Sağlık çalışanları, bayramın önemine vurgu yaparken, aynı zamanda sektörde yaşanan sorunlara da dikkat çekti. Çanakkale Tabip Odası'nın organizasyonunda toplanan sağlıkçılar, 14 Mart Tıp Bayramı'nda 14 taleplerini sıralayarak acil çözüm istediler. Çanakkale Tabip Odası Başkanı, Dr. Ayşe Güneş, yaptığı açıklamada, "Bugün sadece bayram değil, aynı zamanda sesimizi duyurduğumuz bir gün. Sağlık çalışanlarının sorunlarını dile getirmek için buradayız" dedi.

 

“Biz Hekimler Tepe Tepe Kullanıldık, Ölümüne Çalıştırıldık”

 

Çanakkale Tabip odası ve Çanakkale Sağlık alanındaki Sivil Toplum Kuruluşları ve derneklerin katılımı ile her yıl olduğu gibi bu yıl da tıp bayramı nedeni ile tören düzenledi. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen törene Çanakkale Tabip Odasının yanı sıra sağlık alanında faaliyet gösteren STK ve Dernekler de yer aldı.  Atatürk Anıtına çelenklerin koyulması ile başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti.   Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş, sağlık çalışanlarının taleplerini bir kez daha sıraladı. Konuşmasına geçtiğimiz yıldan bu yana sağlıkta yaşanan sorunları yeniden hatırlatan Ayşe Güneş “Zor zamanlardan çıkamadık. Geçen yıl bugün sizlere ‘Adıyaman Saat Kulesinin altında, saat 04:17’de durmuşken bir mendil niye kanar?’ diye sormuştuk Cansever’ce. Şimdiyse, yönetilemeyen, kısmen ertelenen ekonomik krizin ayak sesleri yükselip, üzerinden bir yıldan fazla zaman geçen depremin toplum sağlığına dönük etkileri hafifletilemez, pandeminin artçı etkileri sürüp, insanlarımız pek çok kronik sağlık sorunu ile kalakalmış, yoksulluk daha da derinleşmişken, demokrasi, hukuk, insan hakları ve ifade özgürlüğü her geçen gün ağır darbeler alıyor. Peki biz hekimler; yok sayıldığımız, tüketim nesnesine dönüştürülen sağlığın araçları olarak tepe tepe kullanıldığımız, ölümüne çalıştırıldığımız, emeğimizin değersizleştirildiği koşullarda neler yapabiliriz, bu zorlukların üstesinden birlikte gelebilir miyiz?” dedi.

  

Teklifleri Israrla Sunduk Gündeme Bile Almadılar

 

Güneş açıklamasının devamında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, sık sık sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili söz verdikleri ancak yapamadıkları düzenlemeleri ifade etmekle yetinemeyeceklerini belirterek “Bu 14 Martta bir kez daha hatırlatalım o halde Halk sağlığına zararlı ne varsa torbaya atıp çıkarıverdikleri bir kanunla, sağlık emekçilerini de köleleştiren bir düzeni yerleşik hale getirme çabaları hız kesmezken, Türk Tabipleri Birliği olarak son yıllarda hazırladığımız sağlıkta şiddet, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, fiili hizmet süresi zammı, öğrencilerin özlük hakları düzenlemeleri, tüm ücretlerin emekliliğe yansıması, 7600 ek gösterge, emekli sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında iyileştirme yapılması gibi kanun tekliflerini ısrarla Meclis’teki partilere sunduk ancak ne yazık ki Meclis’te gündeme dahi alınmadı. Elbette bu torbanın içinde bütün toplumun sağlık hakkını yok sayan ve bizleri aba altından artık çıkardıkları sopalarla tehdit eden tüm maddelerin Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi için de elimizden geleni yaptık” dedi.

14 Mart’ta 14 Talep 

 

Açıklamasında Sağlık Çalışanlarının taleplerini bir kez daha dile getiren Ayşe Güneş o telepleri maddeler halinde şu şekilde sıraladı.  “14 Mart’a giderken 14 talebimizle yeniden hatırlatıyoruz: 1. TTB’nin sağlıkta şiddet yasa teklifi, şiddetsiz, güvenli çalışma ortamları için mekânsal önlem önerileri kabul edilmelidir. Güvenli çalışma ortamlarının sağlanması idarecilerin sorumluluğundadır. Şiddet olaylarında idarecilerin sorumluluğu öncelikli olarak dikkate alınmalıdır. 2. Hekimlerin/sağlık emekçilerinin dinlenme koşulları, sağlık hizmetinde hataya sevk etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Doktor dinlenme odaları, emzirme odaları, kreş her sağlık kurumunda yeterli sayıda sağlanmalıdır. Nöbet ertesi izin, idarecilerin insafına bırakılmamalıdır. 3. Pandemilerde, pandemiye yol açan hastalık, sağlık emekçileri için illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı kabul edilmelidir. 4. Sağlık emekçileri için fiili hizmet süresi zammı 120 gün olmalıdır. 5. Hekimlerde ek gösterge üst sınırı 7600’e yükseltilmelidir. 6. Tüm sağlık emekçilerine hakları olan, hiçbir koşuldan negatif etkilenmeyen, emekliliğe yansıyan, gerçek enflasyona uygun, insanca yaşayabilecekleri tek kalem maaş verilmelidir. 7. Emekli sandığı, SSK, Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki uçurum giderilmeli, tüm emekli hekim aylıkları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, tüm hekimler emeklerinin hakkı ölçüsünde emekli ikramiyesi alabilmelidir. 8. Vergide adalet istiyoruz! Vergi dilimi üst sınırı %15 olmalıdır. 9. Muayene süreleri, bilimsel ve nitelikli sağlık hizmeti gözetilerek düzenlenmelidir. 10. Acil servislerde yeşil alan kaldırılmalı, poliklinik hizmeti verilmemelidir. 11. Sağlık ortamına dair düzenlemeler, TTB ve ilgili sağlık emek-meslek örgütlerinin görüşleriyle yapılmalıdır. 12. Atamalar bilimsel ölçütlere ve liyakate dayalı olmalıdır. 13. Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık eğitimi kontenjanları, eğitimin niteliği gözetilerek azaltılmalıdır. 14. Koruyucu sağlık sisteminin öncelendiği, güçlü ve bölge tabanlı birinci basamak, basamaklandırılmış ve parasız bir sağlık sistemi inşa edilmelidir.

Bu 14 Mart’ta da mücadelemiz için 14 talebimizi sizlerle paylaştık, birlikte seslenmeye, eylemeye devam edeceğiz” dedi.

 

Şenay Azman