Mimar kimliğiyle öne çıkan Uğur, kentin mimarisine dikkat çekerek, sadece sorunları tespit etmekle kalmayıp, çözüm adımlarını da masaya koyuyor.

 

Tayfun’ dan  Köy Yaşamını Özendirecek Projeler

MHP Çanakkale il Genel Meclisi 1. Sıra adayı İbrahim Tayfun Uğur Çanakkale’nin köylerinin sorunlarını çözecek olan projelerini açıkladı. Uğur'un öncelikli hedeflerinden biri, kentsel yaşamın sıkışmış ve boğulmuş atmosferinden kurtulmak. Bu doğrultuda, kırsal yaşama geçişi teşvik eden, çevreye duyarlı ve depreme dayanıklı yapılar öneriyor. Bahçeli nizam, tek katlı prefabrik evler ve köy dokusuna uygun mimari anlayışıyla, tarım ve hayvancılığa zarar vermeyecek projelerle yeni konutlar inşa edilmesi önerisini dile getiriyor. Özellikle alt ve orta gelir grubundan olan vatandaşların şehir merkezinde ev alamama sorununa çözüm getirme amacı taşıyan Uğur, bu yeni yapıların düşük ücretlerle sunulmasını vurguluyor. Bu adımın, ekonomik açıdan dezavantajlı olan kesimlere büyük bir rahatlama sağlayacağı düşünülüyor. Uğur'un önerileriyle ilgili yapılan açıklamalarda, projenin sadece konut sorununu çözmekle kalmayıp, aynı zamanda Çanakkale'nin dokusunu koruyarak, şehrin kimliğini ve kültürel değerlerini yücelteceği vurgulanıyor. Kentin sürdürülebilirliği ve yaşanabilirliği adına atılacak bu adımların önemi, Çanakkale'nin geleceği için büyük bir umut kaynağı olmaya aday.

 

İnşa Edilecek Modern Yapılarda Temiz Enerji Sağlanacak

İbrahim Tayfun Uğur Açıklamasında, yapılacak yeni mimari ile kurulacak yeni alanlarda uygulanacak enerji ve alt yapı çalışmalarına değinerek “Köylerin ihtiyacı olan altyapı hizmetleri kurulacak. Mevcut altyapıyı güçlendirmek için halihazırda kullanılan yol ağını teknik şartnameye uygun beton, betonarme, asfalt yaparak daha konforlu ve kaliteli ulaşım sağlanacak.  Güneş ve rüzgardan elektrik enerjisi üretip kullanmak için güneş panelleri ve rüzgar gülü projeleri yapılacak. Ayrıca denize kıyısı olan köylerde boğaz akıntısından istifade ederek hidroelektrik enerjisi üretecek olan tesisler kurulacak. Bu sayede köylerde kendi kendine yetebilen, merkezi elektrik şebekesine ihtiyaç duymadan ucuz elektrik kullanılabilecek. Çanakkale’nin pek çok yerinde bulunan Jeotermal kaynaklardan yararlanılarak ısınma dahil olmak üzere enerji üretimi sağlanacaktır.

Bu projelerle üretilen elektrik enerjisi ısınma, aydınlatma, ev ihtiyaçlarında ve sondaj kuyularında ve sulama için kullanılan motorların ihtiyaçları için kullanılacak. Bu sayede gübre ve tohum desteği de verilecek olan çiftçinin giderleri azalacak olup daha ucuza sebze ve meyve üretimi teşvik edilecektir” dedi.

 

Çöpler Daha Sık Toplanacak Sondajlarla Köyler Suya Kavuşturulacak

Merkez başta olmak üzere ilçelere bağlı köylerde yaşanan çöp sorununa ve içme suyu sorunlarına değinerek çözüm önerilerini de dile getiren Uğur “Köylerimizin en büyük sorunlarından biri olan ve seçim gezilerimiz sırasında sık taleplerde bulunulan konulardan bir tanesi çöp diğeri ise içme suyu sorunu.  İl Genel Meclisimize seçildiğimiz zaman, Çöp araçlarının ve konteynerlerinin sayısını artırarak çöplerin köylerde daha sık toplanması sağlanacak ve kirliliğin önüne geçileceğiz. Ayrıca çöp ve atıkları geri dönüştürerek kurulacak tesislerle elektrik ve ısınma ihtiyacı karşılanacak.   Su ve kanalizasyon konusunda da Köylerde azalan su ihtiyacını karşılamak için sondaj çalışmaları artırılacak ve sulama göletleri yapılacak. Köylerde ki kanalizasyon ve arıtma ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirilecek. Sulama birliklerinin faaliyetleri daha aktif hale getirilecek, kooperatiflerin sıkıntılarına çözüm bularak çiftçiye, tarım ve hayvancılığa katkısı artırılacak” dedi.

