Genellikle omuzların çevrilerek kolların biraz hareket ettirilmesi ve hafif masajla gevşeme olur. Nadir olarak ise ağrıya neden olan farklı bir rahatsızlık olabilir. Kök nedene göre hareket edilerek çözüm aramak en doğrusudur.

Kürek Kemiği Ağrısı Belirtileri

Kürek kemiği ağrısı belirtileri ağrının sebebi ve kişinin bünyesine göre değişebilir. Genel belirtiler şöyle sıralanabilir:

*Ağrı, sızı hissi

*Yorgunluk hissi

*Kürek kemiği çevresinde katılaşma hissi

*Hareketlere bağlı değişim ya da ağrının sabit kalması

*Hareketle gelen kıtır kıtır sesler

*Sırta, boyuna ve omuzlara yayılan rahatsızlık

Eğer ağrının altında yatan kalp krizi gibi farklı bir organ ya da vücut bölgesine dair bir rahatsızlık varsa o bölgede hissedilecek çeşitli duyumlar da eklenir.

Kürek Kemiği Ağrısı Neden Olur?

Kürek kemiği ağrısı nasıl geçer sorusunu yanıtlamak için önce kök neden bulunmalıdır. Kürek kemiği ağrısı neden olur sorusunun cevabını aslında çoğunlukla kişi kendini bilir.

Ağrı genelde yorgunluk, ağır yük kaldırma, duruş sorunları, ters hareket yapma gibi sebeplerle olur. Bazı ciddi vakalarda ise altta yatan farklı bir rahatsızlık söz konusudur. Belirtilerin farkından genellikle durumun ciddiyeti de belli olur.

*Darbe, Travma vb. Dış Etkiler: Kürek kemiği ağrısı neden olur sorusuna cevap aranırken dış etkenlere mutlaka bakılır. Herhangi bir kemiğe alınan sert darbeler çatlaklara ve kırılmalara yol açabilir. Bu durumda ciddi ağrılar hatta hareketin bir anda kısıtlanması mümkündür. Hemen acil yardıma başvurmak gerekir ve bekleme süresinde çatlak ya da kırık durumundan şüphe duyulan kişi hareket etmemelidir. Ek olarak klima çarpması, ağır yük kaldırmak gibi sebeplerle de kürek kemiğinde ağrı yaşanabilir.

*Zona Hastalığı: Zona genellikle sırt veya göğüs bölgesinde kızarıklıklar ile kendini gösteren sinir iltihaplanması durumudur. Zona ağrısı kürek kemiği ve civarına da vurur. Tedavi için antiviraller, sıcak ya da soğuk kompres ve kremler kullanılır.

*Kalp Krizi: Kürek ke miği ağrısı aniden başlarsa ve beraberinde kalp sıkışması, nefes darlığı gibi şikayetlerde varsa kalp krizi olasılığına karşı hemen acil yardıma başvurmak gerekir.

*Akciğer Enfeksiyonu: Kürek kemiği ağrısıyla birlikte genel yorgunluk, öksürük, balgam sökme, ateş, nefes almada zorluk gibi semptomlar zatürre habercisi olabilir.

*Fibromiyalji: Kas ve kemik ağrıları yanında yorgunluk, gerginlik, uyku problemleri de yapabilen fibromiyaljinin kesin bir tedavisi yoktur. Gelişen tıp teknikleri ve psikolojik destekle çözümlenme görülür.

*Miyofasial Ağrı Sendromu: Halk arasında kulunç o larak bilinen bir nevi kas kilitlenmesi denebilecek durumlarda ciddi ağrılar ortaya çıkar. Uygun masaj teknikleri ve fizik tedavi hareketleri ile rahatlama sağlanır.

*Boyun Sorunları: Boyun fıtığı,kireçlenme, sinir sıkışması ve omurilik daralması kürek kemiğine ve sırta vuran ağrılara neden olur. Bazen ağrı kola da yayılır ve uyuşma hissini tetikler.

*Omurga Sorunları: Skolyoz(omurga eğriliği), kifoz (kamburluk) gibi omurga rahatsızlıklarında kürek kemiği ve sırt ağrıları görülür.

*Kanser: Kürek kemiği ağrısının düşük oranda, hareketten bağımsız şekilde devam ediyor ve gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli oluyorsa kanserin ön belirtisi olma olasılığı vardır.

Çocuklarda Kürek Kemiği Ağrısı Neden Olur?

Çocuklarda kürek kemiği ağrısının yaşanmasının en yaygın nedeni darbeler ve ters hareketlerdir. Kambur şekilde oturma, yürüme, sürekli telefona bakma gibi duruş bozukluğu yaratabilecek durumlar da sırt ağrısını tetikleyebilir. Ergenlik dönemine doğru bazı çocuklarda oluşan skolyoz rahatsızlığı da kürek kemiği çevresinde ağrıya neden olabilir.

Hamilelikte Kürek Kemiği Ağrısı Neden Olur?

Hamilelik döneminde kilo artışı, karnın büyümesiyle denge merkezinin değişmesi gibi konular bazı ağrılara neden olabilir. Kürek kemiği ve çevresine özellikle bel ve sırta vuran ağrılar olağan kabul edilir. Dinlenme ve hafif masajla biraz rahatlama sağlanabilir.

Yaşlılarda Kürek Kemiği Ağrısı Neden Olur?

Spinal stenoz (omurgada kanal daralması) yaş ilerledikçe omurga dokularının kalınlaşması ve kemiklerdeki kireçlenme ile birlikte görülen bir rahatsızlıktır. Omurga daraldıkça sinirlere de baskı yapar ve kürek kemiği etrafında ve sırtta ağrı hissedilir.

