Hem kadın istihdamına katkı sağlanıyor hem de hane halkına düşen gelirler artıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), 2024 yılı “Kadın İstihdamı” teması kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. GMKA, SOGEP kapsamında desteklediği Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin “Çarmıklı Kınalı Eller Üreterek Kalkınıyor” isimli projesi Balya Çarmık Köy’ünde hayata geçti.

Restore Edilen Yapı Hizmet Vermeye Başladı

Çarmık Mahallesi köy sakinlerinin gelir ve refah seviyesini artırma; kalıcı, sürdürülebilir üretim geliri elde etme; tersine göçte bilinç oluşturma ve doğal ürünlerin tüm yurda ulaştırmayı amaçlayan projede üretilen ürünler satılmaya başlandı. Proje kapsamında atıl olan bir köy binasının yeniden restore edilmesi ile hem atölye hem de satış ofisi olarak kullanılan bir yapı oluşturuldu. Ürün paketleme, vakumlama ve ayıklama makinalarının alınması ve ürün tanzim ve satış noktası ile depolama alanında oluşturulduğu yapı hizmet vermeye başladı. Üretim yapan çiftçilere ve kadınlara eğitimlerin de verilmesi ile salça, kurutulmuş meyve, reçel, sirke, turşu gibi birçok ürünün pazarlanmasına başlanıldığı gibi özellikle bu bölgede yetişen, yüksek gelir girdisi sağlayan, yöresel ismi ile “Badalan Fasülye” için çalışmalara başlanıldı. Boyutlarına göre ayrılacak olan fasülye dondurucularda muhafaza edilerek talep edilen her şehire ulaştırılabilecek. Kooperatif, doğal ve organik ürünleri ile pazarda yer edinmeyi amaçlarken Bölgede çok sevilen badalan fasülyenin üretimi ile de fasülyeyi hiç tatmayan tüketici ile buluşturmayı hedefliyor.

Üreten Kadınlar Başka Kadınlara Örnek Oluyor

Bölgede yerel dinamikleri harekete geçirerek sosyal sorunları gidermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek için uygulanan SOGEP kapsamında Çarmık Mahallesi kadınları da aldıkları eğitimlerle daha verimli çalışıyor. Kadınlar artık daha fazla üretiyor ve kırsalda istihdamı güçlendirerek başka kadınlara örnek oluyor. Kadınların ürettikleri ürünler kooperatif bünyesinde hem markalaşıyor hem de yeni pazarlara ulaşıyor.

Böyle Projeler İle Yerel Ekonomi Canlanıyor

SOGEP kapsamında projenin başarıyla ilerlemesinden dolayı memnuniyet duyduğunu dile getiren GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, ”Bu proje sadece kadın istihdamına katkı sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda köy sakinlerinin ekonomik ve sosyal hayatlarını güçlendirme amacını taşıyor. Yeniden restore edilen köy binasının kullanımıyla birlikte, ürünlerimizin pazarlanması ve dağıtımı için daha etkin bir altyapı oluşturuldu. Ayrıca, çiftçilere ve kadınlara verilen eğitimlerle kalite standartları yükseltilerek yöresel ürünlerimizin rekabet gücünün arttığını düşünüyorum. Böyle projeler, kadınlarımızın ekonomik olarak güçlenmesine ve yerel ekonominin canlanmasına önemli katkılar sağlıyor.” diye konuştu.

Haber Merkezi