 

Sosyal Hizmet Vatandaşın Ayağına Gidecek

MHP Çanakkale İl Genel Meclisi 1. Sıra Adayı Tayfun Uğur, toplumda giderek artan yaşlı nüfusun ihtiyaçlarına da dikkat çekerek “Günümüzde bakımı zor rahatsızlıklarla mücadele eden yaşlı nüfusun artmasıyla yetersiz kalan hasta ve yaşlı bakım hizmetleri merkezleri kurulması için çalışmalar gerçekleştireceğiz” dedi.

 

Üreticilere Destek Artacak

Çanakkale’nin tarım ve Hayvancılık alanında üreticilere yapılacağı desteklere de değinen Uğur Tarım ve Hayvacılıkla uğraşan köylerde soğuk süt depolarının ve soğuk hava depolarının kurulması ve daha fazla verim elde edilecek modern tesislerin inşa edilmesi için yol gösterici rol üstlenerek, destek olunacak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan destek alınabilmesi için faaliyette bulunulacağız. Yem, gübre ve tohum desteği sağlanarak çiftçinin daha ekonomik koşullarda üretim yapması sağlanacağız” dedi.

 

Turizme Kültürel Etki

Uğur, turizm faaliyetleri konusunda da projelerini açıklayarak “Turizm faaliyetlerinin artırılması için bölge coğrafyasında yer alan ülkelerin katılımlarıyla gerçekleştirilen halk dansları vb yarışmalara ve etkinliklere Türk dünyası ülkelerini de   dahil ederek katılımı artırmak ya da yalnızca Türk Dünyası adı altında etkinliklerle yeni bir turizm rotası oluşturulmalı, bu sayede ülkemize ve Çanakkale’mize daha çok yeni turist getirerek kentin tarihi ve kültürel turistik bölgeleri tanıtılabilir. Kırsal bölgelerde yaşayan insanların temel geliri olan tarımın yanı sıra, turizm ile ek gelir oluşturarak ekonomik çeşitliliği arttıracak tarım turizmi faaliyetleri de gerçekleştirilecek. Bu çerçevesinde köylerde üretilen tarım ürünleri festivali gibi etkinliklerle Köydeki gelenekler gelen ziyaretçilere aktarılarak turizm silsilesi oluşturulacak. Turizm için gelenle köyde konaklama imkanı da sağlanarak destinasyonlar köylerde de yaygınlaştıracağız. Ayrıca şehirde yaşayan ve köy hayatını bilmeyen insanlarla tarım faaliyetinde bulunan çiftçiyi buluşturacak etkinlikler gerçekleştirilecek.  Böylece köyde üretim yapan vatandaşlar ürünlerini satma imkanı bulacak” dedi.

 

Çanakkaleliler Kendi Suyunu İçecek

 Uğur, Kazdağı gibi doğal bir su kaynağından Çanakkale’nin içme suyunun karşılanabileceğini de belirterek “Çanakkale halkının Bursa, Balıkesir gibi diğer illerden doldurularak getirilen suyu içtiklerini, halbuki Bin Pınarlı İda dağlarında akan Çanakkale’nin serin sularından Çanakkalelilerin faydalanmalıdır. Çanakkale Markalı İçme suyu projemiz var. Çanakkale’mizde özellikle de Kazdağlarından çok değerli içme suyu kaynakları mevcut. Fakat Çanakkale halkı içme suyu ihtiyacını uzak şehirlerden, Bursa, Sakarya, Balıkesir gibi farklı markalarından temin etmektedir. Özel İdare, Üniversite, ÇASİAD, Belediye, Kamu Kurumlan gibi yetkili kurumlarla iş birliği yaparak kentimizde yer alan tatlı içme suyu kaynaklarından istifade ederek yerel bir marka ile hem kentlilerimize daha ucuz ve kaliteli içme suyu imkanı sunacağız, hem de Çanakkale’ye katma değer yaratarak ekonomik bir katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

 Ogün İnal