80 Bin kovan Biga’dan beslenecek
1600 Ton bal, 500 kğ polen, 40 kg arı sütü, 70 ton bal ve mumu üretimi ile 80 bin kovan olduğu Çanakkale’de bir ilke imza atan Arıcılar Birliği, Biga ilçesinde TANAP desteği ile bir tesis kurarak, arıcıların temel ihtiyacı olan kek ve petek üretimine başlayacak. Diğer illerden temin edilen kek ve petek artık Biga’dan tüm Çanakkale’ye dağıtılarak, tüm arıcıların ihtiyacını karşılayacak.
Çanakkale’de arıcılık alanında faaliyetlerine hız kesmeden devam eden Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri Biga’da TANAP desteği ile kurulan arı keki ve petek üretim tesisi hakkında bilgilendirme yaptı. Başkan İleri, “Çanakkale’de arıcılık alanında projelerimiz devam ediyor. Arıcılarımızın temel ihtiyacı kek ve petek üretimini biz, arıcılığın yoğun olduğu diğer illerden temin ediyorduk.  Temel petek ve kek arıcıların girdileridir. Bunların ucuza ve güvenilir bir biçimde arıcılara verilmesi gerekiyor. Yıllardır bu proje bizim aklımızda idi. Tanap desteğe uygun gördü ve yüzde 95 destek alarak harekete geçtik.  Bu işletme tüm Çanakkale’deki arıcıların kek ve petek ihtiyacını ortaya koyacak” dedi.
“BÖLGEMİZDEKİ SEKSEN BİN KOVAN İÇİN FAYDA SAĞLAYACAKTIR “
Bölgede üretilen balın daha da kaliteli hale geleceğini ifade eden İleri, “Temel petek arıcıların özellikle kararmış petekler eritilir. İçindeki mum ısıtılarak ayrılır. Posası bir tarafa mum bir tarafa alınır. Mumlar bu tesiste işlenir ve yaprak bal mumu haline getirilir. O yaprak mumlar çıtaların arasına takılır ve arının düzenli bir şekilde bal toplaması sağlanır. Dolayısı ile arının bal mumu için daha az çaba göstermesi sağlanır. Arının işini kolaylaştırmış oluruz.  Her yıl kenti peteğini yapan ve bir kilo bal mumu yapan arı 22-25 kg bal kaybeder, çünkü arı bal mumu yiyerek petek yapar.  Petek arıcı için pahalı bir girdidir. Balmumu 7-14 günlük işçi arılar tarafından üretilir. Baldan çok daha kıymetlidir. Bu ürünün korunması gerekir. Bu ürünün ziyan olması kayıptır. Biz balmumu çöpe atınca balı da çöpe atmış oluruz. Bu tesis bu geri dönüşümü sağlayacak. Arıcı daha çok bal üretmiş olacak. Peteklerin steril olması gerekir.  Bu tesis petekleri de streril konuma getirilecek. Arı keki de zor şartlarda dışarı çıkamayan arıları ölümden kurtarmak için balla yapılan bir gIda takviyesidir. Bu tesiste arıları daha sağlıklı hale getirecek kekler üretilecek. Bu bölgemiz için önemli bir yatırımdır. Bölgemizdeki seksen bin kovan için fayda sağlayacaktır. Bölgemizdeki bal zaten kaliteli ama bu kalite daha da artacak. TANAP’ın sesimize kulak vermesi çok sevindirici ” dedi.
Özel Haber: Dilek Akşen