2019-2020 Eğitim Öğretim dönemi 9 Eylül’de başlayacak.   Kurban Bayramı’nın ardından eğitim öğretim masrafları ile karşı karşıya gelecek velileri okul servislerine getirilmesi planlanan yüzde 20’lik zam bekliyor.  Bununla birlikte, kırtasiye malzemeleri, okul kıyafetleri gibi kalemlerde de artışların yaşanması bekleniyor.

Çanakkale Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir fiyat tarifesi çalışmalarının olduğunu ve tam olarak kesinleşmediğini belirterek, “Biz bu tarifeleri belirlerken, lastiğe gelen zamları, akaryakıta gelen zamları, asgari ücrete gelen zamları, araç bakımına gelen zamları gibi birçok konuyu değerlendirmemiz gerekiyor. Çevre illeri de değerlendirip ona göre karar veriyoruz” dedi.
Kesinleşmemiş fiyat tarifesine göre, tek servis aylık ortalama 250 TL, yıllık 2,250 TL;  sabah akşam servis, aylık 300 TL, yıllık 2,700 TL;  sabah öğle ve akşam servis ise aylık 355 TL, yıllık 3,200 TL olarak öngörülüyor.


Okul Servisi Kayıt Dönemi Başladı
Okulların açılma tarihinin 9 Eylül olarak kararlaştırılmasından sonra servis şirketleri erken kayıtlara başladı.  Çanakkale Şoförler Odası fiyatlarda geçen seneye oranla yüzde 20 zam bekliyor.
Okulların açılma tarihinin belli olmasının ardından bazı servis şirketleri erken kayıtlara başladı. 12 yaş üzeri araçların servis olarak kullanılamamasının servis sayısında sıkıntı ortaya çıkardığını aktaran servis şirketleri, araç piyasasının yüksek seviyelerde olmasının yeni araç almayı zorlaştırdığını belirtti. Yaş sınırının 15 seviyelerine çıkması gerektiğini belirten esnaflar illerde bu durumun pek sıkıntı oluşturmamasına rağmen ilçelerde sorun olduğunu aktardı.
Çanakkale Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir fiyatların tam olarak kesinleşmediğini belirtti. Geçen seneye oranla servis fiyatlarına yüzde 20 civarında zam yapılabileceğini aktaran Demir taşımalı eğitim gören öğrenciler için servislerin hazır durumda olduğunu söyledi.  Fiyatların belirlenmesi için çalışmalarının olduğunu ifade eden Demir fiyatların şuan için kesinleşmediğini ama ortaya tablonun çıkmaya başladığını aktardı. 12 yaş sınırının yükseltilmesi hakkında konuşan Demir ; “Bizim federasyon olarak bir talebimiz vardı ama bu şuanda askıya alındı ve gündem de yok. 12 yaş sınırı da belirli bir yaş olmuş oluyor, yani aracına bakım yapanlar için 12 yaş sınırı az olabilir ama bakmayanları da göz önünde bulundurmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 
Fiyat tarifesi çalışmalarının olduğunu ve tam olarak kesinleşmediğini belirten Demir ; “Biz bu tarifeleri belirlerken, lastiğe gelen zamları, akaryakıta gelen zamları, asgari ücrete gelen zamları, araç bakımına gelen zamları gibi birçok konuyu değerlendirmemiz gerekiyor. Çevre illeri de değerlendirip ona göre karar veriyoruz.” dedi.
“ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ İLE GÖRÜŞME TALEP ETTİK”
Yeni açılan 5 tane özel kolejin olduğunu belirten Demir ; “Milli Eğitim Müdürü ile görüşme yapıp servis düzenini ayarlayabilmek için okul saatlerinde 15 dakika ila 1 saat arasında oynama talep edeceğiz. Bunu öğrencilerin daha güvenli ve trafiğin sıkışmadığı saatlerde ulaşımını sağlayabilmesi için talep edeceğiz” dedi.
“ ÖZEL KOLEJLER PİYASAYI YÜKSELTTİ”
Kaptan Tur  işletmecisi Nahit Kaptan Çanakkale’de açılan yeni kolejlerin servis piyasasını yükselttiğini belirtirken, yeni araç almakta ki zorluklardan dolayı Çanakkale de servis araçlarında artış olmayacağını iddia etti. Bu durumdan vatandaşların mağdur olmaması için erken dönem kayıtlarından yer ayırtmasının elzem olduğunu ifade eden Kaptan son döneme kalan vatandaşlar servis bulmakta zorluk çekebilirler dedi.
Konu hakkında konuşan Kaptan ; “ Çanakkale’de fiyatlar kilometre bazında belirlenmiyor. 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı 9 Eylül olarak başlayacaktır. Tüm esnaf arkadaşlarıma ve tüm öğrenci velilerimize hayırlı olsun. Şartlar çok ağır bu şartlarda bile hepimiz zorlanıyoruz.  Ekonomik kriz tüm arkadaşlarımızı da etkilemiştir. 12 yaş sınırının en az 15 yaşa çıkarılması daha uygun olacaktır.” dedi.  Yeni açılan kolejlerin piyasayı etkileyeceğinin altını çizen kaptan öğrenci velilerinin elini çabuk tutmasının menfaatlerine olacağını aktardı.
Kesinleşmemiş Ortalama Fiyatlar ise şu şekilde;
Tek Servis: Aylık 250 TL Yıllık 2250TL
Sabah- Akşam Servis: Aylık 300 TL Yıllık 2700 TL
Sabah-Öğle-Akşam Servis : Aylık 355 TL Yıllık 3200TL

Dilek Akşen