“Yelken sporu özgüven aşılıyor”
Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmasının 100. yılında Muğla'nın Bodrum ilçesinden yola çıkan STS Bodrum Okul Gemisi geçtiğimiz günlerde, Çanakkale Belediyesi Yat Limanı'na demir atmış ikinci mola yeri olan Çanakkale'den uğurlanarak Çanakkale’de keyifli görüntülere ev sahipliği yapmıştı.
Çanakkale Yelken İl Temsilcisi İsmail Hakkı Demirhan konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, Çanakkale’de yelken sporu ile ilgili yaptığı faaliyetleri, projelerini ve yelken sporunun sorunları hakkında bilgi vererek, yelkenin erken yaşlarda başlanması gereken, genç ve çocuklara özgüven ve yardımlaşma aşılayan ve gelişimlerini olumlu yönde etkileyen bir spor dalı olduğunu dile getirdi. Çocukların kendilerine yetebilmeleri ve farkındalık kazanmaları adına yelkene yönlendirilmesi gerektiğini belirten Demirhan, “Yelken sporu çocuk veya gencin kendini ifade etmesini kolaylaştırmaktır. Genç, kendini ne kadar güzel ifade ederse bu süreçten o kadar sağlıklı çıkar. Bunun gibi birçok pozitif sebepten dolayı herkese yelken yapmayı öneriyoruz. Herkesin bu spora karşı biraz özendirici olması lazım” şeklinde konuştu.
“BU SPORU ÇOK SEVİYORUM”
Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben 5-6 yıldır İl Temsilciliği görevini üstleniyorum. Ancak 1986 yılından itibaren bu işin içindeyim. Bu süreçte de Orhan Savgan abimizin değerli katkıları da unutmamız gerekiyor. Sporcu olarak işin içinde bulunmadım. Daha çok hakem ve yönetici olarak bulundum. Çok keyifli bir spor ve çok zevk aldığım bir işin içerisinde yer almaktan dolayı çok mutluyum.  Bu spor dalını çok seviyorum.
 “SPORCULARIMIZI GÖNDERDİK”
Projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Bu hafta bizim Bodrum’dan kalkan bir gemi vardı. Gösteri yaptılar. 19 Mayıs 100. Yıl münasebetiyle 100. Yıl kupası yelken yarışlarımız vardı. Bir de yine 100. Yılla ile ilgili bu sene federasyon Atatürk Kupası’nı Samsun’a aldı. Samsun’a bir kafile gönderdik. Orada yarışlara katılacaklar ve organizasyonu orada tamamlayacaklar. Çanakkale’yi temsil edecekler yani. Bu hafta 19 Mayıs ile ilgili faaliyetlerimiz bunlar. 5 sporcu gönderdik. 15-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yelkenciler İl Spor Müdürlüğünün etkinlikleri altında bu sporu yapıyorlar. Federasyon da il temsilcileri faaliyet programlarını hazırlayarak federasyona gönderirler. Bu doğrultuda bizim bir bütçemiz var. O bütçeyle yarışa devam ediyoruz. Masraflarımız orada karşılanıyor. O bütçeyle yarış devam ettirilirken masraflarımızı buradan karşılıyoruz.
Bu yarışa giden ekip kimlerden oluştu?
Melisa Mutlu, Çınar Ergun, Onat Saman, Toprak Alpkan Şener, Derin Mine Çelik, Erhan Tezel, Başar Uymaz Tezel.
“GÜZEL İŞLERE İMZA ATIYORUZ”
Çanakkale’de yelken sporuna verilen önemi ve bu sporun başarısını nasıl görüyorsunuz?
Mesela İÇDAŞ’ın da başarılı çalışmaları var. Ödül alıyorlar. Milli takıma her yıl sporcu gönderiyoruz. Türkiye dereceleri var. Başarılı işler yapılıyor. Bizler de yaptığımız faaliyetlerle birçok güzel işe imza atıyoruz.
“7 YAŞINDA BAŞLAR”
Yelken erken yaşlarda başlanması gereken bir spor dalı mı?
Yelken, 7 yaşında başlar. Ondan sonra devam eder. Ondan sonra ferdi çalışmaya başlıyorlar. Ya da kulvar değiştiriyorlar. Sörf veya yatçılığa geçiyorlar. Çünkü yelkende temel eğitim optimist veya sörfle başlar. Daha sonra bizim daha farklı teknelerimiz vardır. Bunlar da yelken büyüklüklülerine göre tekneler ayrılır. Yelken büyüklüklerine göre kategoriler değişir. Şu anda Çanakkale’de temel eğitim olarak bu branşları yapıyoruz.
“TEHLİKELİ BİR SPOR DEĞİL”
Tehlikeli bir spor dalı olduğu konusunda ön yargı var mı?