Yaşlılarda, osteopoz (kemik erimesi) etkisiyle güçsüzleşen omurgada basit, ani hareketlerle bile kırıklar oluşabilir. Osteopoz kırıkları sırt ağrısını tetikler. Omurga şeklini düzeltmek için kullanılan tedavi yöntemleriyle kişi konforlu bir hayat sürebilir.  

Sağ Kürek Kemiği Ağrısı Sol Kürek Kemiği Ağrısı Nedenleri

Herhangi bir darbe ya da hareket sonucu olan sağ kürek kemiği ağrısı ya da sol kürek kemiği ağrısı belirtileri benzerdir. Ek olarak sağ kürek kemiği ağrısı karaciğer ve safra problemleri sinyali veren bir semptom da olabilir.

Sol kürek kemiği ağrısı ise vücudun sol tarafında bulunan bazı organlardaki sorunlara işaret ediyor olabilir. Sol kürek kemiği ağrısı nedenleri arasında kalp, pankreas ve dalak sayılabilir. Ek semptomlar ile birlikte uzman değerlendirmesiyle kesin tanı koyulabilir.

Kürek Kemiği Ağrısı Tedavisi

Kürek kemiği ağrısı tedavisi ağrının neden yaşandığına göre değişkenlik gösterir. Kas ve yumuşak doku problemlerinde dinlenme en büyük ilaçtır. Dinlenme süresi zarar gören bölgenin kendini toparlaması için önemlidir.

Çok uzun süren dinlenmelerin de kasları zayıflatabileceğini de unutmamak ve dinlenme süresini optimumda tutmak önemlidir. Birkaç günlük dinlenme ardından yavaş yavaş hafif egzersizlerle eklemleri hareket ettirerek normal hayat rutinine yumuşak bir geçiş yapılabilir. Egzersizler kürek kemiği ağrısını hafifletmekte enjeksiyonlar kadar etkilidir. Kaliteli uyku ve beslenme de toparlanma sürecini hızlandırır. Ağrı kesiler ve kremlerden de destek alınabilir. Miyofasiyal ağrı sendromunda kuru iğneleme, nöral proloterapi, TENS, ultrason terapisi, lazer uygulaması önerilen tedavi yöntemleri arasındadır. Kürek kemiği ağrısının arka planında boyun fıtığı, fibromiyalji, herhangi bir organ problemi varsa rahatsızlığa özel tedavi programıyla birlikte ağrının hafiflemesi için dinlenme, ilaç desteği gibi genel yöntemler de uygulanır.

Kürek Kemiği Ağrısı Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Kürek kemiği ağrısı nasıl geçer diye düşünüyorsanız ve basit hareket yönlendirmeleri arıyorsanız aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Egzersizler kürek kemiğini ve çevresini rahatlatmak için basit hareketler birkaç kez tekrar edilecek şekilde yapılabilir.

*Dik pozisyonda oturun ya da ayakta durun. Omuzlarınızı yukarı kaldırıp aşağı indirin.

*Kolçaksız bir sandalyeye oturun. Ellerinizi iki yana bacaklarınızın yanına uzatın ve sandalyeyi tutarak kendinizi kollarınız düz olacak şekilde kaldırın ve dirseğinizi bükerek tekrar oturun.

*İki elinizi yukarı kaldırın. Sonra kollarınız yana açık olacak şekilde ellerinizi sağa ve sola indirin. Son olarak dirsekleri büküp hafif göğsünüzü öne çıkarıp dirsekleri arkadan birbirine değdirmeye çalışıyor gibi gerilin.

*Yatağın kenarına yüzükoyun uzanın. Kolunuzu dirseğiniz tam yatak bitimine gelecek şekilde yatağın kenarından sarkıtın. Dirseğiniz tavandan bir iple bağlanmış gibi, kukla formatında dirseğinizi yukarı aşağı oynatın. İki kolunuzla da aynı hareketi tekrarlayın.

*Yüz üstü uzanın. Elinizi sırtınızdan, karşı omzunuza çapraz olacak biçimde dirsekten hafif bükerek omurgaya doğru uzatın. Her iki kolda da hareketi tekrarlayın.

Sıkça Sorulan Sorular

KÜREK KEMİĞİNDE SİNİR SIKIŞMASI OLUR MU?

Sinir sıkışması omurgada olur ve ağrı kürek kemiğine vurabilir. C5 ve C6 omurları arasında, C6 sinir kökündeki sinir sıkışması kürek kemiğinde ağrı yapabilir.

KÜREK KEMİĞİ AĞRISI HANGİ DURUMLARDA TEHLİKELİDİR?

Kişiler genelde darbe, ters hareket ya da yorgunlukla ilgili olan kürek kemiği ağrısının nasıl hissedildiğini bilirler. Bu ağrının dışında kemikte farklı bir ağrı hissediliyorsa, basit masajla birlikte rahatlatıcı hareketlerle ağrı hafiflemiyorsa, dinlenme pozisyonunda bile keskin bir ağrı varsa uzmana başvurmakta fayda vardır.

Aniden hissedilen kürek kemiği ağrısının yanında nefes darlığı, ateş, bilinç kaybı gibi belirtiler de varsa hemen acil yardım desteğine başvurulmalıdır.

KÜREK KEMİĞİ ALTINDA AĞRI NEDEN OLUR?

Kürek kemiği altında ağrı neden olur sorusunun cevabı artrit ve romatizmal hastalıklarla ilgili olabilir. Ayrıca kürek kemiği altında ağrı neden olur sorusundan çıkışla inceleme yapılıyorsa o bölgedeki organların sağlığını da kontrol etmekte fayda olabilir.

Kaynak: www.medicalpark.com.tr