Gölcük, Van ve İzmir'in ardından gelen bu felaket, 11 ilde etkisini hissettirerek 53 bin 537 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, acılar hala taze. Türkiye, bu trajik olayın yıldönümünde, depremde hayatını kaybeden vatandaşları anma programlarıyla onurlandırdı. Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Adıyaman ve Gaziantep gibi illerde yaşanan felaket, ülkenin dört bir yanını bir araya getirerek dayanışma ve yardımlaşma ruhunu yeniden canlandırdı. Peş peşe gelen depremler, insanları uykularında yakalamıştı. Binlerce kişi, beşik gibi sallanan binaların enkazı altında kalarak hayatını kaybetmiş, milyonlarca kişi evsiz kalmıştı. Ancak, bu felaket karşısında Türk halkının gösterdiği dayanışma ve yardımlaşma ruhu, yaraları sarmanın yanı sıra umut dağıtmıştı. Depremin vurduğu illerde, bir yıl sonra bile yaşanan acılar unutulmadı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen desteklerle birlikte, depremin etkilediği bölgelerde bir dizi anma programı düzenlendi. Bu programlar, hem depremin yıkıcı etkilerini hatırlatmak, hem de hayatını kaybeden vatandaşları bir kez daha anmak için gerçekleştirildi. Çanakkale’de de gerçekleştirilen anma töreninde duygusal anlar yaşandı.

6 Şubat Kahramanmaraş Depreminde Hayatını Kaybedenler Çanakkale’de Anıldı

Çanakkale’de Anma Programı Düzenlendi

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de anma programı düzenlendi.  Depremin yaşandığı saat: 04.17‘de AFAD İl Müdürlüğünde düzenlenen anma programında depremde yaşamını yitiren vatandaşlar  bir kez daha anıldı. Anma programına Vali İlhami Aktaş, Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı J. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Şuayip Üner, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mustafa Pulluk,  AFAD Müdür V. Abbas Aslan ve İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri katıldı.

“Çanakkale Yaraları Sarmak İçin Kenetlendi”

Anma programı öncesinde konuşma yapan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Depremin yaşandığı 6 Şubattan sonra yaraları sarmak için yapılan çalışmalara değinerek   "53 bin vatandaşımızı kaybettiğimiz büyük bir felaket yaşadık. Bu felaketin akabinde tüm ülke olarak, millet olarak büyük bir kenetlenme örneği göstererek, yaraların sarılması için ilk dakikalardan itibaren milletimizin her ferdi kurumlarıyla beraber elinden geleni yapmak için canhıraş çalıştı. Asrın felaketini yaşadık. Çok büyük bir olayla karşılaşıldı. Tüm ülkemiz kenetlendi. İlimiz Çanakkale’de gerçekten ilk dakikalardan itibaren üzerine düşeni yapmaya çalıştı. Yaraları sarmaya çalıştı. Ben bu anlam da kamu görevlilerine, vatandaşlarımıza, STK temsilcilerine, gönüllülerimize, arama kurtarma ekiplerimize depremzede vatandaşlarımız ve ilimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum. Büyük bir özveriyle herkes elinden gelen katkıyı sundu. Tüm depremzedelerimize, kaybettiğimiz, hayatını yitiren depremzedelerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Böyle bir acının bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Yaralı depremzedelerimize de Allah’tan şifalar diliyorum. Allah böyle büyük acılardan, böyle büyük felaketlerden ülkemizi, milletimizi korusun. İnşallah bir daha böyle büyük bir acı yaşatmasın. Ama bu deprem gerçeği, bununla beraber her zaman hazırlıklı olmak lazım. İlimizin de deprem kuşağında olduğunu unutmadan, bu deprem riskleriyle beraber tüm kamu olarak başta vatandaşlarımızla beraber bu riskin en aza indirilmesi için tüm çabamızı sarf etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çanakkale’de de deprem sürecinde 2 bin 652 kamu personelimiz, 120 STK temsilcisi, 235 gönüllümüz, 156’da özel sektör olmak üzere ilimizden deprem bölgesine toplam 3 bin 171 kişi intikal etti. Kendi görev alanlarıyla ilgili oralarda çalışmalarda bulunmuşlardır. İş makinesi diyebileceğimiz kepçe, itfaiye aracı, su tanker, kamyon, cenaze aracı, vinç olmak üzere 164 araç, 58 öncü araç, arazöz, TIR, diyebileceğimiz oto kurtarıcı araç görevlendirildi. Bunların toplam sayısı da 222’dir. 222 araç deprem bölgesine intikal ettirilmiştir. İlimizin çeşitli bölgelerinde depreme hazırlık anlamında bulunan konteynırlardan yada daha önce depremlerde vatandaşlarımıza tahsis edip de, kalıcı konutlarına geçip, boş olan 600 civarında konteynır da deprem bölgesindeki illere gönderildi. 112 binasında gıda merkezi oluşturuldu. Deprem bölgesine 219 gıda TIR’ı gönderildi. Çanakkale’de de toplam 7 bin 600 civarında depremzede intikal etmiş, 1180’i kamu da, 445’i özel sektör de misafir edilmiş, 6 bin civarında depremzede kendi imkanlarıyla ilimizde barınmışlardır” dedi.

Deprem felaketinde Hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu

Konuşmanın ardından depremin yaşandığı saat 04:17’de depremlerde hayatını kaybeden 53.537 vatandaş için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından   AFAD Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘6 Şubat Kısa Film’ gösterimi izlendi. AFAD İl Müdürlüğünde gerçekleşen anma programının ardından Arslanca Camiinde Sabah Namazında düzenlenen mevlit programında, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Depremde yaşamını yitiren vatandaşlar için dualar okundu.

Murat Çağlayan