“Kurban etini 3-4 saat bekletin”
Uzman Aygündüz, “Kurban etleri hayvan kesildikten hemen sonra soğutucuya konmamalıdır. Ölüm sonrası katılığı sırasında etler, önce güneş görmeyen serin bir ortamda (7-15 C’de ) 3-4 saatlik bir süre bekletilmelidir” uyarısında da bulundu. 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Aygündüz kurban etinin saklanması, tüketilmesi ve pişirilmesi konusunda önerilerde bulunarak tarif verdi.
İşte Aygündüz’den önemli uyarılar:
“24 SAAT SONRA TÜKETİN”
“Kurban etinin ortalama 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi uygundur. Dinlendirilen et daha kolay pişer, daha lezzetli olur ve vücudun eti sindirmesi daha kolaydır. Kurban etlerinin tereyağı veya kuyruk yağında, yüksek sıcakta pişirilerek kavurma yapılması sağlık açısından uygun değildir. Yüksek ateşe maruz kalan yoğun hayvansal yağ, eti kanserojen içeriği yüksek bir besin haline getirir. En ideali, eti kendi suyunda, bol sebze ile pişirmektir. Kekik, biberiye, kırmızıbiber, kimyon gibi baharatlar kullanılarak, hazmı kolaylaştırıcı etkisi ile sindirim sisteminin, antioksidan özelliği ile de tüm vücudun yükü hafifletilebilir.”
MANGAL YAKACAKLAR DİKKAT
“Etler, mangalda ızgara olarak pişirilecekse, vitamin kaybını en aza indirmek ve dumanın içinde yer alan zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için kömür tam olarak yandıktan ve yarı kor haline geldikten sonra etler pişirilmeli, ateşle et arasındaki mesafenin en az 15 santimetre olmasına dikkat edilmelidir.”
“SERİN ORTAMDA 3-4 SAAT BEKLETİN
“Kurban etleri hayvan kesildikten hemen sonra soğutucuya konmamalıdır. Ölüm sonrası katılığı sırasında etler, önce güneş görmeyen serin bir ortamda (7-15 C’de ) 3-4 saatlik bir süre bekletilmelidir. 
“DERİN DONDURUCUDA 3 AY SAKLANILABİLİR”
“Dinlendirilmemiş çok taze etteki sertlik hem pişirme sırasında hem de sindirimde zorluğa neden olur. Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etini en az bir gün dinlendirerek tüketmesi önemlidir. Buzdolabında bekletilen et; haşlama, fırınlama ya da ızgara ile pişirilmelidir. Et, besin öğelerini kaybetmemesi ve içeriğindeki mikroorganizmaların çoğalmaması için buzdolabında 0-2° derecede 3-5 gün, derin dondurucuda -18° derecede 3 ay boyunca saklanabilir. Etin ölüm sonrasındaki olgunlaşması için 4 C civarında belirli bir süre depolanması gereklidir. Etin soğutucularda 4oC’de olgunlaşması için 24 saat yeterlidir. Kıyma haline getirilmiş etler hazırlandığı gün içinde kullanılmalı, kullanılana kadar soğutucularda 4 C’de tutulmalıdır. Kuşbaşı, biftek gibi etler soğutucularda 4 C’de en çok 1 gün bekletilebilir. Etleri kıyma haline getirmek yerine parçalar halinde depolanmalıdır.  Bu şekilde depolama ile besin değerindeki kayıplar daha düşük miktarlarda olmaktadır. Etler ailelerdeki birey sayısı düşünülerek küçük parçalara ayrılmalı, tek pişirimlik porsiyonlar halinde dondurulmalıdır. Etler yağlı kâğıt veya et sarmada kullanılan buzdolabı poşetlerine konularak dondurulabilir. Etler derin dondurucuda -18oC’de 4- 6 ay süreyle korunabilir. Dondurulmuş etler, soğutucuda 6-8 saat kadar bekletilerek çözdürülmelidir. Etler derin bir kaba konularak soğutucularda çözdürülmeli, çözdürme sırasında etlerin sıvıları çevreye damlamamalı veya saçılmamalıdır. Dondurucudan çıkarılarak çözdürülmüş etler mutlaka kullanılmalıdır. Çözdürülmüş etin tamamı veya bir kısmı tekrar dondurulmamalıdır. Şimdiden herkese iyi bayramlar diliyorum.”
PRATİK TAS KEBAP 
Malzemeler:
500 gr kuşbaşı et
2 soğan
1 yemek kaşığı salça
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
karabiber
Yapılışı:
Kuşbaşı etleri öncelikle az bir yağda suyunu salıp tekrar çekene kadar pişiriyoruz.
Etler iyice pişip yumuşadıktan sonra soğanları ekleyip biraz daha yağ koyarak kavuruyoruz.
Soğanlarında piştiğine emin olduktan sonra salçayı ekliyip biraz daha karıştırıyoruz.
En son olarak etlerin biraz üzerini geçicek kadar su koyup kısık ateşte 15-20 dk. pişiriyoruz.
Yemek tamamdır yanına patates kızartması, pilav yada püre ile servis yapabilirsiniz.

BİBERİYELİ BİFTEK IZGARA

Malzemeler:
4 dilim dana biftek
4-5 top karabiber
1 tutam biberiye
1 kahve fincanı kadar zeytinyağı
Tuz
Sebze sote için:
2 adet havuç
2 adet kırmızı biber
1 adet kabak
1 avuç bezelye
1 avuç tane mısır
Zeytinyağı
tuz
Yapılışı:
Biftekleri bir tepsi içine açıp üzerine biraz zeytinyağı gezdirin.
Top biberleri hafifçe kırıp üzerlerine serpin. Tuz ve biberiyeyi serpip elinizle ovuşturarak etlere bulayın.  Streç film ile kapatarak 15 dakika dinlendirin.
Etiniz marine olurken, sebze sote için kullanacağınız sebzeleri bezelye büyüklüğünde küp küp doğrayın.
Önce biber ve havuçları 2 dakika kadar soteleyin, üzerine kabak, bezelye ve mısırı ekleyerek 5 dakika daha soteleyerek ocaktan alın.
Tavanızı ıstın etleri harlı ateşte 1 dakika kadar mühürledikten sonra önlü arkalı pişirin.
Servis tabağına aldığınız etleri sebze sote ile servis yapın.

Dilek Akşen