Konferansa katılan Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, önemli açıklamalarda bulunarak, akreditasyonun üniversiteler için büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Başkan Kocabıçak, konuşmasında akredite olmayan üniversitelerin diplomalarının yurt dışında bazı üniversiteler tarafından kabul görmediğine dikkat çekti. "En büyük hedefimiz 2027 yılına kadar ülkemizdeki bütün üniversiteleri akredite etmektir. Akreditasyonu ön şart olarak belirmemiz ve büyük bir önem göstermemiz gerekmektedir" diyen Kocabıçak, akademik başarının imzasını taşıyan akreditasyonun, uluslararası alanda da geçerliliği olan bir standart haline gelmesi için çaba harcanması gerektiğini belirtti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin 2022 yılında YÖKAK ile yaptığı çalışmalar neticesinde akreditasyon aldığına değinilen haberde, bu başarının yurt dışında okuma fırsatı arayan öğrenciler için önemli bir avantaj olduğu vurgulandı. Akreditasyonun, üniversitelerin uluslararası alanda tanınırlığını artırdığı ve öğrencilere daha geniş bir eğitim ağı sunma imkanı tanıdığına vurgu yapıldı. Konferansın, İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildiği ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcıları, Genel Sekreter ve diğer akademik idari personellerin katılımıyla gerçekleştiği belirtildi. Programın, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından ÇOMÜ Tanıtım Filmi ile başladığı ifade edilen haberde, konferansta akreditasyon ve kalite güvencesi konularının detaylı bir şekilde ele alındığına dikkat çekildi.

“2027 Yılına Kadar Tüm Üniversiteler Akredite Edilecek”

  İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa   Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK )Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal ve Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Genel Sekreter Oğuz Ünal, Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Mehmet Erkan Kıllıoğlu, Sinan Karabulgu ve Öğr. Gör. Tanju Güdük, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa İlker Gülcemal, akademik ve idari personeller katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından ÇOMÜ Tanıtım filminin izlendi.  Tanıtım filminin izlenmesi ve  müzik dinletisinin ardından konuşmalar gerçekleştirildi. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu yaptığı açıklamada, Kalite güvencesinin eğitimde yükselen trend olduğunu belirterek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin rekabetini arttıracak önemli konulardan birisi olduğuna dikkat çekerek “Yükseköğretimde kalite güvence ve akreditasyon, günümüzde küresel bir trend haline gelmiştir. Yükseköğretim kurumlarının hem iç hem de dış kalite standartlarına uygun olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmeleri, öğrencilerin ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilmeleri açısından büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda, Yükseköğretim Kalite Kurulu'nun yürüttüğü çalışmalar, yükseköğretim sistemimizin kalitesinin yükseltilmesine önemli katkılar sağlamaktadır. YÖKAK'ın akreditasyon süreçleri, yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, öğrenci ve mezun hizmetleri gibi temel alanlarını kapsamlı bir şekilde değerlendirmektedir. Bu değerlendirmeler sonucunda, yükseköğretim kurumlarının güçlü ve zayıf yönleri tespit edilmekte ve gerekli iyileştirmeler için öneriler sunulmaktadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, kalite güvence ve akreditasyon süreçlerine büyük önem vermekteyiz. Üniversitemiz, 2022 yılında kurumsal akreditasyon sürecini başarıyla tamamlanmış ve koşullu akreditasyon almaya değer görülmüştür. Bugünlerde tam akredite olma yönündeki çalışmalarımız da hız kesmeden devam etmektedir. Ayrıca, lisans ve yüksek lisans programlarımız da çeşitli akreditasyon kuruluşlarınca akredite edilmiştir. Üniversitemizde düzenlenen bu konferansımızın yükseköğretim sistemimizin kalitesinin daha da yükseltilmesi açısından önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum”  dedi.

Sadece 53 Tane Üniversite Akredite

YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak ise yaptığı açıklamada  akreditasyonun önemine değinerek, öğrencilerin diplomaları üzerindeki etkisi ve ülkemizde akredite olan üniversitelerin avantajlarına değinerek  “Bizler Türkiye’de akreditasyon süreçlerini Rektör, Kaliteden sorumlu Rektör yardımcısı ve Kalite Koordinatörlükleriyle görüşen bir kuruluz. Bugün Türkiye’deki üniversitelerin yaşadığı sıkıntıları, problemleri ve daha çok Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kalite, Güvence ve Akreditasyon süreçlerine değinmek istiyorum. ÇOMÜ’ nün bu konularda oldukça iyi olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerimizde 340.000’ e yakın yabancı öğrencilerimiz mevcut ve bu öğrencilerin 2500’ e yakını ÇOMÜ’ de eğitim- öğretim görmektedir. Akreditasyon süreçlerini diğer ülkelerle de görüşme fırsatım oldu. Ülkelerden bazılarının üniversiteleriyle birebir görüşme fırsatım oldu. Kendileri ülkemizde eğitim görmekte olan öğrencilerin bir kısmının bizim ülkemizde bir kısmının kendi ülkelerine dönme isteklerini ilettiler. Bazı öğrencilerin mezun olduğu üniversitelerin akreditasyonu olmadığı için diplomalarını geçersiz sayılmaktadır. Bizim amacımız bu öğrencileri sıkıntıya düşürmemektir. Bu sebepledir ki üniversitelerin akreditasyonu olması gerekmektedir. Türkiye’de 208 üniversiteden 53 tanesi akredite olmuştur. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ise bu akredite olan üniversitelerden birisi olmuş durumdadır. En büyük hedefimiz 2027 yılına kadar ülkemizdeki bütün üniversiteleri akredite etmektir. Akreditasyonu ön şart olarak belirmemiz ve büyük bir önem göstermemiz gerekmektedir” dedi. Konferans sonrası ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak ’ı makamında ağırladı, ardından senato salonunda toplantı gerçekleştirildi.

Murat Çağlayan