Yine AVM’ye yenik düştüler
Kurban Bayramının yaklaşması bazı sektörlerde hareketlilik sağlasa da esnaf halinden memnun değil. Eski bayramlara göre talebin azaldığını belirten esnafların insanların büyük mağazaları tercih ettiğini iddia etti.
Bayram alışverişinin eskiye nazaran azaldığını ifade eden esnaflar ‘İnsanlar bayramları unuttu’ dedi. İnsanların öncelikle gıda ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını belirterek,  insanların bayrama özel ayrıca kıyafet ve ayakkabı alışverişi yapmadıklarını dile getirdiler. Giyim sektöründe her sene olduğu gibi satışların normal döneme göre arttığını belirten esnaflar geçmiş bayramlara göre satışların düşük olduğunu ifade etti.
Öte yandan, kiralık araç firmalarında boşta araç kalmadı.  Araç kiralama şirketlerinin yetkilileri bayrama on gün kala tüm araçları kiraladıklarını dile getirdi.
----------------
Bayram alışverişi esnafı memnun etmedi
Yine AVM’ye yenik düştüler
Kurban Bayramının yaklaşması bazı sektörlerde hareketlilik sağlasa da esnaf halinden memnun değil. Eski bayramlara göre talebin azaldığını belirten esnafların insanların büyük mağazaları tercih ettiğini iddia etti.

“ÇANAKKALE ESNAFININ DİNAMOSU ÖĞRENCİLER”

Depo Giyim mağazası yetkilisi Gökhan Karagür önceki bayramlara göre satışlarda yüzde 30’luk bir düşüş olduğunu belirtirken bayram da bir miktar artış beklediklerini ifade etti. Son yıllarda bayramların öğrencilerin gittiği döneme denk geldiği için satışlarda fazla bir artış olmadığını aktaran Karagür; “Çanakkale esnafının dinamosu öğrenciler, öğrenciler gittiği dönem çoğu esnafın işlerinde azalma oluyor. İnsanların alım gücü düştü. Vatandaşlar öncelikle gıda ihtiyacını karşılamaya çalışıyor” dedi.

“BAYRAMA ÖZEL ALIŞVERİŞ YAPAN YOK”
Üçer Ayakkabı yetkilisi Gökhan Ata ; “Bayrama özel bir yoğunluk yok. Geçen senede çok bir yoğunluk yoktu, aksine satışlar düşüyor.  İnsanlar hali hazırda olan ayakkabılarını bayramlarda kullandığı için bayrama özel ekstra bir satışımız olmuyor” ifadelerini kullandı.

 “ESKİSİ GİBİ BAYRAMLARDA BİR HAREKETLİLİK OLMUYOR”

Ak Spor ayakkabı ve spor ürünleri satış mağazası sahibi sadettin Şenol bayramlarda eskisi gibi satış yapamadıklarını ifade etti konu hakkında konuşan Şenol ; “Eskisi gibi bayramlarda bir hareketlilik olmuyor. Geçtiğimiz senelere göre bayramlarda satışlarımız daha düşük. Sadece ayakkabı satışlarında çok az bir artış mevcut.  Bayram için ek çalışana ihtiyacımız olmuyor.”dedi.
Cotton City kıyafet satış mağazası çalışanı Cansu Ünerel ; bayramlarda satışların yüzde 30 kadar arttığını belirtirken,bayrama özel destek çalışanlarının geldiğini ifade etti.Satışların bayramlara göre değiştiğini de belirten Ünerel ; “Kurban Bayramı’nda satışlar Ramazan Bayramı’na oranla daha az oluyor ama tabiî ki bayram zamanı satışlar normal döneme göre bir miktar artıyor” şeklinde konuştu.

BAYRAMA ÖZEL PERSONEL ALAN DA VAR
Crystal Giyim yetkisinin yaptığı açıklama ise şu şekilde; “ Bayrama özel kıyafet satışı talepleri etkiledi. Belli bir tempo var, Satışlarımızda yüzde 40 kadar bir artış oldu. Biz müşterilerimizle bire bir ilgilendiğimiz için bayrama özel 3 kişi daha işe alındı” dedi.
Ali Solmaz ayakkabı satış mağazası çalışanı Tutku Gülfidan ; “Bayram yoğunluğu başladı. Destek elemanlarımızda geldi. Eski dönemde ki bayramlar kadar olmasa da satışlarımızda bir miktar artış var” ifadelerini kullandı.

“BAYRAM HAVASI YOK BÜTÜN ESNAFLAR BEKLEYİP DURUYOR”
Bayramın yaklaşması ile şeker ve çikolata satışlarında artış olması beklenirken esnaf beklediği yoğunluğu bulamadı. Konu Hakkında konuşan Akçay Kuruyemiş dükkânı sahibi Mustafa Öztürk ; “Bayram havası yok bütün esnaflar bekleyip duruyor. Önceden bayramlarda lokum, şeker satışımız olurdu, şimdi olmuyor. İnsanlar bayramları unuttu.” dedi.
Küpeli Kuruyemiş işletmecisi Ayşe Küpeli ise; “Bayrama özel bir hareket başlamadı. Bayrama özel bir değişiklik mevcut değil. Havalar sıcak olduğu için insanlar lokuma yönelmiyor. Alışverişlerini genellikle büyük mağazalardan yapmayı tercih ediyorlar” İfadelerini kullandı.

KİRALIK ARAÇ KALMADI
Troy Araç Kiralama yetkisi Engin Çalışır; “ Bayrama aracımız kalmadı. Genellikle bayrama 10 gün kala araçlarımız doluyor. Vatandaşlar en az 10 gün öncesinden araçlarını ayırtmalarını tavsiye ediyoruz. Vatandaşlar kurumsal ve bilinen firmalardan araç kiralamalılar. Bizim kiralama genel tercihimiz dışarıdan Çanakkale’ye gelenler yönünde oluyor çünkü araçla bu bölgeyi geziyorlar, araçlarımız fazla yorulmuyor” şeklinde konuştu.
Es-Car araç kiralama şirketi sahibi Fatma Erhan ; “Öncelikle herkese hayırlı bayramlar dileriz. Şuan için Bayrama aracımız kalmadı. Araç kiralamak isteyen vatandaşlar en az iki hafta öncesinden araç için randevu almalılar. Muhtemelen diğer araç kiralama şirketlerinde de araç kalmamıştır. Özellikle bayramlarda müşterilerimize mümkünse 1 ay öncesinden araçlarını ayırtmalarını tavsiye ediyoruz. Herkese hayırlı yolculuklar diliyoruz” dedi.

Dilek Akşen