Uzun saatler susuzlukla mücadele edebilmek için sahurda uygun beslenmeye özen gösterilebilirsiniz. Bu noktada, sahurda tüketilecek besin gruplarına ve içeceklere dikkat etmeniz hayat kalitenizin sürdürülmesi için gereklidir.

Genellikle, sahur zamanında yapılan bazı yanlış beslenme şekilleri kişinin gün boyu oruç tutarken derin bir ağız kuruluğu çekmesine de neden olabilir. Bu durumu engellemek adına sadece sahurda sıvı tüketimini arttırmanız yeterli değildir, iftar sonrasında 2-2.5 litre su tüketimini dengelemeniz tavsiye edilir. Ayrıca su ihtiyacınızı komposto, hoşaf gibi yiyeceklerle tamamlayarak ramazan ayını rahatça geçirebilirsiniz.

Ramazanda Susatmayan Yiyecekler Nelerdir?

Ramazanda susatmayan yiyeceklerin arasında su oranı yüksek besin grupları yer alır. Bu besin grupları incelendiğinde hafif ve yağ içeriği az olan yiyecekler dikkat çeker. Bu açıdan, su oranı fazla olan meyveler en iyi alternatifleriniz arasındadır. Sahur menünüze şeftali, üzüm, karpuz gibi meyveler ekleyerek hem kan şekerinizi dengelemeye hem de vücudunuz için gerekli suyu almaya katkı sağlayabilirsiniz.

Ayrıca, tatlı ihtiyacını karşılayan meyve salatasının proteince zengin süt ile hazırlamanız su ihtiyacınızla beraber tokluk hissinizin de gün boyu korunmasına yardımcı olabilir. Lif oranı yüksek muz, karpuz, kiraz, kayısı ve elma gibi meyveleri tükettiğinizde bağırsak sağlığınız doğrudan desteklenerek hazmınız kolaylaştırabilir. Diğer bir yandan, çiğ sebzeler ve yeşillikler su oranı yüksek gıdalardır. Ramazanda susatmayan yiyecekler olarak marul, havuç, salatalık, maydanoz, domates gibi sebzeleri salatalarda sıklıkla kullanabilir, böylece oruç zamanınıza katkı sağlayabilirsiniz. Diğer bir taraftan, sahur döneminin sabaha karşı denk gelmesi kahvaltı menüsünü ön plana çıkarır. Susatmayan ve tok tutan yiyecekler arasında süt ve süt ürünleri vardır. Kalsiyum açısından zengin olan süt ürünlerini menünüze ekleyerek günlük su ihtiyacınızı koruyabilir, aynı zamanda daha geç acıkma durumunu destekleyebilirsiniz. Proteince zengin besin grubu olmasıyla daha az su gereksinimi ortaya çıkar, böylece vücutta su oranı dengelendiği için susama haliniz azalabilir. Yoğurt, kefir, süt ve peynir gibi gıdaları tüketerek bu sürece pozitif bir katkı sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte, yoğurt ve kefir prebiyotik etkisi gösterdiği için mide ekşimesi ve mide yanması gibi problemlerle de savaşmanızı kolaylaştırır.

Ramazanda Seçilen Atıştırmalıkların Su İhtiyacındaki Rolü

Sahura destek olarak seçilen kuruyemiş ürünleri vücudun su kapasitesini iftara kadar dengeleyebilir. Doğru bilinen yanlışlar arasında kuruyemişlerin susattığı bilgisi aklınıza gelebilir.

Hatta fazla kuruyemiş tüketiminin susama hali ile beraber hipertansiyon riskini tetiklediği fikrini hatırlayabilirsiniz. Burada, seçilen kuruyemiş tuzlu formda ise bu tarz durumlarla karşılaşma olasılığı kişide artabilir. Eğer, sahurda tuzsuz kuruyemişlerden çiğ badem, ceviz, fındık tüketirseniz gün boyu enerjiniz düşmeden vücutta su oranınızı koruyabilirsiniz. Özellikle, tuzlu rafine edilen işlenmiş ürünlerden sucuk, sosis ve pastırma gibi gıdaların tüketilmesi susama hissini maksimuma çıkarabilir. Bu nedenle, sahurda sucuklu yumurta gibi kahvaltılık yiyeceklerin tüketimini sınırlandırmanızda fayda var.

Proteince Zengin Gıdaların Susamayı Önlemede Katkısı

Karbonhidrat-protein-yağ merkezli makro moleküllerinin dengeli tüketilmesi sürece büyük bir katkı sağlar. Oruç zamanını kronik yorgunluk, halsizlik, uyku problemleriyle geçirmemek adına tercih edilen besinler ve pişirme yöntemleri oldukça önemlidir.

Böylece, proteince zengin et ve et ürünlerinin doğru pişirme yöntemi ile sahurda tercih ederseniz gün boyu susama hissini azaltabilirsiniz. Ek olarak, proteince zengin ve tok tutan baklagilleri tüketmeniz hayatınızı kolaylaştırabilir. Susama hissini minimize eden ve proteinleri içeren kuru baklagillerin sahurda öğüne eklemeniz vücudunuzda su oranının dengelenmesinde kritiktir. Bu açıdan kara buğday, nohut, mercimek, bulgur gibi malzemelerle hazırlanan menüler vazgeçilmez tercihiniz olabilir. Örneğin; etli yemeklerin yanında mercimekli bulgur pilavı dengeleyici bir menü oluşması adına size yol gösterici olabilir.

Kaynak: www.medicalpark.com.tr