Eğitim İş Sendikası Çanakkale Şubesi Başkanı Ahmet Mantaş, eğitim öğretim hayatına başlayacak çocuklar için velilere önerilerde bulunarak, “Aynı yıl doğan çocuklarda bile ay farkı büyük değişimler gösterir.  Örneğin, makas tutma becerisi gelişmemiş bir çocuğun birinci sınıfa başlaması uygun değildir. Çocuklarınızın altı yaşını tam doldurmasını beklemenizi tavsiye ederim” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okula yeni başlayacak çocukların doğum yılına göre hangi kademe okullara gideceğine ilişkin velilere bilgilendirmede bulundu.
Bakan Selçuk, daha önce 66 ay olan ilkokula başlama yaşının 69 aya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin ardından çocukların doğum tarihine göre hangi kademe okula gidebileceğine açıklık getirdi. Yeni düzenleme sonrasında 2019-2020 eğitim-öğretim yılı yaş gruplarına göre okul kayıt durumuna ilişkin bilgilendirici tablolar yer aldı. Buna göre, Eylül 2019 itibarıyla 36-44 ay arasında olan 2016 doğumlu çocuklar boş kontenjan olması durumunda anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına kaydedilebilecek. 33-35 aylık çocukların ise kreş ve gündüz bakım evlerine kaydı yapılacak. 2015'te doğan 45-56 ay aralığındaki çocuklar boş kontenjan olması durumunda anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına kaydedilebilecek.  2014'ün ocak, şubat, mart aylarında doğan 66-68 ay aralığındaki çocuklar, okul öncesi eğitim kurumuna gidecek veya velinin isteğiyle ilkokula bir yıl erken başlayabilecek. 57-65 aylık çocuklar ise okul öncesi eğitim kurumlarının aday kaydına alınacak.  69-71 aylık çocuklar için ilkokul veli izniyle bir yıl ertelenebilir 2013'te yılının ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında doğan ve dolayısıyla Eylül 2019 itibarıyla 72-80 ay aralığında olan çocukların ilkokul 1. sınıfa kaydı zorunlu olacak. Aynı yılın ekim, kasım, aralık aylarında dünyaya gelen 69-71 aylık çocuklar için de ilkokul 1. sınıfa kayıt zorunlu olacak ama bu velinin isteğiyle bir yıl ertelenebilecek.

“71 AY DOLUNCA OKULA GÖNDERİN”
Eğitim İş Sendikası Çanakkale Şubesi Başkanı Ahmet Mantaş, eğitim öğretim hayatına başlayacak çocuklar için velilere önerilerde bulunarak, “Aynı yıl doğan çocuklarda bile ay farkı büyük değişimler gösterir.  Örneğin, makas tutma becerisi gelişmemiş bir çocuğun birinci sınıfa başlaması uygun değildir, sakınca yaratır Bu en basit örneğidir. Çocuklarınızın altı yaşını tam doldurmasını beklemenizi tavsiye ederim. Eğer 71. aya kadar çocuğun zorluk yaşadığını veli gözlemliyorsa kesinlikle gönderilmesi uygun değildir. Erken yaşta okula başlayan çocuk, uyumsuz olur, diğer çocukların gerisinde kalır. Çocuk başarılı olacaksa bile bu sonuç beklenmez. İstisnai durumlar da olabilir, bazı çocukların zihinsel ve kas gelişimi daha hızlı ilerler” dedi.

“69 AYLIK ÇOCUK İÇİN ERTELEME İSTENEBİLİR”
 Başkan Mantaş, “Okula başlama yaşı yeniden 69’a çekildi ancak sağlık raporu ile bu da bir yıl ertelenebilir.  4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte çocukların okula başlama yaşı aşağı çekilmiş bu da tepkilere neden olmuştu.  Bu olmadı, daha motor kas becerileri gelişmemiş bir çocuk kalem tutamadı. Okulda bocaladı, öğrenme zorluğu yaşadı ayrıca eğitimciler de çok büyük zorluklar yaşadı.   Yıllarca bu sistem zorlandı ama olmadığı görüldü.  Dayatılan sistem karşısında velilerin tercihleri onların istediği gibi olmayınca Milli Eğitim Bakanlığı geri adım attı” dedi.

OKULA BAŞLAMA YAŞI HESAPLAMA ROBOTU HİZMETE SUNULDU
Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığınca "e-Okul" üzerinden çocukların okul öncesi çağ yaşını hesaplamaya olanak sağlayan "Okula Başlama Yaşı Hesaplama Robotu" kullanıma açıldı. Uygulamayla veliler, çocuklarının doğum tarihi bilgilerini girerek hangi kademe okula kayıt yaptırabileceğini hesaplayabilecek.

Özel Haber: Dilek Akşen