Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, “2018’de kırmızı et üreticisinin maliyeti yüzde 30-35 arttı. Ancak perakende fiyatlar yalnızca yüzde 10 artabildi. Yüzde 20’lik bir kaybımız varken sütteki zam yüzde 30’u, beyaz etteki zam yüzde 37’yi buldu. Bu yüzden Kurban Bayramı’ndan 1 ya da 1.5 ay sonra kırmızı ete yüzde 20’lik bir zam gelebilir. Piyasa bu oranı kaldırmazsa da fiyatlar en az yüzde 5-10 artacaktır” dedi.
Çanakkale’de hizmet veren kasap işletmecileri ise ürün satışının durgun olduğu dönemde yapılan zammın satışları daha kötü bir seviyeye çekeceğini düşündüklerini ve böyle bir piyasada zammın pek mümkün olmadığını ifade etti. Et ve Balık Kurumunun verdiği et fiyatlarının et fiyatlarının artmasına bir işaret olduğunu belirten esnaflar canlı etin kilosunun 16-17 lira seviyelerine yükselmesinin kesim maliyetleri, kemiğinin ayrılması ve diğer maliyetlerin eklenmesinin ardından toptancı fiyatlarının 33-34 lira seviyelerine yükselmesini beklediklerini dile getirdiler.
“SATIŞ YOK Kİ ZAM OLSUN”
Mis Kasap işletmecisi Fevzi Amaç:
 Et fiyatlarında bir zam kesinlikle olmaz. Şu dönemde Kurban Bayramı dolayısıyla herkesin elinde et var. Kısa vadede bir artış olmasını beklemiyorum. Satış yok ki zam olsun. Satış olmadığı dönemlerde zam olmaz olsa da bu sadece duran satışları daha da düşürür dolayısıyla bir zam beklemiyorum.  Domates satılmadığında fiyatı artmıyorsa bu et içinde geçerli.
“ET SATIŞLARI DURMUŞ VAZİYETTE”
Öz Gıda Kasabı Ahmet Arıkan’ın çırağı:
Her sene aynı muhabbetler yaşanıyor. Kurban Bayramından dolayı hali hazırda et satışları durmuş vaziyette bu piyasa da zam olmaz. Zammın yüzde 20 değil yüzde 1 bile olacağını düşünmüyorum. Eylül ayıyla beraber okullar açılacak ve insanların masrafları artacak, ayrıca Çanakkale balık memleketi Eylül ayında av yasağı da kalkacak insanlar ucuzlayınca balık tüketimine yönelecek dolayısıyla et satışları her kurban olduğu gibi 2 ay kadar durgun geçecek. Balık fiyatlarının 10-15 TL seviyesinde iken et fiyatının 50-60 TL olması arada bir uçurum var demek insanlar balığa yönelecektir. Böyle bir piyasa da zam olmayacaktır.
“VATANDAŞ ŞU ANKİ FİYATTAN ZOR ALIYOR”
17 Etçi işletmecisi Selim Yavuz:
Bizim bir zam beklentimiz yok, et fiyatları zaten yüksek vatandaşlar şu anki fiyatlardan zor alıyorlar. Ayrıca Kurban Bayramı yeni geçti. Kurban Bayramından sonra 1.5-2 ay et fiyatlarında yükseliş olmaz.
Gündoğdu Kasabı işletmecisi Murat Gündoğdu:
Kurban ve Ramazan Bayramı öncesi biraz zam gelir ama bu sonrasında olmaz. Kurbandan sonra yaklaşık 2 ay satışlarımız durgun geçiyor. Her hangi bir zam beklemiyoruz.

Seda Atan