Çocuk felci aşısı ağızdan damlalıkla, damlatılma şeklinde uygulanır. Bu aşılar, boğmaca, menenjit, inaktif çocuk felci, difteri, tetai-ay-atnos, zatürre, sarılık, kabakulak, menenjit gibi hastalıklara karşı bağışıklık oluşturarak, bebekleri korurken, bu hastalıkların yayılması önüne geçerek, toplum sağlığı üzerinde de olumlu etkiler oluşturur.

6 ay aşısı nedir, sorusuna, hepatit B aşısı, 5 'li karma aşı ve ağızdan damla ile, canlı virüs aşısı olan çocuk felci aşılarının uygulanmasıdır, cevabı verilebilir. Bebeklerde 6 ay aşısı yan etkileri, faydaları yanında yok sayılabilecek kadar azdır ve çok düşük semptomlarda seyrettiğinden göz ardı edilebilir. 

 

Bebeklerde 6 ay aşısı, 2. ay, 4. ay, 6. ay ve 18. aylarda başlanan, toplamda 4 doz olarak uygulanan, 5 li karma aşı, 2 doz hepatit B aşısı ve 4 doz çocuk felci aşılarından oluşur. Karma ve hepatit aşıları kas içerisine enjeksiyon olarak uygulanır.

Çocuk felci aşısı ağızdan damlalıkla, damlatılma şeklinde uygulanır. Bu aşılar, boğmaca, menenjit, inaktif çocuk felci, difteri, tetai-ay-atnos, zatürre, sarılık, kabakulak, menenjit gibi hastalıklara karşı bağışıklık oluşturarak, bebekleri korurken, bu hastalıkların yayılması önüne geçerek, toplum sağlığı üzerinde de olumlu etkiler oluşturur.

6 ay aşısı nedir, sorusuna, hepatit B aşısı, 5 'li karma aşı ve ağızdan damla ile, canlı virüs aşısı olan çocuk felci aşılarının uygulanmasıdır, cevabı verilebilir. Bebeklerde 6 ay aşısı yan etkileri, faydaları yanında yok sayılabilecek kadar azdır ve çok düşük semptomlarda seyrettiğinden göz ardı edilebilir. 

6 Ay Aşısı Ne Zaman Yapılır?

6 ay aşısı, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve belli hastalıklara karşı antikor oluşumu ile koruma oluşturmak amacıyla yapılır. Sağlıklı bir şekilde büyümesi, çeşitli hastalık ve enfeksiyonlara karşı direnç kazanması ve gelişinin normal olması için, bebeklerde 6 ay aşısı çok önemlidir. 

6 ay aşısı kaç tane olduğunu bilmek ve takibini yaparak bebeklerinizin aşı takvimini zamanında tamamlamanız önemlidir. Bu aşılar;

·         Hepatit B aşısı

·         3' lü karma aşı olan, difteri, tetanos ve boğmaca aşısı (DTP)

·         Hib aşısı

·         Pnömokok aşısı (zatürre) 

·         Meningokokaşısıdır.

·         Bebeklerin ilk 24 haftasında aşılara başlanmalıdır. Aile sağlığı merkezlerince belirlenip takip edilen aşı takvimine uyulmalıdır. 6 ay aşısı en geç ne zaman yapılır, sorusu için en geç 6. ayın sonuna kadar başlanmış olması gerekir yanıtı verilebilir. 6 yaşından önce de tamamlanmış olması gerekir.

·         Tetanoz, difteri ve boğmaca aşılarından oluşan karma aşı, 4 doz olarak yapılır. İlk doz aşısı, bebeğin 2-4 veya 6 aylarında iken yapılır. 2. doz 18 aylık iken, 3 doz son dozdan 3 yıl sonra ve 4 . doz da çocuk 6 yaşına gelmeden uygulanır. 

