Geleceğin dahileri yetişiyor
Fuara Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Çanakkale Bilim ve Sanat Merkezi Müdür Erdem Şenol,  öğrenciler ve velilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
TÜBİTAK 13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bursa Bölge Finali’nde Çanakkale’den iki proje bölge birincisi olurken, bir proje bölge ikincisi, bir proje de bölge üçüncüsü oldu. Tarih alanında Bilim Sanat Merkezi Öğrencilerinden Ünzile Bilge Yılmaz,  “Ben Çanakkale’de Tarih Yazıyorum” projesi ile Matematik alanında Bilim Sanat Merkezi Öğrencilerinden Nil Öztürk ve Efe Berk Uçkun ise “Çokgensel Sayıların Genel Teriminin Belirlenmesine Yönelik Bir Yöntem” projesi ile Bölge birincisi oldular.
“PROJE AMACI ASKERLERİN HİSSETTİKLERİNİ ANLATABİLMEK”
Tarih birincisi olan projesi ile Ünzile Bilge Yılmaz yaptığı değerlendirmede, “Projemizin adı ‘Ben Çanakkale’de tarih yazıyorum’ Çalışmanın amacı Birinci Dünya Savaşında Çanakkale cephesinde farklı milletlerden gelen, farklı rütbelerdeki askerlerin yazdığı günlük ve mektupları inceleyerek onların hissettikleri duyguları anlamak” şeklinde konuştu.
“KASIM AYINDAN BERİ PROJEMİZ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”
Projeden sorumlu öğretmen Neda Şayan ise açıklamasında, “Kasım ayından beri projemiz üzerinde çalışıyoruz. Nisan ayında Bursa’da TÜBİTAK bölgede dereceye girdi projemiz birinci oldu. Şimdi bu ay da Elazığ’a Türkiye finallerine gidecek.  Marmara Bölgesini temsili olarak gidiyoruz. Yedi şehir arasında birinci olduk. Mektup örneklerimiz var. İngiliz askeri, anzak askerlerine ait mektuplar var. Bunları bir araya getirdik ve çalışmayı böyle gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
“ÖRÜNTÜLERİ İNCELERKEN YENİ BİR FORMÜL BULDUK”
14 yaşındaki Nil Öztürk, birinci gelen matematik projesini şu sözlerle anlattı: “Çokgensel sayıların genel teriminin belirlenmesine yönelik bir yöntem. Matematikte birçok sayı dizisi var. Bizde bu projemizde çokgensel sayıların örüntüleri arasındaki ilişkiyi inceledik. Biz bu projeyi BİLSEM’deki bilimsel araştırma teknikleri dersinde yaptık. Örüntüleri incelerken yeni bir formül bulduk. Biz bu proje ile bölge matematik birinci oldum. Önümüzdeki hafta Türkiye finallerine gideceğim Elazığ’da” ifadelerini kullandı.  
“40 DAKİKA İÇİNDE BULDULAR İSPATI”
Proje danışmanı olan öğretmen Sibel Taşçı yaptığı değerlendirmede, “Öğrencimin belirttiği gibi Bilimsel Araştırma Teknikleri dersimiz var bizim Bilim Sanat Merkezimizde zorunlu dersimiz. Orada öğrencilerin kendi başlarına projeyi yapıp, raporu ile beraber her şeylerini yapmaları gerekiyor. 22-26 Nisan tarihleri arasında ortaokulu öğrencileri araştırma projeleri var. 12 bölge var Türkiye’de bölgelere göre değişiyor ama Bursa’dan giden 14 proje var şuan farklı alanlarda. Nil de 24 proje ile yarışacak.  Bir gün tesadüfen çokgensel sayılar var. Acaba bunların arasında bir ilişki var mı diye araştırırken 40 dakika içinde buldular ispatı. Sonra araştırma yaptılar bu formülün daha önce bulunmadığını fark ettiler. Başvuruyu yaptık biz ortaokulu öğrencileri araştırma projesi yarışmasına. Ön elemeyi geçtikten sonra Bursa bölgesine geçmeye hak kazandık. Geçen ayın sonunda Bursa’daki finalde yarıştılar. Orada bölge birincisi oldukları için Bursa bölge birincisi olarak Türkiye finaline katılmaya hak kazandılar” şeklinde konuştu.  
“SOSYAL MEDYA AİLES ARASI KOPUKLUĞA SEBEP OLUYOR”
 ‘Genel Ağ Kullanımının Sosyalleşmeye Olan Zararları’ adlı projenin sahibi Yağmur Ceren Örnek projesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Günümüzde çok fazla sosyal medya kullanımı var. Ben de sosyal medyanın insanlar arası iletişimde nasıl bir etkisi olduğunu gözlemlemek için bu projeyi tasarladım. Sekizinci sınıflarda internet kullanımının çok fazla olduğunu gözlemledik. Makaleler sonucunda da aileler arası kopukluk ve derslerde düşüklük yarattığını gözlemledik” dedi.
“SOSYAL MEDYA ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Proje Sorumlu Hocası Ünzile Ulus Avcı, projemizde öğrencimizle birlikte beş makale ve beş tez incelemesi yaptık. Bu tezlerimizin kodlama tablosunu çıkarttık. Analiz yaptık. Yaptığımız analizler sonucunda şuna ulaştık. Aslında sosyal medya genel ağlar insanlar tarafından çok tercih ediliyor ama kullanım boyutunda bir sınırlamaları gerekiyor. Gençlerimiz çok sık kullanıyor bunları en sık kullanma sebepleri ise sohbet. Yaş küçüldükçe araştırma ve ödev gibi alanları tercih ediyorlar ama baktığımızda, tezimize baktığımızda akademik başarıyı olumsuz etkiliyor çünkü çok fazla internet kullanan çocuklar yüz yüze iletişimde kendilerini ifade etme durumlarında ve ders dışı etkinliklere katılım oranlarında ciddi bir azalma yaşıyorlar. Biz bunu tespit ettik. En önemlisi de fiziksel aktiviteler yerine sosyal medyada zaman geçirmeyi tercih ettikleri için gelişim çağındaki çocuklarımızın bazı bedensel ve fiziksel sorunları olduğunu tespit ettik. Daha da ilerlettiğimizde internet kullanımından tabi ki vazgeçmemeliyiz bu çağda baktığımızda. Ama bu kullanımı kontrollü hale getirmeliyiz. Bu düzeyi de eğitime devrettik. Bu konuda çeşitli alanlarda farkındalık projeleriyle bunun desteklenmesi ve farklı projeler de katılmasını istiyoruz” dedi.

Haber: Seda Atan