Yapılan uygulama sonrasında hastaların büyük oranda rahatladığı gözlemlenir. Bu sebeple doktorlar tavsiye ettiği takdirde kulak tüpü ameliyatı olmak oldukça önemlidir. 

Kulak Tüpü Ameliyatı Nedir?

İşitme kaybı yaşayan kişilerin en sık merak ettiği sorular arasında kulak tüpü ameliyatı nedir sorusu yer alır. Kulak tüpü ameliyatı, işitme problemi yaşayan kişilerin duyma yetisinin gelişmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir.

Bu tedavi yöntemi sayesinde hastalar daha rahat duymaya başlar. Orta kulakta meydana gelen sıvı birikimi ya da iltihaplanma, kişilerde işitme kaybının oluşumuna sebebiyet verir. Bu tür rahatsızlıklar için öncelikle ameliyatsız tedavi yöntemleri tercih edilir.

Hastalığın sık sık tekrarlanması halinde kişide işitme kaybı oluşumu başlar. Bu işitme kaybının minimum seviyede olabilmesi adına da uzman doktorlar tarafından kulak tüpü ameliyatı önerilir. Kulak tüpü ameliyatı nedir sorusunun cevabı kısaca işitme kaybının iyileştirilmesini sağlamaktır denilebilir. 

Kulak Tüpü Ameliyatı Nasıl Olur?

Kulak tüpü ameliyatı zor mu sorusu, ameliyata girecek olan kişilerin araştırdığı konular arasında en sık rastlananlarından birisidir. Kulak tüpü ameliyatı, timpanostomi olarak bilinen kulak zarına küçük bir tüpün yerleştirilmesi ile gerçekleşir.

Öncelikle kişiye anestezi verilir ve kişi ameliyata hazırlanır. Anestezi etki ettikten sonra ise ameliyat süreci başlar. Cerrahlar tarafından yapılan bu ameliyatta lazer uygulaması ile ya da farklı yöntemler ile bölgede küçük bir kesik açılır.

Açılmış olan kesikten ise orta kulakta yer alan iltihap ya da sıvı birikimi çekilir. Açılmış olan kesik temizlendikten sonra içerisine tüp yerleştirilir. Böylelikle işlem gerçekleşir.

Çocuklarda Kulak Tüpü Ameliyatı Nasıl Olur?

Çocuklarda da orta kulakta iltihap oluşumu oldukça sık rastlanan durumlardan biridir. İltihaplanmanın tekrarlanması halinde çocuklara da kulak tüpü yerleştirilmesi mümkün. Çocukların östaki borusunda hava almayı önleyen bir bozukluk meydana gelebilir. Bunun haricinde ise kulağa uygulanmış olan negatif basınçta işitme problemlerini meydana getirir. 

Çocuklarda işitme kaybı meydana gelmesi halinde kulak tüpü ameliyatı önerilir. Çocuklarda kulak tüpü ameliyatı zor mu diye merak eden ebeveynler ameliyatın çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştiğine tanık olabilir. 

Kadınlarda Kulak Tüpü Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda kulak tüpü ameliyatı, orta kulakta sıvı toplanması sebebi ile gerçekleştirilir. Diğer birçok etken kadınların işitme kaybı yaşamasına sebebiyet verebilir. Bu faktörler arasında ilk sırada kulakta oluşan iltihaplanmalar yer alır.

Bu ameliyat, kişinin işitme kaybına sebebiyet veren iltihabın ya da sıvının temizlenmesi ile gerçekleşir. Temizleme işlemi yapıldıktan sonra ise kulak zarına tüp yerleştirilerek ameliyat tamamlanır.

Erkeklerde Kulak Tüpü Ameliyatı Nasıl Olur?

Kulak tüpü ameliyatı erkekler için de uygun olan tedavi yöntemleri arasında yer alır. Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de özellikle iltihaplanmaya bağlı olarak kulakta problemler meydana gelir.

Bu problemler beraberinde işitme kaybı oluşumuna da sebebiyet verir. Kişinin duyma problemi oluşmaya başladığı takdirde uzman doktorlar eşliğinde kulağa tüp yerleştirilir. Böylece kişi daha rahat bir şekilde duymaya başlar. 

Yaşlılarda Kulak Tüpü Ameliyatı Nasıl Olur?

Kulak tüpü ameliyatı çoğu zaman işitme kaybı yaşayan yaşlı bireyler için de tercih edilebilen bir tedavidir. Kişideki işitme kaybının yaşlılığa bağlı olarak da meydana gelme ihtimali vardır. Bu yüzden öncelikle işitme kaybının sebebi tespit edilir. Kişideki duyma problemi orta kulakta oluşan iltihaplanmaya bağlı olduğu takdirde tüp yerleştirilmesi mümkündür. 

Kulak tüpü için ameliyat olunup olunmayacağına alanında uzman doktorlar karar verir. Hastanın talebi doğrultusunda gerçekleşebilen bir işlem değildir. İşitme kaybı yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıktıysa, işitme cihazlarının kullanımı da doktorlar tarafından tavsiye edilebilir. 

Kulak Tüpü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kulak tüpü ameliyatında öncelikle anestezi işlemleri gerçekleşir. Kişi ameliyata hazır hale geldiğinde ise mikroskop yardımı ile kulak içine girilir. Kulağın içine girildikten sonra ise kulak zarı çizilir. Çizilme işlemi gerçekleştikten sonra bölgede oluşan kir ve iltihap temizlenerek içeriye tüp yerleştirilir.

