Çanakkale Tam Ölçekli Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Projesi, Çanakkale Belediyesi önderliğinde 2004 yılında başlatılmış ve uzun bir sürecin ardından başarıyla tamamlanmış oldu. Proje, Lapseki, Kepez, Umurbey, Çardak Beldeleri ve Köyleri gibi birçok yerleşim birimini kapsayarak bölgenin katı atık yönetiminde çağdaş bir çözüm sunmayı hedefliyor.

Hedef Sıfır Atık

Çanakkale'de Çöp Depolama Alanı, Sıfır Atık Hedeflerine Ulaşıyor

Çanakkale'nin çevre ve sürdürülebilirlik alanındaki çığır açan adımları, son olarak şehirdeki çöp depolama alanında gerçekleştirilen büyük çaplı yeniliklerle bir kez daha gözler önüne serildi. 2004 yılında sıfır atık hedefleriyle yola çıkan ve o zamandan bu yana sürekli gelişme gösteren proje, 20 yıllık yoğun çabanın ardından 17 hektarlık alanda tamamlandı. Bu devasa alan, içinde bir dizi modern tesis barındırıyor. Mekanik Ayırma Tesisi, Alternatif Yakıt Tesisi, Biyokurutma Tesisi, Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinin Yenilenmesi, Depolama Sahasının İyileştirilmesi ve Genişletilmesi gibi birçok tesis, çöpün etkin bir şekilde işlenmesine imkan tanıyor. Günde 200 bin ton çöpün ayrıştırılarak işlendiği bu alanda, sıfır atık hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor. Çanakkale'deki bu çöp depolama alanı, artık sadece çöplerin biriktirildiği bir mekan değil, aynı zamanda ileri teknolojiyle donatılmış bir geri dönüşüm merkezi olarak da hizmet veriyor. Hem kaynağında ayrı toplanan ambalajlardan hem de karışık çöpten ayrılan malzemelerden ileri düzeyde geri kazanım sağlanması hedefleniyor. Bu sayede, atıkların doğaya zarar vermeden ekonomiye yeniden kazandırılması ve çevreye duyarlı bir yaşam tarzının teşvik edilmesi amaçlanıyor. Projenin son aşaması olan Çanakkale Tam Ölçekli Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Projesi için açılış programı düzenlendi. Atıklardan ikincil hammadde ve Alternatif Yakıt üretilmek, İkincil hammaddeler geri dönüştürülmek üzere kurulan Çanakkale Tam Ölçekli Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Projesinin açılışına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, Çanakkale ÇVERE Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Bekir Çelen, kurum müdürleri, belediye meclis üyeleri,  personel ve davetliler katıldı. Açılış programda konuşma yapan Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü ve Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği Müdürü Aysın Kavcar “Hedefimize ve amacımıza ulaştık. Hatta yatırımlarımız ve bütün birliklerimizle örnek hale geldik. 2004-2009 yılları arasında Avrupa projesini yürüterek bugün bu hale getirdiğimiz tesisin temellerini attık aslında. O tarihten bu yana bu tesiste yatırımlar hiç durmadan devam etti.  Belki siz katılımcılar burada yapılmış bir tesis görüyorsunuz. Ama ben bu tesise bakınca 20 yıllık bir hatırayı görüyorum.  Bu uzun soluklu yolda, bizimle birlikte emek veren, herkese şükranlarımı sunuyorum. Öyle anılar yaşadık ki anlatsak saatleri alır. Yani kısacası bu tesis bu kentin geçmişten geleceğe uzantısı.  Bizler il olarak sınırlarımızı aştık. Yabancı uzmanlarla geceli gündüzlü çalıştık ve bu tesisi bu kente kazandırdık” dedi. 

“Yatırımlarımızın Tamamladık”

SUEZ Çanakkale Atık Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Metin Suadiyeli projedeki son yatırımın açılışını yaptıklarını ifade ederek  “Burada 5’inci açılışımızı yapıyoruz, hatırlarsınız 2021 yılında mekanik katı atık ayrıştırma merkezimizin açılışını yapmıştık. Son yatırımımız olan Çanakkale Tam Ölçekli Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Projesi de tamamlandı ve lisansımızı da aldık ve yatırımlarımız da tamamladık bu tesis 5 bin metrekarelik modern bir binanın içerisinde bulunmaktadır.  Bu mekanik tesisi açtıktan sonra bu sürece gelene kadar biyolojik arıtma kısmının ÇED süreci devam ediyordu.  O bitti ve bu EKAY tesisinin lisansını alabildik.  Bu bence çok önemli bir şey Çünkü belediyeler ve bütün paydaşlar bu projeye katkıda bulundunuz.  Bunun da karşılığı aldığımız lisanstır. Bizleri diğer vahşi depolamadan, sürdürülerek üretemeyen tesislerden ayıran bir özellik. Çünkü bu kapasitede lisanslı olan birkaç tane tesis var onlar da büyükşehirler. Burada da Çanakkale büyük bir başarı sağlamıştır” dedi. 

“Çanakkale Merkezin Bütün Alt Yapıları Tamamlanmış Durumda”

Çanakkale Belediye Başkanı, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bu projenin tamamlanması, sadece çöp yönetimi alanında değil, aynı zamanda çevre koruma ve sürdürülebilirlik konularında da bize büyük bir ilham kaynağı olmuştur. Artık atıklarımızı çevreye zarar vermeden ve ekonomiye katkı sağlayarak yönetebiliyoruz. Bu, gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli miraslardan biridir." dedi. Gökhan konuşmasını şu cümleler ile sürdürdü. “Daha önce de açılışlar yapmıştık burada ama artık  yasal olarak burada bir  katı atık depone alanı işletmemiz var.  Onun için tarihin Çanakkale’ye bahşettiği güzellikler hepimizin malumu.  Biz de bunların korunması, bozulmaması için mücadele edeceğiz.  Şu an itibari ile Çanakkale Merkezin bütün alt yapıları tamamlanmış durumda. Hiçbir eksiğimiz kalmadı. Burada gördüğünüz katı atık depolama alanı, ayrıştırma tesisi ve düzenli depolama alanı, Çanakkale Merkezde ve Güzelyalı-Dardanos’ta için yapılan iki tane atık su arıtma tesisimiz ve içme suyu artıma tesisimizle de Çanakkale’mizin şu anda çevresel anlamda yatırımlarda hiçbir eksiklik bulunmamaktadır.  Bizim mücadelemiz, bizden sonra gelecek nesillere daha düzenli bir doğa, kötü kullanılmamış bir doğa bırakmak. Burada Çevreye yönelik her türlü avantajlı fırsatlardan yararlanıyoruz.  En son güneş enerjisinden de faydalandık. Elektrik üretiminden, yakıt elde edilmesi, ayrıştırma ve geri dönüşümden turun hepsi bizim karbon ayak izimizi azaltıyor.  Dolayısı ile çok önemli ve çok düzenli bir tesis.  Biz bu tesisin örneklerini görmek için ülke ülke gezdik.  Biz çalışmaları tamamlayıp Avrupa Birliği Projesi için müracaat ettiğimizde iki belediyeye verilecekti. Bunlardan biri de biz olduk” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Desteği olan belediyelere, yatırımlara katkı verenlere teşekkür plaketi takdim edildikten sonra sona eren programın ardından davetliler çöp depolama alanı ve ayrıştırma dönüştürme tesislerini ziyaret ederek dev proje hakkında bilgiler aldı.

 

Ogün İnal