Yapımı 2022 yılı Kasım ayında başlanan ve Ali Rıza Aksoy Denizcilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. için özel olarak inşa edilen 3600 DWT'lik çevre dostu genel kargo gemisi, düzenlenen törenle denize indirildi.

“50 Yıllık Süreci 60 Gemi İle Taçlandırdık”

Törene, Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, Gelibolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Aksoy, Ali Rıza Aksoy Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Oya Aksoy, Gelibolu Tersanesi Müdürü İbrahim Özlü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve geminin hızlı bir şekilde inşa edilmesine emek veren Gelibolu Tersanesi mühendis ve çalışanları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşmalar gerçekleştirildi. Törende ilk konuşmayı Gelibolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Aksoy yaptı. Aksoy konuşmasında Gelibolu Tersanesinin kuruluşunun 50 yılına yaklaşılan bu günlerde tersanede inşa edilen 60. Geminin denize indirmenin gururunu yaşadıklarını ifade ederek “Gelibolu Tersanemiz tarafından yine kendi grup şirketimiz olan Ali Rıza Aksoy Denizcilik San. Ve Tic. A.Ş. için inşa edilen 3600 DWT’luk genel kargo gemisinin denize indirme törenine hoş geldiniz. Cumhuriyetimizin 100. Yılında, Gelibolu Tersanesi olarak da 50. Yılımıza yaklaştığımız bu günlerde, haklı bir gurur daha yaşıyoruz. Gemimiz; çevre dostu, diesel elektrik sevk sistemli, 3 jeneratörün 2 adet elektrikli motoru beslemesi ile çalışan bir gemi olduğunu vurgulamak isterim. İnşasını bir yıl gibi kısa bir zamanda tamamladığımız gemimizin boyu 88 metre, genişliği 13 metre ve 3600 DWT’u ile Gelibolu Tersanesinin inşa ettiği 60. Gemi olma özelliğini taşıyor. Yarım aşıra yaklaşan tersanemiz, 50 yıllık sürecini 60 gemi ile taçlandırmıştır” dedi.

“Gelibolu Tersanesi, Türkiye’de Birçok İlklere İmza Atmıştır”

Gelibolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Aksoy’un konuşmasının ardından kürsüye Ali Rıza Aksoy Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı ve inşa edilen geminin sahibi Oya Aksoy geldi. Aksoy’da konuşmasında geminin tasarım aşamasında ekrandan gördüğü geminin şu an denize indirilecek olmasının heyecanını yaşadığını ifade ederek “Bu projenin tasarımını ilk gördüğüm günü hatırlıyorum. Yenilikçi, çevreci ve geleceğin kosder piyasasına uygun bir gemi. Bu tasarımı ekrandaki bir fikirden karşınızda gördüğünüz gerçeğe çeviren tüm çalışanlara içten teşekkürlerimiz sunuyorum. Bir gemi tek bir insanın eseri değildir. Birçok insanın birlikte çalışarak kendilerinden daha büyük bir şeye katkıda bulunmanın sonucudur. Sahada bunu kendi elleriyle ortaya çıkaran ekiplerden, mühendislere, yöneticilere, satın almaya, proje ekibine, bu tersanenin devamlılığını sağlayan herkesin başarısıdır. Gelibolu Tersanesi, Türkiye’de birçok ilklere imza atmıştır. İlk diesel elektrik sevk sistemli gemi, ilk Ice Class 1A römorkör, ilk anahtar teslim offshore Support gemisi. Bu gemimizle de ilklere devam ediyor. Bu yenilikçi tasarım ile yapılan ilk gemi Hollanda, Çin ya da Hindistan’dan değil, Gelibolu Tersanesi’nden çıkmıştır” dedi.

“Bu Gurur Elbette Gelibolu’ya Yakışırdı”

Törende son konuşmayı Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı yaptı. Abacı konuşmasında ise “14 ay gibi kısa bir sürede böyle bir eseri görmenin bahtiyarlığı ile hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bize bu gururu yaşatan Aksoy ailesine, Tersane sahiplerine teşekkür ediyorum. Bu gurur elbette Gelibolu’ya yakışırdı. Osmanlı’nın ilk tersanesinin kurulduğu ilçemize yakışırdı. Burada çalışan emekçilerimize, işçisinden mühendisine tüm arkadaşlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Bu güzel eserin ülkemize, ilçemize, denizcilik ailesine hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Konuşmaların ardından denize indirme töreni başladı. Törenin en heyecan verici anlarından biri Gelibolu tersanesinde inşa edilen 60. Geminin alkışlar eşliğinde denize indirilmesiydi. Ali Rıza Aksoy Denizcilik San. Ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Oya Aksoy geminin kurdelesini kesti ve 3600 DWT’luk genel kargo gemisi denize indirilerek yüzdürüldü. Gelibolu Tersanesi, bu tür projelerle bölge ekonomisine ve denizcilik sektörüne önemli katkılarda bulunmaya devam ediyor.

Ogün İnal