Vatandaşların panik yapmasına gerek olmadığına dair açıklama Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Koop) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz’dan geldi. Başkan Özkurnaz, “Aşılamalar ve tedavi süreci hızla başladı.  Herhangi bir korkutucu tabloya neden olacak bir durum söz konusu değil. Kurban kesecek vatandaşlar,  hasta hayvanı zaten anlar.  Üretici de zaten bu hasta hayvanlarını itlaf etme yoluna gidiyor. Hasta hayvanların sağlıklı hayvanlar ile birlikte yayılması söz konusu değildir. Kurban kesecek vatandaşlar gönül rahatlığı ile hayvanlarını alabilirler” dedi.
 4 milyon küçükbaş, 1 milyon da büyükbaş olmak üzere 5 milyon kurbanlık satışının beklendiği Kurban Bayramı'nda küçükbaş kurbanlıkların fiyatı 1000 TL'den başlıyor 2.200 TL'ye kadar çıkıyor. Büyükbaş kurbanlıklar ise 8 bin TL ila 20 bin TL arasında değişen fiyatlarla vatandaşa satılacak. Girdi maliyetlerinin yüksek olması bu yıl hayvan pazarlarında fiyatlara yansıyacak gibi duruyor.
Bir yandan kurbanlık satışları başlarken, Çanakkale Merkez İlçe’de Genç Çiftçi Projesi kapsamında 7 köye dağıtılan 238 hayvanda görülen hastalık tedirginlik yarattı.   Vatandaşların panik yapmasına gerek olmadığına dair açıklama Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Koop) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz’dan geldi.

“HASTA OLAN HAYVAN ÇABUK ANLAŞILIR”
 Başkan Özkurnaz, “İlimizde bundan bir ay önce, Genç Çiftçi Projesi’nden hibe edilen ve Merkez’e bağlı 7 köye dağıtılan 238 hayvanda bir hastalık görüldü. Bu noktada Tarım İl Müdürlüğü’müz, özellikle Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü’müz gece gündüz yoğun bir çalışma yaptı.   Aşılamalar ve tedavi süreci hızla başladı.  Herhangi bir korkutucu tabloya neden olacak bir durum söz konusu değil. Kurban kesecek vatandaşlar,  hasta hayvanı zaten anlar.  Üretici de zaten bu hasta hayvanlarını itlaf etme yoluna gidiyor. Hasta hayvanların sağlıklı hayvanlar ile birlikte yayılması söz konusu değildir. Kurban kesecek vatandaşlar gönül rahatlığı ile hayvanlarını alabilirler. Korkulacak bir durum söz konusu değildir. İnsanlar önyargılıdır, acaba aldığımız hayvanda bulaşıcı bir hastalık var mıdır, yok mudur diye akıllarında bir soru işareti kalabilir.  Hayvanlarda var olduğu iddia edilen hastalık insanlara bulaşıcı olan ya da tedavisi mümkün olmayan bir hastalık değildir.  Üretici de bu konuda hem insani olarak hem de ekonomik olarak gerekli tüm tedbirleri almıştır. Bulaşıcı hastalığı olan hayvan sürünün içine katılmaz, satış noktasına kadar gelmez. Hayvanın gözleri ve uyuşuk duruşu zaten sağlığını anında gösterir” dedi.

“KÜÇÜKBAŞ FİYATLARI 1000 TL’DEN BAŞLAYACAK”
Bu yıl yaklaşık 50 kiloluk bir küçükbaşın 1000 TL’den başlayan fiyatlar ile satışa çıkacağını ifade eden Özkurnaz,  “Kurban Bayramı’na on gün kala ilimizde de hareketlilik başladı. Birçok hayvan üreticimiz gerek küçükbaş gerekse büyükbaş hayvanlar hususunda hazırlığını tamamlamıştır. Burada hazırlanan kurbanlar noktasında, küçükbaş hayvanlar kilosu, canlı baskülde,  20-25 TL arasında satışa sunulacak. Büyükbaşlara baktığımızda, karkas et olarak kesilen hayvanda 45 TL civarına denk düşer. İlimiz, küçükbaş hayvancılıkta, Van’dan sonra gelen ikinci ildir. Üreticimiz şu anda etçil ırk hayvan bakmaya özen göstermektedir. Süt hayvancılığında,  girdi maliyetlerinin yüksekliği üreticimizi, et üretimine itmiştir.  Köylerde genç hayvancılarımızın kalmaması da ayrıca konuşulacak bir sorundur” şeklinde açıklama yaptı.

 Dilek Akşen