Günlük yaşamı olumsuz olarak etkileyen sinüslerdeki iltihap ilaç tedavisine yanıt vermiyorsa ve tekrarlayan periyotlara sahipse cerrahi olarak sinüs kanallarının temizlenmesi gerekir. Burun içerisine yerleştirilen kamera ile kesi yapılmadan polipler, enfekte kısımlar temizlenerek drenaj sağlanır açıklaması sinüzit ameliyatı nedir sorusunun yanıtı olabilir. Sinüslerin iltihaplanması kişilerde farklı sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilmektedir. Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi durumlar sıklıkla yaşanır. Göz enfeksiyonu, baş ağrısı da bu duruma eşlik edebilir. Uzun süren kronik hastalık semptomlarıyla birlikte tomografi, röntgen çekimleri değerlendirilerek uzman hekim tarafından sinüzit ameliyatına karar verilebilir.

Sinüzit Ameliyatı Nedir?

Doğumsal nedenler ya da sonradan yüze darbe alınması gibi nedenlerle gelişebilen şekil bozuklukları ile hava kirliliği, alerjik reaksiyonlar sinüslerde iltihap oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir.Sinüzit olarak adlandırılan sinüs iltihabı akut olarak gelişebileceği gibi uzun süre devam ederek kronik hale de dönüşebilir. Kişinin yaşamını olumsuz etkileyen sinüs boşluklarındaki iltihabı enfekte dokuların endoskopik kamera aracılığıyla kesi olmadan temizlenmesi işlemidir açıklaması sinüzit ameliyatı nedir sorusuna cevap olabilir. Dışarıdan kesi yapılmadan gerçekleştirilen sinüzit ameliyatı öncesinde uzman hekim tarafından tomogrofi, röntgen gibi radyolojik görüntüleme teknikleriyle cerrahiye karar verilebilmektedir. İlaçla tedaviye yanıt alınamadığı yanı sıra geniz akıntısı, baş ağrısı, yüzde dolgunluk hissedilmesi gibi durumlar da hastaların şikayetlerinde sıklıkla yer alıyorsa, sinüzit ameliyatı yapılması gerekebilir. Kronik bir sorundan söz etmek için sinüs iltihabının ve oluşturduğu semptomların 3 aydan daha fazla sürmesi değerlendirilir.

Çocuklarda Sinüzit Ameliyatı Nasıl Olur?

Çocuklarda sinüs anatomisinin henüz gelişimini tamamlamaması nedeniyle ameliyat gerekliliğinin titizlikle değerlendirilmesi gerekir. Sinüzite yönelik cerrahi işlemlere çocuk yaş grubunda daha az ihtiyaç duyulsa da bazı durumlarda tıbbi tedaviye yanıt alınamadığında ameliyat düşünülebilir. Çocuklarda sıklıkla yaşanabilen geniz eti kaynaklı enfeksiyonların da etkisiyle ameliyat yapılmasına karar verilebilir. Bu noktada sinüslerin henüz gelişimini tamamlamaması nedeniyle cerrahide özel yöntem ve ekipmanların kullanılması gerekir. Cerrahi tecrübenin eşliğinde doğru yöntem ve tıbbi ekipmanlar kullanılarak olası riskler yetişkin bireylerle aynı seviyede tutulabilir.

Kadınlarda Sinüzit Ameliyatı Nasıl Olur?

Sinüsler doğuştan yüzde bulunan hava boşluklarıdır. Bazı kadın hastalarda doğuştan burun içi kemik eğriliği durumu görülebilmektedir. Bunun yanı sıra sıklıkla alerjik reaksiyonlar ve şehir yaşamının getirdiği hava kirliliği gibi nedenler sinüs boşluklarında iltihap oluşumuna neden olabilir. Bu noktada uzun süren ve tekrarlayan durumlar için sinüs kanallarının açılarak havalanması sağlanır. Hastanın durumu ve iltihabın yaygınlığı dikkate alınarak kadın hastalar için de farklı tedavi protokolleri uygulanabilir. Bu noktada teknolojinin son donanımlarından yararlanarak bilgisayar destekli cerrahiye de yönelmek mümkün olabilir.Müdahale edilecek noktanın üç boyutlu olarak görüntülenmesine olanak sağlayan yöntem sayesinde kadınlarda sinüs ameliyatı başarılı bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir.

Erkeklerde Sinüzit Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkek yetişkin bireylerde de sinüs iltihaplanmasının durumunu net olarak belirleyebilmek ve tanı koyabilmek için öncelikle sinüs tomografisi çekilir. Uzman doktorların değerlendirmeleri sonucunda hastalarda sinüzit ameliyatı genel anesteziye gerek kalmadan lokal anesteziyle de yapılabilmektedir. Sinüs cerrahisinde balon sinoplasti adı verilen yöntemle cerrahiye gerek kalmadan bu yöntemle etkin sonuçlar alınabilir.

Yaşlılarda Sinüzit Ameliyatı Nasıl Olur?

Bağışıklık sisteminin zayıflaması birçok hastalıkta olduğu gibi ileri yaşlarda sinüzit için de risk faktörü oluşturabilir. Risk grubunda yer alan yaşlı bireylerde sinüs iltihabı üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte seyredebilmektedir. Semptomların daha yoğun hissedilebildiği yaşlı hasta grubunda şikayetler dikkatle değerlendirilerek genel sağlık durumuna bağlı olarak tedavi yöntemine karar verilebilir. Bu noktada müdahale edilecek alanın durumu, büyüklüğü gibi unsurlar da dikkate alınarak endoskopik ya da balon sinoplasti yöntemlerinden birisi uygulanabilir. Uygulanacak yöntemin yanı sıra beraberinde burun eti ameliyatının yapılması, septum deviasyonu gibi işlemlere bağlı olarak ameliyat süresi değişkenlik gösterebilir sinüzit ameliyatı kaç saat sürer sorusu için cevap alternatifi oluşturabilir.

Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İltihaplı bölgelerin açılarak hava akışının sağlanması için sinüs cerrahisinde endoskopik, balon ve bilgisayar destekli yöntemler uygulanabilmektedir açıklaması sinüzit ameliyatı nasıl yapılır sorusuna yanıt oluşturabilir. Endoskopik cerrahide gelişen teknoloji yardımıyla burun içinin durumu daha yakından görülebilmektedir. Endoskop olarak adlandırılan bir çeşit kamera yardımıyla müdahalenin gerçekleştirilmesidir açıklaması da sinüzit ameliyatı nasıl yapılır için alternatif bir yanıt oluşturabilir. Bu yöntemde burun deliklerinden kamera yardımıyla görüntüleme yapılarak küçük uçlu aletlerle müdahale yapılmasıyla işlem tamamlanabilmektedir. Bütün bu işlemler genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir.  Sinüs cerrahisi müdahale edilecek alana bağlı olarak 45 dakika- 1.5 saat arasında sürebilir açıklaması sinüs ameliyatı kaç saat sürer konusunda açıklayıcı olabilir.

Sinüzit Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Koku alma duyusunu sağlayan burun içinde yapılacak müdahaleler bazı riskleri de beraberinde getirebilir. Sinüs cerrahisi alanında deneyimli doktorlar tarafından uygulandığında koku duyusunda kayıplar oluşması, burun içindeki mukozanın dokusunda bozulmalar meydana gelmesi de önlenebilmektedir. Günümüzde teknolojik ekipmanlarla alanında uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen işlemlerde sinüzit ameliyatı riskleri minimumda tutulabilmektedir. Ancak düşük olsa da her ameliyatta olduğu gibi bazı komplikasyonların oluşması olasıdır. Ehil olmayan ellerde gerçekleştirilen sinüzit ameliyat riskleri arasında koku bozuklukları, burun içi dokusunda deformasyon, gözde sorunlar yaşanabilir. Göz çevresinde birkaç gün morarmaların görülmesi ise sinüzit ameliyatı sonrası normal olarak değerlendirilebilir.

Sinüzit Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Sinüzit ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde sorunla karşılaşılmaması için burun ile kafa bölgesinin darbelerden korunması gerekir. Bu süreçte burun bölgesini etkileyebilen nezle, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunmaya özen gösterilmesi doğru bir yaklaşım olur. Sinüzit ameliyatı sonrası bireyin yaşam alanında havanın temiz olması ve çeşitli alerjenlerden uzak tutulmasına da dikkat edilmelidir. Sigara kullanılan ortamlardan da mümkün olduğunda uzak durulmalıdır. Sinüzit ameliyatı sonrasında doktor tarafından verilen ilaçların düzenli kullanımının yanında kontrollerin de aksatılmaması gerekir.

Sinüzit Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Gelişmiş teknolojik ekipman ve tıbbi cihazlarla gerçekleştirilen endoskopik sinüs cerrahisi sonucunda iyileşme süreci de konforlu olabilmektedir. Ancak sinüzit ameliyatına burun eğriliği, burun etinin küçültülmesi işlemleri de eşlik ettiyse iyileşme süreci uzayabilir. İyileşme döneminin daha kısa sürmesi için bireyin ameliyat sonrasında bulunduğu ortamın temizliğine dikkat etmesi, grip nezle gibi hastalıklardan korunmak doğru bir yaklaşım olur. Doktor önerileri de dikkate alındığında ortalama 7 ile 10 gün arasında tam iyileşme sağlanabilmesi mümkün olabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sinüzit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Günlük yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyen sinüs iltihabının ilerlememesi için zamanında müdahale edilmesi gerekir. Tedavi sürecinin ihmal edilmesi ya da geciktirilmesi burun çevresinde ve bağlantılı organlarda ciddi sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Beyin apsesi menenjit gibi hayati tehdit oluşturan durumların yaşanmaması için hastalığın seviyesinin dikkatle değerlendirilmesi ve gerekli tedavinin uygulanması gerekir.

Sinüzit Göz İltihabı Oluşturur Mu?

Kronik sinüs iltihabı tedavi sürecinde geç kalınması göz ve çevresinde birtakım sıkıntıların meydana gelmesine neden olabilir. Sinüslerde oluşabilen iltihabın göz çevresindeki dokulara yayılması gözün de iltihaplanması sonucunu beraberinde getirebilir. Durum ihmal edilirse gözde apse oluşumu ve ilerleyen durumlarda görme kaybı gibi ciddi sorunlara davetiye çıkarabilir.

Sinüzit Önlenebilir Mi?

Çevresel koşulların uygunluğu ve bulunulan ortamdaki havanın temizliği gibi noktalara dikkat edilerek hastalığın önlenmesi mümkün olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında korunmak da sinüzitin önlenmesine katkı sunabilir. Bu aşamada alerjik durumların kontrol edilmesi, kirli havadan, sigara dumanından uzak durulması, ortamın havasının nemlendirilmesi gibi önlemler alınabilir.

Haber Merkezi