·         Ağızdan damla olarak uygulanan canlı virüs aşısı olan çocuk felci, yine 4 doz olarak uygulanır. Bebek 2 aylıkken 1.doz, 4. ayında 2. doz, 6-18. aylarında 3. doz ve 4-6 yaşlarında 4 doz olmak üzere uygulanarak, aşı takvimi tamamlanır. Hepatit B aşısı ilk dozu, doğum sonrasında 2. dozu 6. ayında olmak üzere 2 doz şeklinde uygulanır.

·         6 Ay Aşısı Hangi Durumlarda Yapılır?

·         Kıymetli bebekleriniz için planlanıp önerilen aşılar, bebeklerinizin bağışıklık sistemini güçlendirerek, sağlıklı bir büyüme ve gelişme sürecine sahip olması amacıyla yapılır. Dünyaya gelen her bebek için aşı takvimine uyum son derece önemlidir ve hayati öneme sahiptir.

·         Bebeklerde 6 ay aşısı, dünyaya gelen her bebeğin sağlıklı ve normal bir gelişime sahip olması için gereklidir. Bebekleri için son derece kaygılı olan ve en doğru kararları almaya çalışan anne babalar, 6 ay aşısı yan etkileri hakkında endişeli olabilir. Faydaları yanında, göz ardı edilebilecek kadar az olan 6 ay aşısı yan etkileri 1-2 gün içinde tamamen geçer ve basit semptomlar şeklinde olur.

·         6 Ay Aşısının Faydaları Nelerdir?

·         6 ay aşısı, bebekleri birtakım hastalıklara karşı korumak, gelişim sürecini olumsuz etkileyecek istenmeyen durumlara karşı bağışıklama için yapılır. Hastalığa yakalanmaları durumunda, daha önce vücut tarafından tanınan mikropların etkisi azalır. Gerekli antikorlar hızla üretilerek hastalık şiddeti azalır ve semptomları çok hafif seyreder.

·         Bebeklerde 6 ay aşısı yaptırmak, kendi bebeğiniz için sağlıklı bir karar olduğu gibi, toplum sağlığı açısından da son derece öneme sahiptir. 6 ay aşısı nedir, sorusuna bebeklerinizin ve toplumun sağlığını korumak, hastalıkların yayılmasının önüne geçmek üzere planlanmış bir kısım aşılardır diyebiliriz.

·         Parvo virüs, calici virüs ve herpes virüs içerikli olan karma aşılar, çocukları olması muhtemel, boğmaca, kabakulak, difteri, sarılık, tetanos, menenjit gibi hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını geliştirerek, hastalığa yakalanma riskini engeller.

·         Canlı virüs içeren, çocuk felci aşısı, 6 yaş altında sıklıkla görülen inaktif çocuk felci hastalığına karşı koruma oluşturur.  Hepatit B aşısı, karaciğer rahatsızlığı olan hepatit B hastalığına karşı koruma oluşturur. 

·         6 Ay Aşısı Yasal Olarak Zorunlu mu?

·         Bu aşılar ülkemizde aşı takviminde yer alır, Aile Sağlığı Merkezlerince takibi yapılır, ancak zorunlu tutulmaz. Ebeveynler, talep etmezse bu aşıları yaptırmayabilir. 

·         6 Ay Aşısının Koruması Kaç Yıl Sürer?

·         6 ay aşısı, bebek 2 aylıkken başlar, 4 ve 6. aylarda devam ederek 6. ayın sonunda tamamlanmış olur. İkinci doz aşılmama, ilk yapılan aşılardan 3 yıl sonrasında yapılır. Son doz ise 2. doz aşı yapımı üzerinden 3-4 yıl geçtikten sonra uygulanır. Bu periyotlarla uygulanan aşıların koruması ömür boyu sürer.

