Çanakkale'nin tarım ve orman alanlarında önemli bir misyon üstlenen İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü coşkuyla kutladı. "Türkülerle Tarım, Nağmelerle Kadın" temasıyla düzenlenen müzik dinletisi, geniş katılımla gerçekleşti ve kadının tarımdaki kıymetli emeği bir kez daha ön plana çıkarıldı. Etkinlik, Türkülerle Tarım, Nağmelerle Kadın temasıyla özellikle kadınların tarım sektöründeki rolünü vurgulamayı amaçladı. Kadınlar, tarımda sadece emek veren değil, aynı zamanda kültür ve sanatın önemli bir parçası olan müzikle de iç içe geçti. Bu özel gün, tarımın toprağa verdiği bereketin yanı sıra, kadının tarımdaki kıymetli payının altını çizmek adına unutulmaz bir anı olarak tarihe geçti.

Kadın Elinin Değdiği Markalar Sergilendi

Çanakkale tarımında çalışan kadın çiftçileri onurlandırmak ve emeklerine vurgu yapmak amacı ile Çanakkale İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi destekleriyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla  bir konser gerçekleştirildi. Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İÇDAŞ Kongre Merkezinde düzenlenen ‘Türkülerle Tarım, Nağmelerle Kadın’ temalı müzik dinletisi  ve  ‘Kadın ve Tarım’ temalı fotoğraf sergisi yoğun bir katılımla düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe Vali İlhami Aktaş, eşi Songül Aktaş, Çanakkale Önceki Dönem Ak Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çanakkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali Ömüt, Çanakkale Tarım ve Orman Şube veİlçe Müdürleri, Ziraat Odası Başkanları, Köy Muhtarları, Birlik, Kooperatif Başkanları, Teknik Personel ve çok sayıda kadın üretici katıldı. Etkinlikte , Çanakkale’de faaliyet gösteren başta Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri olmak üzere, Birlikler, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Muhtarlıklar ve İlçelerin Coğrafi İşaretli ürünlerinden oluşan stantlar kuruldu.   Kadınların el emeği ile dünyaya açılan coğrafi işaretli ürünlerin yer aldığı stantları ziyaret eden davetliler ürünlerin üretim serüvenleri hakkında bilgiler aldılar.  Etkinlikte Tarım, Orman ve İnsan Temalı Fotoğraf yarışmasında dereceye giren fotoğraflardan oluşan kadın ve tarım temalı fotoğraf sergisi de Vali İlhami Aktaş önderliğinde protokolün katılımı ile gerçekleştirildi.  Sergide eserler hakkında ve fotoğrafların çekildiği yerler hakkında İl Müdürü Nazan Türkarslan  bilgiler verildi. Coğrafi işaretli ürünlerin yer aldığı stantların gezilmesi, serginin açılmasının ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ortaklığında hazırlanan müzik dinletisine geçildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan dinleti öncesinde Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan bir açıklama yaptı.

Kadınların Üretimdeki Rolünün Farkındayız

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan dinleti öncesinde Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan bir açıklama yaptı. Türkarslan yaptığı açıklamasında kadın emeğine değinerek “Bugün burada ‘Türkiye Yüzyılı Üretimin Yüzyılı’ vizyonu doğrultusunda, üreten ve örgütleme gücüyle öne çıkan kadınlarımızın Kadınlar Gününü kutlamak için bir araya geldik. Evlerinde, köylerinde, bahçelerinde bizleri misafir eden siz değerli kadınlarımızla burada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, üretimin arttırılması, verimin yükseltilmesi ve üretenin değer görmesi için çalışmalar yürütmekteyiz. Bu hedef doğrultusunda, kadınlarımızın üretimde oynadığı önemli rolün farkındayız ve bu rolün daha da güçlendirilmesi için çeşitli projeler geliştirmekteyiz. Bu kapsamda, kadın üreticilerimizle yaptığımız faaliyetlerin sayısını arttırmak hedefindeyiz. Üreten Kadın, Örgütlü Kadın’ sloganıyla yola çıkarak, mevcut kadın üreticilerimizi ve kooperatiflerimizi güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Yeni oluşacak kooperatif ve üretim alanları için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalardan biri de ‘Kesme Çiçek, Süs Bitkisi Yetiştiriciliğinin İlimizde Yaygınlaştırılabilmesi’ Projesidir. Bu proje ile kadınlarımızın ekonomik hayata katılımını ve gelir seviyelerini artırmayı amaçlıyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediğimiz ‘Türkülerle Tarım, Nağmelerle Kadın’ konulu müzik dinletisi de, kadınlarımızın emeğine ve değerine saygı duruşumuzun bir göstergesidir. Bu tür etkinliklerin, faaliyetlerin ve eğitimlerin sayısını arttırmak için çalışıyoruz. Hep birlikte, kadınlarımızın üretimde daha fazla yer almasını ve hak ettikleri değeri görmesini sağlayacağımıza inanıyoruz. Tarımsal üretimin vazgeçilmezi olan, toprağa dokundukça bereketi, insana dokundukça kıymeti arttıran siz çalışkan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü en içten dileklerimle kutluyorum” dedi. Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Tükarslan’ın konuşmasının ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ortaklığında Çanakkaleli üretici kadınların oluşturduğu konsere geçildi.  Birbirinden güzel eserlerin seslendirildiği konserde unutulmaz anlar da yaşandı. Etkinlikten oldukça memnun kaldıkları görülen kadın çiftçiler, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Şenay Azman