Bu yıl 180’inci yılı kutlanan Eczacılar Haftasının teması ise “Anne Bebek Dostu Eczane olarak” belirlendi. Törende konuşan Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Jale Karaata, “İnternetten pek çok şeyi alabilirsiniz, ancak anne bebek ürünlerini internetten almayın; ilacınızı, ilaç dışı sağlık ürünlerini internetten almayın” dedi. Çocuk aşıları konusunda ailelerin tutumunu da değerlendiren Başkan Karaata, “Ülkemizde; 2011 yılında aşı reddi 183, 2013 yılında 913, 2015 yılında 5 bin 91, 2017 verilerine göre 23 binin üzerinde. Bugün geldiğimiz noktada ise 40 binlerin üzerinde. Aşı olmayan her çocuğun diğer çocukları ve dolayısıyla ülkemizin geleceğini tehlikeye attığı asla unutulmamalıdır” dedi.
14 Mayıs Eczacılık Günü’nün 180. Yılı kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk koyma programı gerçekleştirildi. Törene Türkiye Eczacılar Birliği 36. Bölge Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Jale Karaata ve eczacılar katıldı.
“BEBEĞİNİZİN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATMAYIN”
Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından günün anlam ve önemine değinen Oda Başkanı Karaata, “ 180. Yılımızı hep birlikte kutlamaktan dolayı çok mutluyum, her yıl bir tema ile kutlamalarımızı gerçekleştiriyoruz. Eczacılar Haftasının bu yıl ki teması ise “Anne Bebek Dostu Eczane olarak belirlendi. Bizler anne ve bebek sağlığını çok önemsiyoruz.  Toplum sağlığını ve kamu yararını her şeyin üstünde tutan sağlık çalışanları olarak hastalarımızın daha iyi bir sağlığa ulaşmaları her zaman öncelikli hedeflerimizden olmuştur. Ne yazık ki son dönemlerde tarafımızca asla kabul edilemeyecek uygulamalara üzülerek şahitlik ediyoruz. Bugüne dek eczanelerde, eczacı danışmanlığında halkımıza sunulan ürünlerin, eczane dışından satılmaya başladığını; ticari kaygılar ile hareket edildiğini, toplum sağlığının hiçe sayıldığını görüyoruz. Bu tarz plansızca atılan adımların toplum sağlığı açısından geri dönüşü olmayan ve istenmeyen sonuçlara yol açabileceği uyarımızı yineliyor, sağlık gibi hassas bir konuda reklamın ve pazarlamanın gücünün değil, sağlık çalışanlarının bilgi ve deneyiminin önemini vurguluyoruz. O nedenle de sizlerin aracılığıyla tüm Türkiye’ye sesleniyoruz: İnternetten pek çok şeyi alabilirsiniz, ancak anne bebek ürünlerini internetten almayın; ilacınızı, ilaç dışı sağlık ürünlerini internetten almayın. Bu ürünleri, bebeğinizin ve sizin hak ettiği şekilde, en güvenilir yer olan eczanelerden, bu konuda kapsamlı bir eğitim görmüş eczacınızın danışmanlığında alın” dedi.
“AŞI OLMAYAN HER ÇOCUĞUN DİĞER ÇOCUKLARI TEHLİKEYE ATAR”
İlaçta dışa bağımlılık, reçetesiz ilaç kullanımı gibi konularda da görüş bildiren Başkan Karaata, ailelerin aşılar konusundaki olumsuz tutumlarını da değerlendirerek, “Aşı karşıtlığı, son dönemlerde gerek dünyada gerek ülkemizde ivme kazanmış durumda. Aşılara, aşıların içeriğine ilişkin bilimsel dayanağı olmayan söylemler her yerde karşımıza çıkıyor. Aşılama ile önlenebilir hastalıklara ilişkin salgın riski günden güne artmaktadır. Açıkça ifade etmek gerekir ki halk sağlığının sürdürülebilirliği tehdit altındadır.  Sayısal veriler de tehlikenin boyutunu gözler önüne sermektedir: Ülkemizde; 2011 yılında aşı reddi 183, 2013 yılında 913, 2015 yılında 5 bin 91, 2017 verilerine göre 23 binin üzerinde. Bugün geldiğimiz noktada ise 40 binlerin üzerinde. Bu oldukça vahim ve halk sağlığı açısından, geleceğimiz açısından kabul edilemez bir tablodur. Ülkemizde tüm dünyada en gelişmiş kapsamlı aşılama politikalarından biri uygulanmaktadır. Biz eczacılar da o ulusal aşılama politikalarının başarıya ulaşabilmesi ve sürdürülebilir olması için sorumluluk bilinciyle çalışıyoruz. Aşıların savunuculuğunu yapıyor, aşı ile ilgili doğru bilgilendirmeler yapıyor, aşıların güvenilir bir şekilde teminini gerçekleştirmek adına çalışmalar yürütüyor; danışanlarımıza aşı ile ilgili tavsiye ve hatırlatmalarda bulunuyoruz. Bir kez daha vurgulamak isteriz, aşıların güvenilir ya da gerekli olup olmadığı tartışmaya açık bir konu değildir. Etkinliği kanıtlanmış aşıları tartışmaya açmaya çalışmak, halkı yanlış yönlendirmek abesle iştigaldir ve açıkça söylemek gerekir ki halk düşmanlığıdır, bilim düşmanlığıdır, bu ülkenin geleceğine yapılabilecek en kötü şeylerdendir. Aşı olmayan her çocuğun diğer çocukları ve dolayısıyla ülkemizin geleceğini tehlikeye attığı asla unutulmamalıdır” dedi.
Dilek Akşen