Sadece Çanakkale’de değil ülke genelinde ve ihraç edilen ülkelerde aroması ve tadı ile adından söz ettiren Çanakkale domatesinde son turfan gerçekleştiriliyor. Girdi maliyetlerinin yüksek   fiyatların düşük olması dolayısı ile inişli çıkışlı bir sezonu geride bırakıldığı domateste fiyatlar düşmezse iyi bir sezonu geride bırakacak. Konu ile ilgili sezon değerlendirmesi yapan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çiftçinin kar etmesi için Domates fiyatının düşmemesi gerektiğini söyledi.
 
 Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, son turfanı  yapılmaya başladığı Çanakkale domatesi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.  Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, domates sezonu hakkında değerlendirmelerde arak   “İlk turfan domatesin hasat döneminde sonlarına doğru gelinmekte. Şuanda yalnız yine orta turfanda dediğimiz ikinci turfanda domateslerimizin de hasadı yapılmaya yavaş yavaş başlandı. İlk turfanı değerlendirecek olursak, ilk turfanın ilk günlerinde domates fiyatları olarak üreticiyi memnun edecek fiyatlar vardı. Fakat ortalarına doğru tabiî ki üreticiyi biraz sıkıntıya sokan tedirgin eden fiyatlarla üretici karşı karşıya geldi. Son yıllarda maliyetlerimizin ciddi şekilde artmasından kaynaklı domates üretiminde ciddi şekilde maliyetlerimiz artmış durumda. Bundan dolayı da eğer belli rakamlarda domatesimizi satamazsak. Üreticinin zarar etmeyle karşı karşıya olması üreticiyi hep tedirgin eder. Bu son yıllardaki üreticilerimiz hep tedirgin sezonlarına devam eder çünkü üretim maliyetleri artmıştır. Bu birinci tedirginlik sebebidir. İkinci tedirginlik sebebi de hastalıklarla mücadele noktasında başarılı olabilecek miyim, başarılı olamayacak mıyım bu da ikinci tedirginlik sebebidir. Bu iki tedirginlik sebebi de üreticiyi hep tedirgin tutar ve bir an önce en iyi fiyatlardan ürününü satmaya çalışır” dedi.
 
Domates Verileri Yükselişi Gösteriyor
 
Domatesin ilk başlarda kötü gitmesi ve birden ısınan havaların düşen domates fiyatlarını geri getirdiğini belirten İsmail Kaya “İlk turfan domatesin ilk günlerinde domates fiyatları iyiydi . Ortalarına doğru havaların birden ısınmasıyla domatesler de birden oldu ve iyi fiyatlarımız geri geldi. Ama yine bugünlerde domates ciddi şekilde aranır durumda. Fiyatlarımızda yukarı yönde hissedilir bir şekilde yukarı yönde bir eğilim söz konusu. Piyasanın bu şekilde gitmesi, fiyatların bu şekilde gitmesi üreticiyi memnun eder. İnşallah önümüzde ki günlerde orta turfada da son turfanda da iyi fiyatlarla üreticinin de tüketicinin de memnun olacağı fiyatlarla biz ürünlerimizi satmaya devam ederiz. Hastalıklarla mücadele noktasında da başarılı bir sezon geçirip iyi bir sezonu karlı bir şekilde tamamlamak. Bizim üretici kanalından en büyük hedefimiz zaman zaman basında görüyoruz. İşte domates fiyatları çok kötü oldu, bu sene domates fiyatları hiçbir zaman için çok kötü olmadı. Hep kendini korur durumda oldu ama para kazanmadığımız dönemler oldu. Kısa kısa böyle dönemler oldu.
Ve şuanda da domates fiyatlarının eğilimi artma yönünde devam etmekte inşallah üreticinin de tüketicinin de beğeneceği, hoşnut olacağı fiyatlarla sezon tamamlanır diye düşünüyoruz.  Şuanda domatesin tarladan çıkış fiyatı 1 buçuk ile 2 TL arasında. Pazarda da özellikle Cuma pazarında 4 liranın altında domatesin olacağını düşünmüyoruz. Tarladan da iyi bir domatesin çıkışı da 2 lira civarlarında
Şu anda” ifadelerini kullandı. 
 
 Çiftçinin Kar Etmesi İçin Domates Fiyatı Düşmemeli
 
Domates üreticisinin girdi maliyetlerine de değinen ve domates fiyatının 1 TL’den aşağıya düşmemesi gerektiğini söyleyen Kaya “Maliyetler yukarıda olduğu için ciddi bir üretim maliyeti olan bir ürün eğer ki fiyat noktasında ve hastalık noktasında başarısız bir sezon olursa üreticiyi ciddi şekilde zora sokan ve ciddi şekilde zarara uğratan bir şey. Çünkü bir dönüm domatesin maliyeti 3 bin 4 bin lira civarında. hastalıklarla mücadele de duruma göre dönüm başına 3 bin TL- 4 bin TL maliyeti olmak durumunda. Bu paraları çıkartabilmek için de domatesin en az 80 kuruş ila 1 TL arasında domatesin satılması gerekiyor ki önce maliyetimizi çıkaralım. Bunun üstünde satışlar kâr getirir. Yani hiçbir zaman tüketici de domates 2 TL olduğunda 2 TL’nin üreticinin cebine girdiğini ya da 4 lira olduğunda 4 liranın üreticinin cebine girdiğini düşünmesin. Bunun zaten 1 TL’si tarla masrafı, diğer aracı masrafları falan araya girdikten sonra domatesin pazarda 3 lira ila 4 lira arasında satılması demek üreticinin de para kazanması anlamına gelir. Ama domates pazarda ne zaman 2 liraya düşerse 1 buçuk liraya düşerse üretici perişan anlamına gelir” dedi.
 
 Haber Merkezi