Buda adayların işini zorlaştıracak gibi görünüyor. Türkiye adım adım yerel seçimlere yaklaşırken siyasi partilerin adayları da seçim çalışmalarına esnaf ve sivil toplum örgütlerini ziyaret ederek başladı. Çanakkale’de CHP, İyi Parti ve Ak Parti’nin belediye başkan adayları seçim sloganlarını belirledi ve sahaya indi. “Hayallerimiz Değil Hedeflerimiz Var”, “Birlikte Yöneteceğiz” ve “Kazanan Çanakkale Olacak” sloganları ile Çanakkaleli seçmenlerden oy isteyen belediye başkan adaylarına seçmen de sloganı hazır. “Sloganlar Farklı Ama Sorunlar Yıllardır Aynı”

Adaylar Sahaya İndi

31 Mart Pazar günü gerçekleşecek yerel seçimlere bugün itibariyle tam 56 gün kaldı. Sokaktaki vatandaş henüz seçim heyecanını hissedemiyor. Sokaktaki vatandaş aslında seçim değil geçim derdinde. Yüksek enflasyon ve sürekli artan fiyatlar vatandaşı bunaltmış durumda. Ancak 56 gün sonra 31 Mart Pazar günü Çanakkale’de seçmenler yeni belediye başkanı, yeni belediye meclisi üyeleri, yeni il genel meclisi üyelerini ve yeni muhtarları belirlemek için sandık başına gidecek. Çanakkale merkezde tüm bu olumsuzluklara rahmen Belediye başkan adayları da seçim çalışmalarına da start verdi. En erken çalışmalara başlayan isim İyi Parti Çanakkale Belediye başkan adayı Burak Kunt oldu. Kunt “Hayallerimiz Değil Hedeflerimiz Var” sloganı ile çalışmalarını büyük bir hızla sürdürürken esnafları, STK’ları’ da ziyaret ediyor. Hem projelerini anlatan Kunt hem vatandaşların sorunlarını dinliyor hem de 31 Mart seçimleri için oy istiyor. Kunt seçim çalışmaların da Çanakkale’nin kronikleşmiş olan sorunlarını çözeceğini belediye başkanı seçilmesi halinde trafik yoğunluğu sorunu, toplu taşıma sorununu ve otopark sorununu çözeceğini iddia ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Belediye Başkan adayı Muharrem Erkek’ te “Birlikte Yöneteceğiz” ve “Ben Hazırım” sloganı ile seçim çalışmalarına devam ediyor. İyi Parti belediye başkan adayı kunt gibi Erkek’ te esnaf ve STK ziyaretleri gerçekleştirerek hem projelerini anlatıyor hem de Çanakkaleli seçmenlerden oy istiyor. Seçim çalışmalarına en geç başlayan isim ise AK Parti Çanakkale Belediye Başkan adayı Julide İskenderoğlu oldu. Julide adaylığı geç açıklanınca seçim çalışmalarını da geç başladı. Aday lığı açıklanmasından bir süre sonra Çanakkale’ye gelerek hemen esnaf ziyaretleri ile seçim çalışmalarına start veren İskenderoğlu tek kadın aday olması nedeni ile dikkat çekiyor. İskenderoğlu’nun seçim sloganı ise “Kazanan Çanakkale Olacak”  

“Seçim çalışmalarının Son Bölümü Ramazan Ayına Denk Geliyor”

31 Mart Pazar günü gerçekleşecek olan yerel seçimlere sayılı günler kala, Cumhur İttifakı'nın adayı AK Parti' li Çanakkale Belediye Başkan Adayı Jülide İskenderoğlu, CHP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Muharrem Erkek ve İYİ Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Burak Kunt, seçim çalışmalarına hız verdi. Toplamda 56 gün kalan seçim öncesi Çanakkale belediye başkana adayları, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra kahvehane, sokak ve caddelerde vatandaşlarla birebir görüşmeler gerçekleştiriyor. Adaylar, yüz yüze gerçekleştirdikleri buluşmalarda vatandaşlarla sohbet edip, belediyecilik anlayışlarını paylaşarak projelerini tanıtıyor. Sürenin daralmasıyla birlikte adaylar, sosyal medya üzerinden de projelerini ve vaatlerini tanıtarak seçmene ulaşmaya çalışıyor. Ancak sokaklar şimdilik siyasetten uzak. Sokak seçimi değil ekonomiyi düşünüyor. Her geçen gün zorlaşan hayat şartları ve artan fiyatlar ile daha fazla ilgilenen vatandaşlar yerel seçimleri şuana ertelemiş gibi gözüküyor. 31 Mart seçimlerinin son dönemi ramazan ayına denk gelmesi de belediye başkan adaylarını seçim çalışması konusunda bir hayli zorlayacak. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde 11 Mart 2024 Pazartesi günü 2024 yılının ilk orucu tutulacak. Ramazan ayı 9 Nisan Salı günü sona erecek dolayısı ile tüm adaylar seçim çalışmalarının son ve en önemli 20 gününü ramazan ayı içerisinde gerçekleştirecekler. Buda seçim çalışmalarını zorlaştıracak. Adaylar iftar sonrası ve sahur öncesi seçim çalışmaları gerçekleştirecek.

Siyasi Partiler Aday Listelerini 20 Şubat’ ta Teslim Edecek

7 Şubat'ta seçmen kütükleri kesinleşecek ve seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi başlayacak, bu süreç 11 Şubat'ta tamamlanacak. Siyasi partiler aday listelerini 20 Şubat Salı günü saat 17.00'ye kadar teslim edecek. 3 Mart Pazar günü kesin aday listeleri il ve ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.

Ogün İnal