Tüpün boyutu ise hastanın işitme problemine ve tüpün kulakta ne kadar süre kalması gerektiğine bağlı olarak değişir. Ameliyat süreci böylelikle tamamlanır. Kulak tüpü ameliyatı kaç saat sürer sorusu merak edilen bir diğer noktadır. Ortalama 15 - 20 dakika, kulak tüpü ameliyatı kaç saat sürer sorusu için ideal bir yanıt olabilir. 

Kulak Tüpü Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Kulak tüpü ameliyatı riskleri çok fazla değildir. Genellikle kişide ateş ve kusma görülür. Bu belirtiler görülmeye başladığı takdirde acil olarak doktora başvurmak gerekir. Bu gibi durumlar normal değildir. Kişinin direkt olarak muayene edilmesi gerekir.

Bunun haricinde ise kulak tüpü ameliyatı riskleri arasında ağrı hissi bulunur. Bu oldukça doğal bir durumdur. Kısaca belirtmek gerekirse kulak tüpü ameliyatı güvenilir bir tedavi yöntemidir. Belirtilmiş olan risk faktörleri çok nadir görülür.

Kulak Tüpü Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Kulak tüpü ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi su ile temastır. Tüp takılma işlemi gerçekleştikten sonra kişinin kulağına su kaçmaması gerekir. Bu konuda ekstra özen gösterilmelidir.

Kulak tüpü ameliyatı sonrası kulak akıntısı hissi meydana gelir. Bu doğal bir süreçtir ve kısa bir süre sonra geçer. Fakat bu akıntı hissinin beraberinde gerçekten kulakta akıntı ve iltihap durumu oluşuyorsa muayene edilmek gerekir. 

Kulak tüpü ameliyatı sonrası birçok kişide tüpün kendi kendine çıktığı gözlemlenebilir. Süresi dolan tüplerde bu gibi durumlar meydana gelebilir. Aynı zamanda bazı tüpler eriyen yapıya da sahip olabilir.

Böylelikle tüpün çıkartılmasına gerek kalmaz ve kendiliğinden yok olur. Her ihtimale karşı ameliyat sonrasında düzenli olarak kontrollere gitmek gerekir. Tüp için uygun görülen süre sonunda tüp kendiliğinde çıkmazsa, doktorlar tarafından kulaktaki tüp çıkarılır. 

Kulak Tüpü Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Ameliyat gerçekleştikten sonra kişiler aynı gün içerisinde taburcu edilir. Ameliyattan sonra iyileşme süreci birkaç gün içerisinde tamamlanır. Tüpün kulak içerisinde ne kadar duracağına bağlı olarak ise tüp çıkarma işlemleri için tekrar doktora başvurmak gerekir. Bunun haricinde ise kişi ameliyattan birkaç saat sonra gündelik hayatına rahat bir şekilde devam eder. 

 Sıkça Sorulan Sorular

KULAK TÜPÜ AMELİYATININ YARARLARI NELERDİR?

Kulak tüpü ameliyatı sayesinde orta kulakta tekrar iltihap oluşma riski büyük oranda azalmış olur. Aynı zamanda kulakta sıvı birikimine bağlı olarak işitme kaybı meydana geldiyse, işitme kaybı da ortadan kalkar. Kulaktaki iltihaba bağlı olarak kişide denge problemleri meydana geldiyse ya da kişinin konuşmasında değişiklikler oluştuysa bu problemlerde ortadan kalkar. Kulaktaki iltihap aynı zamanda uyku problemine ve davranış bozukluğuna da sebebiyet verir. Kulak tüpü ameliyatı sayesinde bu rahatsızlıklar da sonlanır. 

KULAK TÜPÜ AMELİYATI HANGİ DURUMLARDA GERÇEKLEŞTİRİLİR?

Kulak tüpü ameliyatı olunabilmesi için bazı problemler meydana gelmiş olmalıdır. Meydana gelen bu problemler doğrultusunda kişinin muayene olması gerekir. Bu muayene sonucunda ise doktorlar tüpe gerek olup olmadığı hakkında bilgi verir. Genellikle,

·         Kulak zarı çökmesi

·         Normalden büyükgeniz eti 

·         Orta kulağın hava almaması

·         Yüksek basınca maruz kalma 

·         Östaki borusunun gelişmemesi (genellikle down sendromuna bağlı olarak ortaya çıkar) gibi durumlarda tüp takılması önerilir.)

KULAK TÜPÜNÜN KULAĞA ZARARI BULUNUR MU?

Kulak tüpü ameliyatının, kişilere herhangi bir zarar verdiği hakkında bilgi yoktur. Uzman doktorlar tarafından uygulanan bu tedavi yöntemi, kişinin iyileşme sürecine katkıda bulunur. Ameliyat sonrasında iltihaplanma ve kulak akıntısı oluşumu meydana gelmesine rağmen kontrole gitmeyen ve muayene olmayan kişilerde ise farklı semptomlar oluşabilir. Oluşan semptomlar tedavi edilmediği takdirde kişiye zarar verir. 

AMELİYAT SONRASI HANGİ DURUMLARDA DOKTORA GÖRÜLMEK GEREKİR?

Kulak tüpü ameliyatı sonrasında bazı belirtiler meydana gelir. Bu belirtiler arasında en yaygın olanı ağrı hissidir. Fakat normal olmayan belirtilerde mevcuttur. Bu belirtiler ortaya çıktığı an acil müdahale gerekebilir. Ameliyat sonrasında doktora başvurmanız gereken durumlar arasında;

·         Geçmeyen ve şiddetlenen kulak ağrısı

·         Mide bulantısıve kusma

·         Yüksek ateş 

·         Erkenden kulaktan çıkan tüp ve Kulakta kokulu akıntı yer alır.

Kaynak: Medicalpark