Şehitler abidesinde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Çanakkale Ruhu, Yolumuzu Aydınlatmaya Her zaman Devam Edecek” dedi.

“Türk Milleti Vatanı İçin Her Türlü Zorluğa Göğüs Gerer”

18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yıldönümü nedeni ile günün ikinci töreni Çanakkale Şehitler Abidesi’nde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ında katıldığı törende ilk olarak Şehitler Abidesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çelenk sunuldu. Ardından  Tören, şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Türk Silahlı Kuvvetleri adına 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız yaptı. Yaldık konuşmasında Çanakkale Zaferinin Türk milletinin vatanı için hangi zorluklara göğüs gereceğinin en önemli örneği olduğunu ifade ederek şunları söyledi. "Kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı adına şehit olanları rahmetle anıyoruz. Şahlı tarihimizde bütün görkemiyle yerini alan, bütün dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakarlığın, sayısız örneklerinin sergilendiği, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin vatanı için hangi zorluklara göğüs gereceğinin örneğidir Çanakkale. Türkiye’nin bugün ulaştığı seviye, başka Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı olmak üzere Kore’de, Kıbrıs’ta ve teröristle mücadelede yurt dışındaki harekatlarda, hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizin eseridir. Aziz şehitlerimizin manevi varlıkları, tarih ve millet bilincimizin korunmasında ve sahip olduğumuz bütün değerleri genç nesillere aktarılmasında en değeri hazinemizdir. Aziz şehitlerimizi yüreklerimizde ateş, vatanımıza karşı yöneltilecek tehdide karşı, vereceğimiz mücadelede sarsılmaz inancımıza, tükenmez gücümüze, sonsuz kaynak teşkil etmektedir. Üzerimizde yaşadığımız toprağı vatan yapar, bayrağımıza rengini kanlarıyla veren kahraman şehitlerimiz; Türkiye’nin birliğine göz diken düşmanlarımızın ve terör örgütlerinin kutsal vatan topraklarına tüm tehditleri dün olduğu gibi, bugünde onun bağrından çıkmış, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bağlılıkla bertaraf edilecektir"

“Çanakkale’de Yazılan Destan Alınacak Çok Önemli Dersler Var”

2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız’ın konuşmasının ardından kürsiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geldi. Erdoğan konuşmasında, “Dünya tarihinde eşine nadir rastlanır bir destanla Çanakkale’yi geçilmez kılan kahramanları rahmetle, şükranla yâd ederken, ederken, Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, kahraman orduya önderlik etme şerefine nail olan komutanları saygıyla anıyoruz” diyerek şunları söyledi. Çanakkale’de yakılan ateş, millî mücadeleyle ve Cumhuriyet’in ilanıyla neticelendi. Şimdi de eser ve hizmetlerimizle, 2023 hedefleriyle, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla yaktığımız ateş, inşallah ülkemizi dünyada hak ettiği yere çıkarmamızla gayesine ulaşacaktır. Bugünkü Türkiye’nin, hamdolsun, altyapısıyla, siyasi ve teknolojik gücüyle, ekonomisiyle, hedeflerini hayata geçirme konusunda çok daha büyük imkânları vardır. Çanakkale’den ve sonrasında yaşadığımız hadiselerin her birinden aldığımız dersler ışığında, geleceğimize güvenle yürümemizi sağlayacak iradeye sahibiz. Geçtiğimiz yıl 53 bin vatandaşımızın şehit olmasına, 11 şehrimizde yüzbinlerce binanın yıkılmasına yol açan 6 Şubat depremlerinin ardından yaşananlar, bunun ispatıdır. Gelişmiş ülkelerin bile yıllarca baş edemeyeceği enkaz yığınlarını biz kısa sürede kaldırdık, yeni konutları inşa edip teslimine başladık. Asrın felaketinin ardından milletimizin gösterdiği örnek dayanışma, ayrıca takdire şayandır.” Türkiye Yüzyılı’ nın inşasında Çanakkale’de yazılan destandan alınacak çok önemli dersler var. Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıktığımızda, yedi düvel üzerimize gelse yıkılmayacağımızın ispatı olan Çanakkale ruhu, yolumuzu aydınlatmaya hep devam edecek”

Solotürk Gösterisi İlgi ve Heyecan İle İzlendi

Konuşmalar sonrasında şehitler için Kur'an-ı Kerim Tilaveti okunarak, dualar edildi. Şehitlik Defteri imzalandıktan sonra da temsili şehit mezarlıklarına karanfil bırakıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurları Çanakkale Boğazı’nda geçit töreni gerçekleştirdi. Törenin en heyecan verici anlarından biri, Türk Hava Kuvvetleri'nin ünlü akrobasi timi "SOLOTÜRK"ün Şehitler Abidesi ve Çanakkale Boğazı üzerinde gerçekleştirdiği gösteri uçuşuydu. Gökyüzünde sergilenen kusursuz manevralar, izleyicilerin nefesini keserken, hava kuvvetlerimizin gücünü ve kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi. SOLOTÜRK pilotları, gösteri uçuşu sırasında şehitlerimize olan saygılarını en yüksek noktada ifade ettiler.

Murat Çağlayan