Zileli, “Projeden ziyade toplumsal kamuoyuna önem veriyoruz. Mimar Sinan bile Selimiye Camii’ne başlamadan önce vatandaşı dinlemiş, görüşlerini almıştır. Biz, ’Yaptık, oldu’ anlayışı ile yola çıkmadık, böyle de devam etmeyeceğiz.  Halkın katılımı, desteği ve önerisi ile yola devam edeceğiz” dedi.
Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, sosyal belediyecilik ilkesinden ödün vermeden Eceabat’ın sesine kulak vermeye devam ediyor.  Tarihsel sürecinde İstanbul Saraylarına, yörenin en kaliteli ununu üreten Maydos’ un tarihi Yel Değirmenlerini yeniden turizme kazandırmak üzere çalışma başlatan Başkan Zileli, aynı zamanda Eceabatlı üreten kadınlar için de pazar imkânı sağlayacak.
“KENTE YENİ BİR GÖRÜNÜM KAZANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ
Çamburnu Tepesi, Seyit Onbaşı Parkı ve Eceabat girişi olmak üzere belli noktalarda 11 yel değirmenini turizme kazandırmaya hazırlanan Başkan Zileli,  “Eceabat’ın tarihsel sürecinde 38 yel değirmeninden İstanbul saraylarına en kaliteli unun gittiği biliniyor. Biz tarih içerisindeki bu ünü, en azından görsel olarak yaşatmak istiyoruz. Her birini ilk oldukları yere koymak isteriz ama tarih içerisinde özel teşebbüslerin olduğu araziler haline gelmiş. Biz Çamburnu Tepesi, Seyit Onbaşı Parkı ve Eceabat girişi olmak üzere belli noktalarda, değirmenlerin özgün halleri ile bu tarihsel dokuyu yeniden yaşatmak istiyoruz.  Bu fikrimizi de halk ile paylaştık. Halkımızın, Eceabat ile ilgili her konuda sunacağı görüş, öneri ve fikirler bizler için çok değerlidir. Önce bir kamuoyu oluşturmak için görseller paylaştık. Bunun üstüne konulacak tüm fikirlere açığız.  Bu proje geliştikten sonra 11 yel değirmeni ile turistik anlamda kente yeni bir görünüm kazandırmayı hedefliyoruz. Yel değirmenlerinde çok farklı modeller var ama tarihsel kirliliğe neden olmadan, Eceabat’ın özgün yel değirmenleri formatını temel alacağız” dedi.
BAŞKAN ZİLELİ ECEABATLI KADINLARI UNUTMADI
El emeği ile üretime destek olan Eceabatlı kadınları da unutmayan Başkan Zileli, “ Bölgemizde üreten kadınları ekonomik yaşama kazandırma, kadınların özgüvenlerini geliştirme hedefinde olan sosyal projelerimiz devam ediyor.  Şu anda duyurulara başladık. Taleplere göre, projeyi geliştireceğiz. Kurslar da devam edecek. Şu anda kadınların yapmak istediklerini dinliyoruz. Eceabat Meydanı’nda bir sokakta böyle bir pazar açmak istiyoruz ama kadınlarımızı dinledikten sonra şekillenecek. Eceabat Belediyesi olarak çalışan, üreten kadınlarımıza ekonomik anlamda destek sağlamak adına, kadınlarımızın el emeği göz nuru ürünlerini satışa sunabilecekleri "Kadın El Emeği Pazarı" kurulacak. İlçemizin yoğunluk arz eden önemli meydanlarında haftanın belli günlerinde kurulacak pazarda stantlar kadınlarımıza ücretsiz tahsis olunacaktır. Her çeşitte el emeği ürünlerini satmak isteyen kadınlarımızın Belediyemiz Zabıta Amirliğine müracaatla kayıt işlemlerini yaptırmasını bekliyoruz” dedi.
KATILIMCI BELEDİYECİLİĞE ÖRNEK OLUYOR
 Projeleri hayata geçirmeden önce kamuoyunun taleplerini dinlemek gerektiğini de sözlerine ekleyen Başkan Zileli,“Projeden ziyade toplumsal kamuoyuna önem veriyoruz. Mimar Sinan bile Selimiye Camisine başlamadan önce vatandaşı dinlemiş, görüşlerini almıştır. Biz ’Yaptık oldu’ anlayışı ile yola çıkmadık, böyle de devam etmeyeceğiz.  Halkın katılımı, desteği ve önerisi ile yola devam edeceğiz” dedi.
Özel Haber: Dilek Akşen