·         6 Ay Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Bebeklerde 6 ay aşısı yan etkileri için, güvenlidir, sonuçları verimli ve başarılı uygulamalardır denilebilir. 6 ay aşıları ciddi ve kalıcı yan etkilere sebep olmaz. Bu bilgilere ek olarak, bazı bebeklerde aşı sonrasında, hafif olarak yan etkiler görülebilir. 6 ay aşısı yan etkileri arasında,

·         Aşı yerinde ağrı ve kızarıklık

·         Enjeksiyon bölgesinde şişlik,

·         Enfeksiyon 

·         İshal 

·         Kusma

·         Çok yüksek olmayanateş 

·         Huzursuzluk

·         İştahsızlık gibi semptomlardan bahsedebiliriz.

Hafif seyreden bu belirtiler, aşı yapımı üzerinden ilk 24-72 saat geçmesi durumunda tamamen etkisini kaybetmiş olur. 6 ay aşısı yan etkileri haricinde bebeğinizde, herhangi bir olağan dışı durum gözlemeniz halinde ve bu semptomların daha uzun süre devem etmesi durumunda doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır. 

Sıkça Sorulan Sorular

6 AY AŞISI NASIL YAPILIR?

6 ay aşıları kapsamında bulunan, boğmaca, tetanos, difteri ve pnömokok (zatürre) aşıları kas içine enjeksiyon yolu ile ve sıklıkla bebeğin baldırından olarak, yetkinliği olan kişiler tarafından uygulanır. Çocuk felci aşısı, damlalıkla çocuğun ağzına damlatılarak uygulanır.

6 AY AŞISI HANGİ HASTALIKLARA KARŞI KORUMA SAĞLAR?

Bebeklerde 6 ay aşısı, birden fazla hastalığa karşı koruma sağlarken, aynı zamanda bu hastalıkların daha hafif semptomlarda seyretmesini ve topluma yayılmasını engeller. Bağışıklık oluşturduğu hastalıklar arasında, menenjit, difteri, tetanos, kabakulak, boğmaca, hepatit B, çocuk felci, pnömokok (zatürre) hastalıklarını sayabiliriz.

6 AY AŞISI NEREDE YAPTIRILABİLİR?

Aile Sağlığı Merkezlerinde ve hastanelerde bu aşılar yaptırılabilir. Aşı koruması ve gerekli aşılardaki soğuk zincir korumasının titizlikle takip edildiği bu merkezlerde, güvenle aşılarınızı olabilirsiniz.

BEBEKLERDE 6 AY AŞISI NEDİR?

Bir çok hastalığa karşı bağışıklık oluşturmak, hastalık oluştuğu durumlarda ise çok hafif semptomlarla atlatabilmek için, ilk 6 ay sonrasına kadar uygulanması gereken aşılardır.

6 AY AŞISI ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Bebeklere aşı uygulanmadan önce, yapılması gerekli olan bir uygulama ve dikkat edilmesi gereken bir durum yoktur. Bu bilgiye ek olarak belirtmek gerekir ki aşılar bazı bebeklerde ateş iştahsızlık uykusuzluk gibi istenmeyen durumlar oluşturabilir.

Bu aşı risklerinin daha kolaylıkla atlatılabilmesi amacıyla, ateşli olan enfeksiyon riski olan bebekler için ertelenir. Bebek sağlıklı duruma kavuştuğunda aşı uygulaması yapılır. 6 ay aşısı en geç ne zaman yapılır, sorusu için tüm aşıların 6 ay içerisinde tamamlanması gerektiği yanıtı verilebilir. 

6 AY AŞISI SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

İşlem sonrasında bebeğinizde, ateş, huzursuzluk, aşı yerinde kızarıklık, şişkinlik ve ağrı olabilir. Bu etkiler, olması beklenen semptomlardır. Etkisi 24-72 saat sonunda tamamen geçmiş olacaktır. Bu süre zarfında bebeklerinize, rutin beslenme programını uygulamanızda ve banyo yaptırmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Kaynak: Medicalpark