Komisyondaki Avukatlar seçim günü, sandıkların kurulmasından açık sayıma ve tutanaklandırma sürecine kadar tüm çalışmalara iştirak etmiş ve seçmenlerin hakkını gözetlemişti. Bu seçim de sandık başında olacak olan Avukatlar, vatandaşların hakkını savunacak. Bu seçimde de kurulan ve tüm eğitimlerini tamamlayarak 31 Mart’ta gerçekleştirilecek seçimlerde görev alacak Çanakkale Barosu Seçim Hukuku ve Güvenliği Komisyonu ile ilgili Çanakkale Barosundan yapılan açıklamada  “Komisyonumuz geçen yıl içinde gerçekleşen seçimleri hukuki çerçevede adil biçimde denetlemek adına 22 Mart 2023 günü Çanakkale Barosu’nda kurulmuştur.  Çalışmalarına ilk toplantıdan itibaren hızla devam eden komisyonumuz, siyaset ötesi bir çalışma yürüterek, Seçime girmeye hak kazanmış tüm siyasi yapı ve partilere eşit mesafede durmuş ve aynı zamanda seçim öncesi tüm partilerin kapısını fiilen çalarak Seçim güvenliği adına ‘Tarafsız ve Bağımsız Hukuk Desteği için’ yanlarında olduğunu vurgulamıştır. Bu kapsamlı çalışma için gönüllü avukatlardan oluşan kadrosu ile Türkiye çapında Seçim Hukuku ve Güvenliği adına yapılan tüm fiziki ve dijital eğitimlere katılmış, Seçimlere 1 ay kala komisyon olarak bilfiil 2 eğitim verecek yetkinliğe ulaşmıştır.  Böylece Türkiye’deki birçok Baro’dan farklı olarak sadece Seçim günü Baro Binasındaki Bilgi-Destek Masası’nda değil; seçim sandıklarını il-ilçe-ada-köy demeden gezerek bilgi-destek sağlayacak geniş yetkin Hukukçu kadrosunu da oluşturmuş bulunmaktadır” denildi.

Avukatlar Her Alanda Sandık Başında Olacak

Oy Kullanma sürecinin başından sonuna kadar seçimlerin takip edileceği belirtilerek “Türkiye Cumhuriyeti Seçim Mevzuatı’na uygun şekilde kurumların görevlerini yerine getirmesini ve seçim işleyişinin güvenliğini sağlamak amaçlı yapılan bu çalışmalarda Gönüllü meslektaşlarımız;  Çanakkale’nin Ayvacık, Bayramiç, Biga, Çan, Eceabat-Gelibolu, Ezine-Bozcada, Gökçeada, Lapseki, Yenice de bulunan 11 temsilcimizle birlikte; Seçim günü, sandıkların kurulmasından açık sayıma ve tutanaklandırma sürecine kadar tüm çalışmalara iştirak etmiştir.  Türkiye’de yalnızca Ankara, İstanbul ve İzmir barolarında örneği görülen bu kapsamlı çalışmayı Baromuz adına yürütebilmekten onur ve kıvanç duyuyoruz. Komisyonumuz; Mayıs 2023 1. ve 2. tur Seçim Günlerinde yaklaşık 100 meslektaşla gerek sahada sandık başında gerekse baro binası bilgi-destek masasında aktif hukuk hizmeti vermiştir.  Bu süreçle Baro Başkanımız Sayın Av. Hande Keskin’in her iki aşamadaki çalışmalarımıza yoğun ve tüm mesaisini harcayarak vermiş olduğu destek ve teşvikten dolayı teşekkürü Komisyonumuz adına bir borç biliriz.  Komisyon çalışmalarımız sırasında; her şeyi ile şeffaf ve her adımı Türk Mevzuatında açık bir biçimde tanımlı olan Seçim süreci işleyişinde bilgi eksikliğinden olduğunu ümit ederek müdahale etmek zorunda olduğumuz çoğu olumsuz durumla karşılaştığımızı üzülerek belirtmek isteriz. Bu olumsuzluklar yine sahadaki gönüllü meslektaşlarımız, onlara sıcağı sıcağına mevzuat bilgisi ve hazır tutanak ileterek durumun tespitini sağlayan bilgi-destek masamız sayesinde giderilmeye çalışılmıştır. Zaman zaman sahayı bizzat gözlemleyerek destekleyen; Bunun haricinde Bilgi-Destek Masamızda aktif bulunarak masaya gelen problemlerin çözümünde inisiyatif kullanan ve çalışmalarımızda büyük ilerleme gerçekleştirmemizi sağlayan Çanakkale Baro Başkanımız Sayın Av. Hande Keskin’in katkıları ile bu olumsuzluklar başka illerde örneği görülmemiş bir biçimde minimalize edilebilmiştir” denildi.

Hukuk Komisyonu Seçimlere Hazır

Çalışmalarımız sadece seçim sürecinde değil, sandıkların açılıp pusula sayımlarının gerçekleştirildiği, sonuç tutanaklarının hazırlandığı ve hatta il seçim kuruluna seçim çuvallarının götürülerek orada sayımının gerçekleştiği sürece kadar devam etmiştir.  Tüm süreçlerin aktif gözlemcisi olarak yaptığımız çalışmalar, oluşabilecek birçok ikilemin de önüne geçecek bir hukuki denetim unsuru oluşturmuştur. Önceki seçimde yürütmüş olduğumuz çalışmaları görmüş olan Siyasi Parti yetkili ve görevlilerinin bu seçimde de çalışmalarımızı aynı hassasiyetle yürüteceğimiz konusunda komisyonumuza güven duymalarını umuyoruz. Her partiye, tarafsız, adil ve eşit mesafede durduğumuz komisyon Hukuk Destek çalışmalarımız, 31 Mart 2024 Türkiye Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde de Çanakkale Barosu Seçim Hukuku ve Güvenliği Komisyonu olarak devam edecektir. Bu yılki hedefimiz, geçen sene ilk çalışmasını yürütmüş olan komisyonumuzun adını daha da duyurarak, seçmen vatandaşlarımızın ve demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan Siyasi Partilerimizin çalışmalarımıza olan güvenlerini arttırmak ve bizlere Seçim günü daha hızlı ulaşabilmeleri adına sesimizi daha çok duyurmak olacaktır.  İçinde bulunduğumuz ayın sonunda gerçekleşecek olan Türkiye Mahalli İdareler Genel Seçimine Komisyon ve Baro olarak hazır olduğumuzu belirterek Seçimlerin Tüm Türkiye adına adil olarak gerçekleşmesi temennisiyle barış, huzur ve adalet getirmesi dileklerimizi bu duyurumuz vasıtasıyla yinelemek isteriz” ifadelerine yer verildi.

Haber Merkezi