Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale Millletvekili Muharrem Erkek’in gündem değerlendirme toplantısında, Kirazlı’da sürdürülmek istenen altın arama çalışmalarına dur demek başlattıkları Su ve Vicdan Nöbeti’nde hukuki yollardan devam edileceğini açıkladı.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kirazlı’da sürdürülmek istenen altın arama çalışmalarına dur demek için 12 yıldır mücadele ettiklerini dile getirerek, su ve vicdan nöbetinin bitmediğini söyledi ve “Bizim bu alanda bir damla siyanürün toprağa değmemesi için çalışmalarımız sürüyor. İlişkimiz devam ediyor, alana gitmeler devam ediyor, herhangi bir geri adım söz konusu değil” dedi.
“SU VE VİCDAN NÖBETİ BİTMEDİ”
Başkan Gökhan açıklamasında şu başlıklara vurgu yaptı:
 “Su ve vicdan nöbeti bitmedi. Bu bir süreç. Su kısmını bir kenara bırakırsak, özellikle vicdan anlamında, orada bu faaliyetler devam ettiği sürece ortadan kalkmayacaktır. Bu iş etap etap devam edecektir. Önce farkındalık yaratmak için,  belediye, sivil toplum kuruluşları ile birlikte nöbet süreci başladı. Bu yürüyüşe kadar devam edecekti. Yürüyüş sonrasında Fazıl Say’ın konser teklifi bizi memnun etti. Hiçbir ücret istemeden, gönüllü olarak Kaz Dağları için beste yaptı. Biz de bunun için süreci uzattık. Bu süreçte birçok insan geldi. 18 Ağustos’ta çok güzel bir konser yapıldı. Gerçekten çok önemli bir çevre etkinliği oldu. Bu noktada bitti. Şimdi orada nöbet gündüz devam ediyor.  Sivil toplum kuruluşlarından arkadaşlarımız orada alana gidiyor.  Orada bulunanlara ve yeni gelenlere rehberlik hizmeti verilecek. Gece konaklaması bitti.  Şu anda gönüllü olarak kalanlar var. Biz farkındalığı sürdürmek için hem alanda hem de kent merkezinde yarışmalar ile paneller ile devam edeceğiz.”
“ULUSLARARASI UZMANLARDAN DESTEK ALACAĞIZ”
 İşi artık hukuk noktasına getirmek zorundayız. Fiili mücadele edemeyeceğimize göre,  ruhsat iptali yetkimiz olmadığına göre hukuki yollar ile mücadele edeceğiz. Bu anlamda, uluslararası alanda çevre konularında uzman olan insanlardan profesyonel destek alacağız. Bu hem Türkiye’deki yargı süreci, hem de uluslararası yargıya taşımak için böyle bir çalışmamız başlayacak.  Uluslararası kurumlarda bunu biraz daha yaygınlaştırmak istiyoruz. Zülfü Livaneli Unesco’ya mektup yazdı. Hüseyin Baraner yayınlar yaptı. Biz de bunları biraz daha geliştirerek,  Birleşmiş Milletler, UNESCO VE çevre duyarlılıkları olan kesimler nezdinde bu çalışmaları devam ettireceğiz. Buradaki ÇED iptali gibi birçok konuda çalışmalarımız sürecek. Kardeş şehirler ile planlamalarımız olacak.  Bizim bu alanda bir damla siyanürün toprağa değmemesi için çalışmalarımız sürüyor. İlişkimiz devam ediyor, alana gitmeler devam ediyor herhangi bir geri adım söz konusu değil.”
“TEK ADAM TALİMAT VERECEK, RUHSAT İPTAL EDİLECEK”
CHP Milletvekili Muharrem Erkek, çözümün iktidar kanadının elinde olduğunu vurgulayarak, “ “Türkiye’de yaşadığımız sorunların temelinde tek adam rejimi yatıyor. Tek adam talimat verecek, ruhsat iptal edilecek.  Bir kararname ile tank palet fabrikasını Katarlılara peşkeş çekiyorlar. Milletvekillerimiz gece Sakarya’da nöbette idi.  Yerli ve milli olduğunu iddia edenler bu memleketin savunma sanayisini Katar’a satıyorlar, tek imza ile.  Bir imza ile de buradaki faaliyetleri durdurun. Burada büyük mücadele veriliyor. Türkiye’nin her yerinden destek veren vatandaş görevini yapıyor. Anayasa vatandaşlar ve devlet çevreyi korumakla görevlidir. Vatandaş görevini yapıyor. Siz halka rağmen bu faaliyetleri destekliyorsanız, sizin altın şirketleri ile menfaat birlikteliğiniz var” dedi.
“ÇANAKKALE’NİN KONULARINI DA SİYASETE BULAŞTIRMIYORUZ”
Başkan Gökhan, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın, belediyenin Kaz Dağları konusundaki tutumu nedeni ile,  kent için desteklerini geri çekip çekmeyeceği konusunda da konuşarak, “Yatırım için destek talebinde bulunduk, kendisi de kabul etti. Ben kendim için değil, Çanakkale halkı için destek istiyorum. Anlayışlarımız başka olabilir. Biz Çanakkale’nin esenliği için gerekenleri hızlandırmasını ve aracı olmasını istedik. Sağ olsun yaptı, yapmaya da devam edecektir.  Biz burada bir diyalog başlattık. Bu siyasi bir ortaklık değil. İki seçilmiş kişi ihtiyaçları ortaya koyduk. Kazdağları meselelesi ayrı meseledir. Çanakkale’nin konularını da siyasete bulaştırmıyoruz” dedi.
GERİ ADIM SÖZ KONUSU DEĞİL”
Son seçilmiş meclisten çevre komisyonun ruhsat iptali konusunda Vali,  Orhan Tavlı ile görüştüklerini de ifade eden Başkan Gökhan, “Ben Orman Müdürlüğü’ne rapor iptal edilince, kesimi durdurun demek için gitmiştim. Biz bir sürü şey yaptık.  Sanki biz bir günde nöbete başlamışız gibi algı yaratılmaya çalışılıyor ama biz 12 yıldır mücadele ediyoruz. Bu konu yeni değil, vazgeçmemiz de söz konusu değil” dedi.
“SORUNU ÇÖZECEK OLAN BAKANLIK VE İKTİDARDIR”
Milletvekili Erkek’de söz alarak, “2013 yılı Belediye Meclisi’nde su koruma havzamızın doğal sit alanı olması için karar almış, Bakanlığa göndermiştik. Bunları çözecek olan Bakanlık ve iktidardır.  Tek adam talimat verilecek. Belediye, halk her türlü mücadeleyi veriyor.  İktidar siyanürlü işletmeye destek veriyor. Çanakkale siyanürlü altın madenciliğini destekleyenler ve onlara karşı mücadele edenleri tarihe yazacaktır” dedi.
Dilek Akşen