Her ayın ilk salı günü düzenlenecek olan bu söyleşilerin ilk konuğu, üniversitenin önder isimlerinden biri olan Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu oldu. Vakfın Başkanı Bünyamin Nami Nokta'nın yönettiği söyleşide, Rektör Erenoğlu, üniversitenin mevcut ve gelecek projelerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Rektör Erenoğlu'nun açıklamaları arasında öne çıkan önemli bir proje, Dardanos Tesisleri'ni uluslararası bir sempozyum merkezine dönüştürme hedefi oldu. Kentin kültürel ve akademik hayatına önemli bir katkı sağlayacak olan bu projeyle ilgili olarak Rektör Erenoğlu, "Konaklama süreleri de artacak. Biz Fakülte Dekanlarımıza talimatı verdik. Şu anda 2024 yılında 17 tane sempozyum daha sırada. Her yıl binlerce kişi gelecek ve kentteki ortalama 1.7 günlük konaklama sayısını da 2'nin üzerine çıkaracağız. Kent kazanacak, alışverişler olacak. Kazan-kazan ilkesiyle hareket ediyoruz. Yaptığımız etkinliğin kente olan etkisini arttırmak istiyoruz. Bu önemli bir nokta." şeklinde konuştu.

“Yaşadığım, Doğduğum Kentte Rektör Olarak Görev Yapmak Büyük Bir Onur”

Söyleşilerin moderatörü Vakfın Başkanı Bünyamin Nami Tonka'nın hayalleri, bulduğu ortam ve bundan sonra neler olabilir sorusuna ilişkin ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, "Çanakkale'de doğduk, büyüdük. Düne kadar normal bir vatandaştık. Yaşadığım, doğduğum kentte rektör olarak görev yapmak büyük bir onur benim için. Dolayısı ile bu emaneti bizden önceki hocamızdan devraldık. Bizden sonrakine daha iyi bir noktada vermek için üniversitenin faaliyetleri, eğitim öğretim, raştırma geliştirme ve toplumsal sosyal katkı noktasında elimzden geldiğince ama ekiplerle tüm kadromuzla birlikte motive ve organize bir şekilde kent için, çünkü yaptığımız her faaliyette kentimize, şehrimize, insanlarımıza ben katkı sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü üniversite, evrensellik olmak ve kente katkı sağlamak noktasında. Kocaman bir aileyiz. 21 fakülte, 13 meslek yüksek okulu, iki hastane, 47 araştırma merkezi. Gerçekten büyük bir aile. Hocalarımız gerçekten kendi alanlarında bir kısmı yurt dışında bir kısmı kurumsal araştırma üniversitelerinde, bir kısmı Çanakkale'de doktora yapmış ya da yapıyor. Kabiliyetlerimiz gerçekten en azından ulusal ve uluslar arası düzeyde bunu rahatlıkla söylebilirim. Bu güne kadar belli nedenlerle sınırlı kalmışız. İçe dönük. Belki kent ve üniversite arasında kopukluk olmuş olabilir. Biz bu noktada hocalarımızla birlikte çünkü bu bir ekip çalışması, kentle birlikte. Çünkü başarı veya başarısızlık rektör ya da üst ekibin değil,  üniversite ve kentin başarısı oluyor. Başarı hikayesi oluyor. Bizde buarada tüm birimlerimizle birlikte yeni başarı hikayeleri yapmak için. Şuan da devlet konservatuarımızın içindeyiz. Nuri Hocam ve ekibi kente dokunuyor. Resmen dokunuyor. Bunu hissediyoruz. Kentten de bu noktada güzel dönüşler var" dedi.

“Bu Kent Çok Daha İyisini Hak Ediyor”

Göreve başlamasının üzerinden yaklaşık 8 ay geçtiğini ifade eden Rektör Erenoğlu, "200'ün üzerinde çalıştay yapmışız. Emin olun sadece 200 tane proje çıkıyor. Bir kısmı Avrupa Birliği projesi oluyor, büyük bütçeli projeler oluyor, mütevazı projeler oluyor ama her fikir değerli. Hocaların ciddi potansiyelleri var. Bozcaada hariç bütün ilçelerde çalıştay yaptık. Talepler, istekler, beklentiler var. İlk günlerde hayırlı olsun ya da çay sohbetlerine gelen kurumlar, özel sektör, STK'lar hocam hadi şu konuda bir eksiğimiz var, proje. İlgili hocalarım bir ekip üniversitenin proje koordinatörlüğünde toparlıyoruz. Onlarla eşleştiriyoruz. Üst yöneticiler devreden çıkıyor, projeler veriliyor. Geçen hafta Ankara'daydım. TUBİTAK Başkanımızı ziyaret ettim. Ulusal Ajans Başkanımızı ziyaret ettim. İfade edilen şu. Son 6 aydır, sunulan proje sayısının Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin ve Çanakkale'de ilgili paydaşlarıyla yüzde 200 artış var. Mehteşem bir oran yakalamışsınız, nasıl yaptınız. Ekipler yapıyor. Biz sadece motivasyon ve organizasyon ekiplerle. Bu kent çok daha iyisini hak ediyor. Üniversitede bu konuda hocalarımla birlikte tüm birimlerimizle o iradeyi koyuyoruz. İnşallah çok daha da iyi olacak" diye konuştu.

“1.7 Gecelik Konaklama Sayısını Da 2 Üstüne Çıkaracağız”

Dardanos Tesislerini, uluslararası sempozyum merkezi haline getireceklerini söyleyen Rektör Erenoğlu, "Konaklama süreleri de artacak. Biz Fakülte Dekanlarımıza talimatı verdik. Şuan da 2024 yılında 17 tane sempozyum daha sırada. Her yıl binlerce kişi gelecek ve kentteki 1.7 gecelik konaklama sayısını da 2 üstüne çıkaracağız. Kent kazanacak, alışverişler olacak. Kazan kazan. Yaptığımız etkinliğin kente de olan etkisini arttırmak istiyoruz. Bu önemli bir nokta" dedi. Vakfın söyleşileri her ayın ilk salı akşamı devam edecek.

Murat Çağlayan