Bu spor tehlikeli bir spor değil. Sadece kişilerin yüzmeyi bilmesini istiyoruz. Biz de katkı sağlıyoruz ve öğrenme sürecine geçiyoruz. Biz de katkı sağlıyoruz ve öğrenme sürecine geçiyoruz. Daha sonra bizim birinci önceliğimiz güvenlik. Bizim her yarışımızda 10 tane hakem heyetimiz vardır. Bunun yanında 4-5 tane botumuz vardır. Onlar güvenliği sağlarlar. Hava şartları ve rüzgar bizim işimiz. Sporcu yarışı yaparken hava şartlarından dolayı zor durumda kaldığı anda botun bir tanesi başına gider. Rüzgarın sertliği ve durumu da önemlidir. Sağanaklarda falan sıkıntı yaşanabilir.
“İKLİM UYGUN”
Çanakkale iklimi yelken sporuna oldukça müsait..
Tabi yelken Çanakkale için çok önemli. Buranın iklimi de çok uygun. Biz de bunu geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Rüzgarın kenti Çanakkale diyoruz.
“MALİYETLİ BİR SPOR”
Beklentileriniz ve hedefleriniz nelerdir?
Bizim en büyük sıkıntımız malzemelerimiz. Bizim malzemelerimiz pahalı. Malzeme sıkıntısından dolayı çok zorlanıyoruz. Şu anda bir optimist yelken olmuş 5 bin lira. En küçük teknenin maliyeti 20 bin. Veriyorsunuz çocuğunuzu okula, orada yelken zarar görüyor yırtılıyor bir şeyler oluyor. Bir daha tamir etme şansınız olmuyor. Malzeme sporu olduğu için zor bir spor. Maliyetli bir spor. Biz burada daha çok gence hitap etmek istiyoruz ama fakat maalesef malzeme konusunda yeterli olmadığımızdan dolayı tam istediğimiz şekilde değil bu durum.
“BRANŞIMIZI GENÇLERE TANITMAK GEREKİYOR”
Üniversitelilerle çalışıyor musunuz?
Aslında üniversitede normal şartlarda bana göre şöyle bir şey olması lazım. Rüzgar şehrindesiniz, Yelken bölümü olmasını çok isterdim. Olması lazım. Neden lazım? Çünkü Dardanos Yerleşkesinde çok güzel tesis var. Biz de yardımcı olabileceğimiz konularda oluyoruz öğrencilerimize. Branşımızı tanıtmak için bunu yapmalıyız. En azından öğrenmelerini istiyoruz. Birçok gencin bu işin yapıldığından haberi bile yok. Üniversitenin bu işi yapması gerekiyor ve çok da büyük katkı sağlar. Benim de mesela bu sporu benimsememde, içinde olmamdaki en büyük sebep bu sporun özgüvenin en çabuk kazanıldığı spor dalı olmasıdır. Çocukların gençlerin özgüvenlerini kazanması ve kendi kendilerine yetebilmeleri açısından son derece önemlidir. Çok çabuk öğrenir, pratik zekası gelişir. Yaşam savaşı verir. Neden? 7 yaşında başlıyoruz biz. Denize çıkartıyoruz. Çocuk denize çıktığında denizi, rüzgarı, teknesini biliyor. Bilgi ve beceriyle donanmış oluyor. Ve bu yönde ilerliyor. Ve otomatikman özgüveni artıyor.
“GENÇLERİN KENDİLERİNİ İFADE ETMESİNİ SAĞLIYOR”
Zevkli bir spor dalı mı?
Bu aşırı zevkli bir spor. Protestomuz vardır bizim. ISAF diye bir kitapçığımız var şu an ismi değişti, bizim ana yasımız o kitapçıktır. O kurallar çerçevesinde yanlış faul bir uygulamaya girdiği zaman, onun rakipleri arkasından yanından gelen sporcular gördüğü zaman onu ikaz ederler. Ondan sonra da protesto kuruluna kadar uzanan bir süreç olur. Aynı mahkeme gibi düşünün. Protesto yapan kişi oraya çıkar. Şikayetçi olanlar çıkar. Orada herkes dinlenir ve bir karar verilir. Yelken sporu çocuk veya gencin kendini ifade etmesini kolaylaştırmaktır. Genç, kendini ne kadar güzel ifade ederse bu süreçten o kadar sağlıklı çıkar. Bunun gibi birçok pozitif sebepten dolayı herkese yelken yapmayı öneriyoruz. Herkesin bu spora karşı biraz özendirici olması lazım. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde herkesin bu spora ilgisini arttırmamız için çalışmamız gerekiyor.           
Bu sporda karşılaşılan sorunlar nelerdir?
Bu sporu yapmak için kurabileceğimiz tesisler konusunda yer sorunları yaşıyoruz. Her yerde yer bulamıyorsunuz. Şu andaki federasyon başkanımız da bunun için baya uğraşıyor.
Bu keyifli söyleşi için çok teşekkür ediyoruz..
Ben teşekkür ederim.

Özel Haber: Seda Atan